Egy előadáson az édesség utáni vágyról és a vércukor ingadozásról volt szó. Többen a szervezet króm hiányát említették, mint kiváltó tényezőt. Miért is?
A króm
A króm egy olyan nyomelem, mely serkenti az inzulinműködést, emellett nagy befolyással bír a szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcserére, ezáltal nő a szervezet teljesítőképessége.
Mivel a króm segíti az aminosavak beépülését, gyorsabbá válik a fehérjeszintézis. A cukorbetegségben szenvedők számára kifejezetten ajánlott, mivel a javítja a vércukorkontrollt. A vércukorszint ingadozása miatt kialakult fejfájást, ingerlékenységet is megszünteti.
A fogyókúrázók körében is igen ismert, mivel a króm hatással van a glükóz-, valamint zsíranyagcserére. Emellett előnye, hogy csökkenti az éhséget, és a cukorfogyasztás iránti vágyat. A króm segít megelőzni az izomvesztést, ha tudatosan csökkentjük a kalóriabevitelt. Aktív testmozgás esetén fokozza a kalória felhasználását, s mivel ilyenkor a szervezet krómtartaléka kiürül, szükséges pótolni.
Csökkentheti a koleszterinszintet, az LDL (“rossz”) koleszterint, és a triglicerid szintet.
A túlsúlyosság és az inzulinrezisztanciával kapcsolatos egyéb problémák kezelésére napi 200-600 mikrogramm króm bevitele ajánlott.
Optimális esetben felnőtteknek: 50 mikrogramm/nap, gyermekeknek: 0,1– 1mikrogramm testtömeg-kilogrammonként /nap.
A króm természetes forrásai:
Kagyló, paradicsom, gomba, brokkoli, datolya, földimogyoró, zöldborsó, sörélesztő, csonthéjas magvak, fekete szemű bab, tojás, teljes kiőrlésű gabonák, burgonya.
Igyekezzük kerülni a tartósítószereket, adalékanyagokat, cukrokat ugyanis azok gátolják a felszívódását!
Nos, akkor lássunk egy receptet, ami krómban bővelkedik: ínyenc rakott zöldségek.
Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Facebook csoporthoz, hogy mindig értesülhess aktuális írásaink megjelenéséről.
Pingback: Ínyenc rakott zöldség (köretnek, vagy akár magában is fogyasztható) | Metálozott testek