A vas jelentősége a szervezetben

 

Többször tapasztalom, hogy töredezik a körmöm, sötét karikák vannak a szemem alatt (még akkor is, ha kialszom magam), délutánonként fáradékonyabb vagyok annak ellenére, hogy egészségesen táplálkozom és kifejezetten nehéz ételeket nem eszem. Ennek több oka is lehet, de elsősorban az, hogy vashiányban szenvedek.

 

A vitaminok szedése mellett fontos, hogy a nyomelemeket is pótoljuk, mint például a vasat.

 

Hiánya fáradékonysághoz, teljesítőképesség és a koncentráció csökkenéséhez is vezethet. Ha a vérben túl kevés a hemoglobin, nem tud megfelelő mennyiségű oxigént szállítani a sejtekhez, és ez akár vérszegénységet is okozhat.

 

Fokozottan ügyelni kell a vaspótlásra várandósság idején, intenzív sportoláskor, erős havi vérzés esetén (nők a menstruációval havonta kb. 15 mg vasat veszítenek), illetve már gyermekkorban is fontos szerepet játszik.

 

Sajnos bizonyos élelmiszerek , mint pl. a tejtermékek, gabonafélék, kávé, fekete tea csökkentik a vas felszívódását. Ezeket érdemes kerülni, vagy minimálisra csökkenteni a táplálkozás során.

 

A különböző vas tartalmú kapszulák mellett (melyet C-vitaminnal egyetemben kell beszedni) bizonyos élelmiszerek is segítik a vashiány elkerülését.

 

Vasban gazdag táplálékok:

  • belsőségek (csirke/pulyka/sertés/kacsamáj…)
  • vörös húsok
  • hal
  • lencse
  • zabpehely
  • szárított vargánya
  • cékla
  • sóska
  • spenót
  • olajos magvak
  • petrezselyem
  • rozmaring
  • aszalt gyümölcsök
  • káposzta
  • kakaópor

 

A vashiány pótlása nem egyik napról a másikra történik, akár hónapokig is eltarthat a szervezet vaskészleteinek feltöltése.

 

 

Házi májkrém recept

Hozzávalók:

  • negyed kg csirkemáj
  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 dl víz
  • oliva olaj
  • só, bors, majoranna
  • mustár

 

Elkészítés:

A két féle hagymát az oliva olajon megdinszteljük, majd jöhet rá a máj. Ekkor még nem sózzuk, mert a máj könnyen megkeményedhet. Kb. 1 dl vizet ráöntünk, és megvárjuk, míg a máj teljesen megpuhul. Miután ez megtörtént, lehet sózni, borsozni, majorannával fűszerezni. Ha ezzel megvagyunk, megvárjuk, míg kihűl. Majd turmixgépbe tesszük (vagy botmixert használunk), 2 evőkanál mustárral és 1 evőkanál oliva olajjal krémmé pépesítjük. 1-2 evőkanál tejföllel lehet lazítani az ízén és állagán. Érdemes néhány órára betenni a hűtőbe, hogy az ízek még jobban összeérjenek. Jó étvágyat! J

 

 

 

Céklás brownie

Céklás brownie

Céklás brownie

Hozzávalók:

  • 5 ek zabpehelyliszt
  • 3 ek kakaópor
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tojás
  • 1 dl joghurt
  • fél ek kókuszzsír/vaj
  • 1 dl víz
  • 2 ek dió
  • édesítő
  • 2 darab középméretű főtt, lereszelt/ledarált cékla
  • Bónusz hozzávalók: fahéj és/vagy mézeskalács fűszerkeverék, étcsoki darabok

 

 

Elkészítés:

Legelőször a száraz hozzávalókat keverjük össze, majd jöhet bele a tojás, joghurt, zsiradék, édesítő, víz. Amikor mindezt összekevertük, beledobáljuk a dió- és csokidarabokat. Ízlés szerint fűszerezzük. Ajánlatos szilikonformába (vagy sütőpapírral bélelt tepsibe) tenni. Kb. 160 fokon, 25 perc alatt megsül.

 

 

Annu

Annucy blogja

 

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Facebook csoporthoz, hogy mindig értesülhess aktuális írásaink megjelenéséről.

 

 

image_print

Ez is érdekelhet

Posted in Egészséges életmód, Receptek and tagged , , , , , , .

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kérlek, írd be az alábbit * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.