Almás túrótorta — almás túrós sütemény – gluténmentes, hozzáadott cukor nélkül

Azt a süteményt 2 évvel ezelőtt készítettem el először és imádtam. Most arra készülök, hogy a napokban ismét elkészítem. Alapja egy lengyel túrótorta, ők ehhez tényleg nagyon értenek! A lengyelek a szernyikek, vagyis finom túrótortáknak a specialistái. Így mikor ilyesmit akartam készíteni, anno beírtam a Google-ba , hogy ‘sernik jabłkowy’ /almás túrótorta/, és találtam is egy jó receptet, ami Németországból került Lengyelországba… és most ide… ez tehát egy igazi világkörüli recept! 🙂

 

 

Almás túrótorta RECEPT

Az eredeti recept 1 teljes bögre cukrot ír, én anno csak 9 evőkanálnyit tettem bele, most pedig már azt is eritrittel pótlom. Ezen kívül nincs benne semmi, ami glutént tartalmaz, tehát gluténmentes étrend követőinek is megfelelő.

 

Olyan puha, hogy szinte kanalazni lehetne… mégsem esik szét

 

Azért adtam neki két nevet is, mert formától függően válik tortává vagy süteménnyé. Én célszerűnek láttam tepsiben készíteni, mert a massza meglehetősen sok és eléggé híg. A tortaformát nehezebb kibélelni sütőpapírral és nem vállalkoztam arra, hogy esetleg a híg massza valahol elfolyik.

 

 

Hozzávalók (egy kb. 20*35 centis tepsihez):

  • 750 gr túró (mind félzsíros, de lehet fele félzsíros, fele sovány, max. vagy 500 gr krémes sovány túró + 250 gr félzsírós)
  • 3 tojás
  • 30 gr teavaj
  • 2 cs. vaníliás pudingpor
  • 6-8 ek. cukornak megfelelő édesítő (pl. eritrit)
  • 1 kg alma
  • 3 dl víz, fahéj, szegfűszeg és 3-4 ek. cukornak megfelelő édesítő (eritrit) az almához
  • pár csepp citrom

 

 

Elkészítése:

  1. az almákat magházuktól megtisztítjuk és feldaraboljuk.
  2. egy lábasba tesszük, öntünk rá 3 dl vizet, megszórjuk őrölt fahéjjal és teszünk bele 1 kisebb darab egész fahéjat is, valamint néhány szem szegfűszeget. 3 ek cukrot is keverünk hozzá, 10 perc alatt puhára főzzük.
  3. ha megfőtt, kiszedjük a kemény fahéjat és botmixerrel pépesítjük.
  4. ekkorra a sütőt már előmelegíthetjük 180 fokra.
  5. ha darabos a túró, akkor botmixerrel pépesítjük (lengyelektől láttam, hogy így csinálják és itt is ajánlatos!), elkeverjük a puha vajjal, 6 ek. cukorral, pár csepp citrommal.
  6. hozzákeverjük a tojásokat és a pudingport.
  7. ha mindez megvan, belekeverjük a pépes almát.
  8. az egészet öntsük a sütőpapírral bélelt tepsibe.
  9. forró sütőbe helyezzük, kb. 50 perc alatt készre sütjük.
  10. hidegen vágjuk.

 

 

 

Jó étvágyat!

 

Angelocska

Angelocska – Workout Girl

 

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Facebook csoporthoz, hogy mindig értesülhess aktuális írásaink megjelenéséről.

 

image_print

Ez is érdekelhet

Posted in Diéta, Receptek and tagged , , , , , , .

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kérlek, írd be az alábbit * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.