„Az ízek nem boldogítanak” – interjú Hizó Dia bikini fitness versenyzővel

         A 23 éves bikini fitness modell, Hizó Dia két éve robbant be a testépítők köztudatába, a 165 centiméter alatti kategóriában. Hízó Diána tavaly ősszel került az élvonalba, s a gyulai származású ambiciózus hölgy nem adja alább. Első versenyén, a Bodysport Kupán rögtön nyerni tudott, majd az NAC Világbajnokságon ezüstérmet szerzett. A kicsi lány tavaly ősszel a Kanári-szigeteken, decemberben Hamburgban, idén májusban pedig egy spanyol versenyen mutatta meg kidolgozott formáját, ám beszélgetésünkből kiderül, még a bikini-modell is ember, néha neki is vannak nehezebb napjai.

 

Dia, mikor kezdtél el rendszeresen sportolni, és mivel indítottál?

Egész fiatal koromban ragadott meg a sport világa. A szüleim 8 éves koromban írattak be egy hip-hop tánciskolába, amit később versenyszerűen is űztem, 16 éves koromig. Középiskolás tanulmányaim mellett sportedzői OKJ-s tanfolyamot is végeztem, azután pedig a KangooPower Instruktori képzést is kipipáltam. Így történt, hogy érettségi előtt is aktívan edzősködtem. Nem volt kérdés, hogy merre tovább.

 

Mi motivált annak idején? Változtak az edzéscéljaid?

hizodia2Mivel kardió jellegű edzéseket tartottam, ezért drasztikusan lefogytam. Be akartam iktatni a Kangoo mellé erősítő edzéseket, így jött a saját testsúlyos, funkcionális edzés, a TRX. Akkoriban még Gyulán éltem, abban a fitness teremben edzettem, ahol edzőként dolgoztam. Az eredmények pedig nagyon hirtelen jöttek, ezért még többet akartam. A gyulai lépcsőházunk alatti táplálék-kiegészítő üzletben dolgozott a WABBA junior világbajnok testépítő, Plumbás Ádám, az ő unszolására fogtam hozzá a konditermi edzésekhez. Később Ádám Budapestre költözött, és én is a fővárosban folytattam tanulmányaimat az International Wellness Institute keretein belül. Viszont nem ismertem egyetlen edzőtermet sem, így újra felvettem Ádámmal a kapcsolatot, és folytattuk a közös edzéseket. Az egyik ottani terem tulajdonosa figyelt fel rám, és javasolta a versenyzést. Szóval azért hoztam meg életem egyik legnagyobb döntését, s azért költöztem el szülővárosomból, hogy tökéletesíthessem a testépítő pályafutásom.

 

Miért akartál bikini modell lenni?

A versenytánc abbahagyásával hiányzott az életemből a kihívás, ezért döntöttem úgy, hogy megpróbálom, bár nemigen hittem magamban. Mindig csodálattal néztem az izmos, sportos lányokra, el sem tudtam képzelni, hogy én is képes vagyok rá. Megfelelő szakmai háttérrel azonban sikerült rögtön az első szezonban az NAC szövetségnél világbajnoki 2. helyet szereznünk.

 

Mesélj a kezdetekről! Hogyan vágtatok bele?

Az edzésben az akkori csapatommal igyekeztünk a gyenge pontjaimra fókuszálni, így hetente kétszer edzettem meg a vállaimat, illetve a tavaszi versenyszezon hibáiból okulva az őszi készülés alkalmával nagyobb hangsúlyt fektettünk a bikini modell kategóriában rendkívül fontos farizom kidolgozottságára is, így minden edzés végén beiktattam egy-egy alsótest gyakorlatot is.

Jelenleg milyen edzéstervet követsz?

 

Versenyszezonban hetente 12x edzek, ami heti 6 napig napi 2 edzést jelent. Egy kardió reggel, éhgyomorra aminosavakkal felszerelkezve az izomvesztés elkerülése végett, majd később jöhet a súlyzós edzés.

 

hizodia4

 

Mesélsz nekünk arról, hogyan néz ki a diétád a versenyfelkészülés alatt?

A versenydiéta nem az ízek élvezetéről szól, ilyenkor csak sovány húsokat (csirke, pulykamell) illetve halat fogyasztunk, minimális barna rizzsel, sok-sok zöld színű zöldséggel, mint a spenót, jégsaláta, kígyóuborka, brokkoli, némi zöldfűszerrel.

 

Miben tér el ettől táplálkozásod a versenyszezonon kívül?

Szezonon kívül is rendkívül fontosnak tartom, hogy minőségi tápanyagok alkossák az étrendem nagy részét. Ilyenkor megengedek magamnak némi gyümölcsöt, tojást, zabpelyhet, zsírosabb halakat, például lazac, illetve nagyon szeretem a vörös húsokat is. Vacsorára zsírszegény túrót fogyasztok, illetve a tej pótlására különböző magtejeket használok. Mostanra jutottam el odáig, hogy rájöttem, nem tesz boldoggá az étel, tulajdonképpen teljesen jól elvagyok a tiszta ételekkel, nem hiányzik az úgynevezett “szemét” kaja. Ha nassolni támad kedvem, mandulát, kesudiót rágcsálok, bár ebből is nagyon könnyű túlzásokba esni. Sokan azt tartják, hogy hetente vagy kéthetente egy “csaló” étkezést beiktatnak, jót tesz pszichésen is és az anyagcserét is felpörgeti. Várják az adott napot, mint a messiást, előre eltervezik, hogy mi mindent fognak megenni ilyenkor. Én úgy vagyok vele, ha nem kívánok meg valamit, akkor felesleges is megennem. Persze van olyan, hogy nagyon kattogok például egy fagyin van sütin, mivel elég édesszájú vagyok.

Ilyenkor vagy kotyvasztok magamnak egészséges hozzávalókból valamit, vagy próbálok „paleo” változatot szerezni. Persze előfordul, hogy nem sikerül ezt tartani, de egyetlen  félreevéstől még nem hízott el senki.

 

Mindig ennyire tudatosan vigyáztál az étrendedre?hizodia3

Nem egészen… Az első versenyszezonom után nagyon ki voltam éhezve mindenre, és mértéktelenül, reggeltől estig csak tömtem magamba az egészségtelenebbnél egészségtelenebb ételeket. meg is lett a böjtje, a kizsigerelt szervezetem szépen elraktározott mindent, és 20 kilogramm pluszt sikerült magamra pakolni, amivel még a mai napig küzdök.

 

Köztudott, hogy a felkészülési szakasz kifejezetten kimerítő. Mi tartotta a kezdetekkor benned a lelket?

A felkészülés valóban nagyon kimerítő. Sokan azt vallják, hogy az első a legnehezebb. Bennem éppen az tartotta életben a tüzet, hogy még sohasem csináltam azelőtt, ezért kíváncsian és hitetlenkedve vártam, hogy mit tudok kihozni magamból. Nem mertem egy edzést sem kihagyni, vagy egy fél grammal többet enni az előírt mennyiségekből, mondván, hogy mi van, ha épp ezen fog múlni? Tehát ez vitt előre…

 

Milyen eredményre vagy a legbüszkébb?

Eddig két hazai versenyen indultam, amiket sikerült  is megnyernem, ezért mertem az akkori edzőm tanácsát megfogadva kilépni a nemzetközi mezőnybe is. Egy Romániában rendezett, és szövetségektől független grand prix-n sikerült a második helyen végeznem. A NAC szövetség égisze alatt megrendezett spanyolországi világbajnokságról szintén egy második helyet sikerült elhoznom.

Ennek hatására meghívást kaptam egy tenerifei pénzdíjas versenyre, a Világbajnokok Éjszakájára, ahova világbajnoki dobogósokat hívtak meg. Itt a negyedik helyen sikerült végeznem. Ezek után rendezték meg a világbajnokságnál is nevesebb, erősebb, Mr&MissUniverse versenyt, ahol a 33 jól felkészült versenyző közül sikerült a hatos döntőbe jutnom, s végül a hatodik helyen végeztem. Az eredményeket még a mai napig nem tudom épp ésszel felfogni. Annak idején mindössze annyit vártam a bemutatkozástól, hogy kicsit gyakorlom a színpadi megjelenést, és majd az évek alatt szépen lassan beérek. Arra vagyok igazán büszke, hogy napi 13 óra munka mellett, szerény fizetéssel, mégis képes voltam véghezvinni a célomat. A fitness teremben, ahol recepciósként dolgoztam, volt egy kolléganőm, aki nagyon sokszor segített rendbe tenni a fejemet, amikor már épp azt mondtam, hogy feladnám. Sokat köszönhetek neki, a legmélyebb holtpontokon is átlendített.

 

hizodiaverseny2

 

Jelenleg mire készülsz?

Szeretnék átigazolni az IFBB szövetséghez, ami az egyetlen Olimpiai Bizottság  által is elfogadott szervezet, és kihasználva az utolsó junior évemet, helyt akarok állni a híres Arnold Classic nevű versenyen.

 

Milyen alapvető tanácsokat adsz a vendégeidnek?

A fokozatosság híve vagyok, tehát ne akarjon mindent azonnal, ha eddig 15-20-30 évet leélt egy adott életmód szerint, akkor szépen, lépésenként kell áttérni az egészséges életmódra.

 

És mit mondasz akkor, ha nem jönnek az eredmények?

Étkezési naplót kérek, amibe foglalják bele az utolsó szem magot, gyümölcsöt, mindent. Általában ezeket a nasikat nem szokták teljes értékű étkezésként felfogni, ezért átsiklanak felettük, holott egy-egy kocka csokival simán alááshatnak a sikeres diéta tervüknek.

 

Mennyi idő és munka kell ahhoz, hogy a Tiedhez hasonló formát építsen egy nő?

Ezt lehetetlennek tartom megválaszolni, mivel mind különbözőek vagyunk. Ugyanannyi erőfeszítést kell tenniük, mint nekünk, akik főállásban ezzel foglalkozunk, ami lássuk be, egy teljes munkaidős állás, család, gyerekek, háztartás mellett igen nehezen kivitelezhető, bár nem lehetetlen és hosszú évek kemény munkájával bárki elérheti önmagához mérten a maximumot.

 
 

Az interjút készítette: Beszterczey Judit

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Facebook csoporthoz, hogy mindig értesülhess aktuális írásaink megjelenéséről.

Posted in Általános cikkek, Sikertörténetek and tagged , , .