Banánzselés-mogyorós bonbonok – glutén-, tej-, cukormentes (vegán és paleolit)

 

A Metálozott testek Facebook-oldalán is felmerült nemrég a kérdés, melyik fajtájú étcsokoládét érdemes vásárolni, melyik az, amelyik a legkevésbé zavar be a diétánkba?  A cukortartalom a legtöbb csokoládénál problémát jelent, a fruktózzal készült diabetikus csokoládék sem jobbak, emellett kaphatóak – méregdrágán! – eritrittel vagy Xilittel készült változatok is. A csokoládét ráadásul nemcsak a cukortartalom, hanem a rendkívül magas kakaóvajtartalom miatt is ajánlott mértékkel fogyasztani, a telített zsírsavak magas aránya miatt. A zsiradék a kalóriaértékeket is jócskán megemeli.

 

Felmerül a kérdés, lehetséges-e a csokoládéhoz hasonló állagú, ízű, de egészségesebb édességet készíteni? Hosszas kísérletezés után az arányokkal, sikerült olyan házi csokoládét létrehoznom, ami mindössze három összetevőből áll: kókuszzsír, xilit (avagy eritrit), keserű kakaópor. A recept a cikkben, mindenki a kedve szerint variálhatja: lehet dúsítani olajos magvakkal, aszalt gyümölcsökkel. Bonbonkészítéshez tökéletes, mivel nem kell temperálni (a megfelelő hőmérsékletre hűteni, hogy fényes legyen a bevonat. Ha rendes csokoládéból készítesz bonbont, szükség van erre). Egy olyan bonbon receptjét mutatom most be, amit akár paleo étrendet folytatók is elkészíthetnek, mivel tejterméket, gabonát sem tartalmaz a töltelék. Bonbonformára sincsen feltétlenül szükség, akár jégkockatartó is megfelelő a bonbonkészítéshez (könnyen kiszedhető a formából a kész édesség).

 

Hozzávalók kb. 20 darabhoz:

  • 40 g kókuszzsír
  • 25 g keserű kakaópor
  • 25 g porrá őrölt xilit vagy eritrit (ha házilag porítjuk, fontos odafigyelni, hogy ne maradjanak benne kristályok)

 

A töltelékhez:

  • 1 közepes banán
  • 50 ml víz
  • 1 tk. zselatin (enélkül is lehet készíteni, de ebben az esetben vigyázni kell, amikor esszük, mert kifolyhat a töltelék)
  • egy választott édesítő, ízlés szerint (én 4 édesítőtablettát tettem bele, ami kb. 16-18 g cukornak felel meg, kevésbé édesszájúak készíthetik kevesebbel, vagy akár édesítő nélkül)
  • 10-20 gramm durvára vágott, teflonserpenyőben kicsit megpirított (ezt a lépést akár ki is lehet hagyni) török-, vagy (nem paleóknak) földimogyoró

 

 

Elkészítés:

  1. Először a banánzselét készítjük el: A banánt pépesítjük villával vagy botmixerrel, majd félretesszük. 50 ml forró vízben feloldjuk a zselatint, hozzátesszük az édesítőt, majd elkeverjük a banánnal. Félretesszük.
  2. A kakaóport és a xilitet alaposan elkeverjük. A kókuszzsírt gőz fölött, vagy mikrohullámú sütőben megolvasztjuk, és hozzáadjuk a kakaós keveréket. Homogénre keverjük.
  3. Egy kisebb ecsettel (jó minőségű ecsetet használjunk, amiből nem jön ki a szőr) kikenjük belülről a bonbonformákat. Mélyhűtőbe tesszük pár percre, hogy megszilárduljon, majd felviszünk rá még egy réteget (akár három réteget is lehet felvinni, ha valaki nem biztos magában).
  4. A bonbonhüvelyekbe, ha az utolsó réteg is megszilárdult, banánzselét töltünk (annyit, hogy legyen még hely a mogyorónak, és a lezáró csokirétegnek). Pár percet ismét mélyhűtőben dermesztjük, majd megszórjuk mogyoróval, amit kicsit belenyomkodunk, és a „csokoládéval” lezárjuk (egy kiskanállal teszünk annyi csokit a tetejére, hogy elfedje, ecsettel tudjuk elegyengetni). Néhány perc alatt kifagyasztjuk, és kész is a bonbon. Innentől – már, ha marad – a hűtőben kell tárolni, mivel a kókuszzsír 25 fokon olvad.

 

 

Jó étvágyat! 🙂

Betti

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Facebook csoporthoz, hogy mindig értesülhess aktuális írásaink megjelenéséről.

 

image_print

Ez is érdekelhet

Posted in Receptek and tagged , , , .

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kérlek, írd be az alábbit * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.