Barackos Charlotte túrós joghurtkrémmel

Sokaknak jelent dilemmát a diéta során egy-egy jeles alkalom megünneplése – vagyis az ehhez társuló étkezési szokások. A születés- és névnapok, jelentős események “velejárói” a sütemények, torták. A fehér liszten, cukron és margarinon túllépve azonban ma már szinte mindenki számára elérhetőek azok a hozzávalók, amelyekkel akár a tortákat is a diétájával összeférhetővé tudja tenni, az élvezeti érték csökkenése nélkül. Indításképpen tehát egy ilyen receptet szeretnék bemutatni – a látványos kinézete ellenére az elkészítése egyáltalán nem komplikált, viszonylag gyorsan összeállítható.

Elkészítési idő:  pihentetésekkel, hűtéssel együtt: kb. fél nap

Tényleges munka: 35 perc

 

Néhány tudnivaló a recepttel kapcsolatban:

Az édesítésről – én édesítőszert használok, ennek pontos mennyiségét a hozzávalóknál közlöm. Emellett leírom, hogy ez hány gramm cukornak felel meg. Ha xilitet használsz, nem is kell számolgatni: a cukormennyiséget ugyanannyi xilittel helyettesítheted. Egyéb édesítőszer (például stevia vagy steviával kombinált édesítők) esetében attól függően adagold, hogy mekkora az édesítőereje, egy egységnyi belőle hány gramm cukornak felel meg. Attól függően, mennyire édesen szereti a “célközönség” a süteményeket, persze lehet növelni/csökkenteni a mennyiségét.

Zabliszt – Ha valamilyen okból nem tudsz hozzájutni, botmixerrel vagy darálóval ledarált zabpehellyel tökéletesen helyettesíthető.

Az általam közölt tápérték adatok tájékoztató jellegűek, hiszen teljesen ugyanakkora szeleteket úgysem tudunk vágni, hogy a hozzávalók aránya is éppen ugyanakkora legyen benne – tehát körülbelüli értéknek tekinthetjük őket.

 

Charlotte2

 

Hozzávalók:

A piskótához:

3 tojás
3 ek zabliszt, kicsit púpozott (kb. 25 g)
30 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 7 tabletta porrá törve)
csipet só
késhegynyi szódabikarbóna
A kenéshez:

70 g diabetikus baracklekvár

 

A joghurtkrémhez:

500 g zsírszegény joghurt

100 g sovány vagy zsírszegény túró

1 tk. vaníliás xilit / vaníliaaroma

1 púpozott evőkanál zselatin (15 gramm)

100-120 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 23 tabletta porrá törve)

15 gr (3 db) aszalt barack – ez el is hagyható. Amikor szezonja van, akkor mindenképpen friss barackkal helyettesítsük  (befőttet azért nem teszek bele, mert a nagy részük sajnos cukrozott).

 

 

Elkészítés:

  1. Az aszalt barackot néhány órával a süti elkészítése előtt apró kockákra vágjuk, rumaromával ízesített vízbe áztatjuk.
  2. Először elkészítjük a piskótát. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét habbá verjük, félretesszük. A sárgákat az édesítővel kihabosítjuk, hozzáforgatjuk a fehérjehabot óvatosan, majd a szódabikarbónával elkevert zablisztet. Sütőpapírra kikenünk egy kb. 1-1,5 cm vastag téglalapot (ne vékonyodjon el nagyon a tészta, mert törékeny lesz) – nekem kb. a gáztepsi kétharmadát adta ki méretben. Ne legyen sokkal hosszabb az egyik éle, mint a másik, mert akkor nagyon vékony lesz a tekercs. 170-180 fokon megsütjük. Sütőtől függ, mennyi idő, de 7-8 perc után már lehet tűpróbát csinálni – ne süssük túl, mert akkor a feltekerés közben eltörhet a tészta. Még melegen a sütőpapírral feltekerjük. Hagyjuk kihűlni, utána megkenjük a lekvárral, és szorosan feltekerjük.
  3. Elkészítjük a joghurtos krémet: a zselatint körülbelül 1 dl forró vízben feloldjuk (csomómentesre keverjük – elképzelhető, hogy kicsivel több víz kell hozzá, én a vízforralóból szoktam önteni rá fokozatosan). Kicsit hűlni hagyjuk, addig a joghurtot egy nagyobb tálban a villával áttört túróval, az édesítővel és a vaníliával. Belekeverhetjük a lecsöpögtetett barackdarabokat is – a másik lehetőség, hogy a tetejére (ami később az alja lesz) szórjuk rá, én így készítettem. A zselatint folyamatos keverés közben hozzácsorgatjuk, jól elkeverjük, majd a masszát félretesszük – lehetőleg hideg helyre (ne hűtőbe), hogy szilárduljon kicsit, ne áztassa át a piskótát.
  4. Egy kb. 1 liter űrtartalmú, kisebb félgömb alakú tálat celofánnal kibélelünk, úgy, hogy a fólia mindegyik szélén túllógjon.
  5. charlotte4Az aljánál kezdve kirakosgatjuk tekercsből levágott szeletekkel (csak annyira vágjuk vékonyra, hogy a lekvár még ne folyjon ki, a szelet ne essen szét – nekem 1 centinél kicsit vékonyabbak voltak.)
  6. Ha teljesen kiraktuk, beleöntjük a joghurtos krémet, és a maradék szeleteket is rátesszük – lehetőleg szimmetrikusan. Esetleg lehet sütni egy, méretben megfelelő zabpiskóta lapot (a piskótatekercsnél leírtak szerint, csak egy tojásból készítjük. A sütőpapírra a tálat sablonnak használva egy kört rajzolunk, ezt kenjük ki a piskótamasszával. Sütés után körbevágjuk)
  7. Legalább 4-5 órára hűtőbe tesszük, hogy a zselatinos krém kellőképpen megszilárduljon.
  8. Óvatosan szeleteljük.

 

 

Tápérték adatok:

 

Egy tortában:

Kcal: 786,2 / Szénhidrát: 83,18 g / Fehérje: 74,89 g / Zsír:23 g

Egy szeletben (10 normál méretű szeletre lehet vágni):

Kcal: 78,62 / Szénhidrát:8,32 g / Fehérje:7,49 g / Zsír:2,3 g

 

Jó étvágyat!

Betti

image_print

Ez is érdekelhet

Posted in Receptek and tagged , , , , , , , .

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kérlek, írd be az alábbit * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.