A beigli a karácsonyi ünnepi asztal elengedhetetlen tartozéka. Nincs olyan család, ahol ne sütnének vagy vennének beiglit. Sokan viszont félnek tőle, mert az eredeti recept fehér lisztet és sok cukrot tartalmaz. A gyümölcskenyér után a mai a második receptünk, melyet az egykori Fittsütik blog receptjei alapján írtunk meg, így Karácsonyra Te is készíthetsz olyan egészséges, ünnepi finomságokat, amelyek fogyasztásától nem kell félned, viszont akár a családtagjaidat is megkínálhatod anélkül, hogy bármiféle különbséget éreznének.
Fitt beigli RECEPT:
Hozzávalók
(5 darab mini beiglihez vagy 2 nagyobbhoz):
A tésztához:
- 180 g durumliszt
- 10 g élesztő
- 50 ml tej
- 1 csapott tk. cukor vagy 1 kk. méz
- 30 g kókuszzsír (vagy light margarin)
- 20 g cukornak megfelelő édesítő (eritrit, Xilit vagy az eredeti receptben 5 tabletta porrá törve)
- 10 g semleges ízű, vagy vaníliás fehérjepor (ha nem használunk fehérjeport, 4 g sovány tejporral helyettesítsük)
- csipet só csipetnyi őrölt vanília / 1 tk. vaníliás xilit
- fél citrom héja
A töltelékhez:
- 75 g darált mák vagy dió (frissen darált mákkal a legfinomabb )
- 35 g zabkorpa
- 25 g kornspitz-morzsa (akármilyen teljes kiőrlésű pékáruból lehet készíteni – kiszárítjuk, majd ledaráljuk)
- 20 g semleges ízű, vagy vaníliás fehérjepor (kihagyható)
Az ízesítéshez:
- édesítő, citromhéj, narancshéj, vanília, fahéj – ízlés szerint kevés tej az összeállításhoz
A kenéshez:
- tojás
Elkészítés:
- A cukorral vagy mézzel elkevert langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt.
- A lisztet elmorzsoljuk a kókuszzsírral, hozzákeverjük a többi összetevőt, majd az élesztős tejet, legutoljára a fehérjeport.
- Összegyúrjuk – ha nem állna össze, kevés langyos vízzel vagy tejjel segíthetünk rajta.
- Ötfelé osztjuk (konyhai mérleg segítségével a legegyszerűbb), a darabokat kigömbölyítjük, majd 10-15 percig pihenni hagyjuk.
- Elkészítjük a tölteléket: az összetevőket alaposan elkeverjük, és annyi tejet adunk hozzá, hogy összeálljon. Nagyon oda kell figyelni, hogy ne tartalmazzon túl sok folyadékot a töltelék, hiszen ez az egyik felelős a beigli kirepedéséért. Akkor jó, ha olyan állagú, hogy a kezünkkel morzsolva, majd a tésztára rányomkodva tudjuk eloszlatni (tehát késsel kenni még nem). A tölteléket is ötfelé osztjuk.
- Az egyik tésztadarabból 3-4 mm vastag téglalapot nyújtunk (nem ragad le, talán is kell lisztezni alatta a munkafelületet – nem is érdemes, mert akkor feltekerés közben megrepedezhet a beigli), és eloszlatjuk rajta a töltelék egyötöd részét. Óvatosan, de lehetőleg minél szorosabban feltekerjük. Ezt a többi tésztadarabbal is megismételjük.
- Ha márványozottra szeretnénk a tetejét, először tojássárgájával, majd miután ez megszikkadt, tojásfehérjével kenjük le. Gyorsabb, és egyszerűbb, ha villával felvert egész tojással kenjük meg a rudakat, viszont így a beiglink teteje nem lesz márványos .
- Két helyen megszúrjuk a beigliket sütés előtt (fogpiszkálóval, vagy hurkapálcával mondjuk).
- 200 fokos sütőben, 20 perc alatt megsütjük.
- Kihűlés után szeleteljük.
Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról 😉
Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Facebook csoporthoz, hogy mindig értesülhess aktuális írásaink megjelenéséről.