BEIGLI – fitt & diétás

 

A beigli a karácsonyi ünnepi asztal elengedhetetlen tartozéka. Nincs olyan család, ahol ne sütnének vagy vennének beiglit. Sokan viszont félnek tőle, mert az eredeti recept fehér lisztet és sok cukrot tartalmaz. A gyümölcskenyér után a mai a második receptünk, melyet az egykori Fittsütik blog receptjei alapján írtunk meg, így Karácsonyra Te is készíthetsz olyan egészséges, ünnepi finomságokat, amelyek fogyasztásától nem kell félned, viszont akár a családtagjaidat is megkínálhatod anélkül, hogy bármiféle különbséget éreznének.

 

Fitt beigli RECEPT:

 

Hozzávalók

(5 darab mini beiglihez vagy 2 nagyobbhoz):

 

A tésztához:

  • 180 g durumliszt
  • 10 g élesztő
  • 50 ml tej
  • 1 csapott tk. cukor vagy 1 kk. méz
  • 30 g kókuszzsír (vagy light margarin)
  • 20 g cukornak megfelelő édesítő (eritrit, Xilit vagy az eredeti receptben 5 tabletta porrá törve)
  • 10 g semleges ízű, vagy vaníliás fehérjepor (ha nem használunk fehérjeport, 4 g sovány tejporral helyettesítsük)
  • csipet só csipetnyi őrölt vanília / 1 tk. vaníliás xilit
  • fél citrom héja

 

A töltelékhez:

  • 75 g darált mák vagy dió (frissen darált mákkal a legfinomabb )
  • 35 g zabkorpa
  • 25 g kornspitz-morzsa (akármilyen teljes kiőrlésű pékáruból lehet készíteni – kiszárítjuk, majd ledaráljuk)
  • 20 g semleges ízű, vagy vaníliás fehérjepor (kihagyható)

 

Az ízesítéshez:

  • édesítő, citromhéj, narancshéj, vanília, fahéj – ízlés szerint kevés tej az összeállításhoz

A kenéshez:

  • tojás

 

Elkészítés:

  1. A cukorral vagy mézzel elkevert langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt.
  2. A lisztet elmorzsoljuk a kókuszzsírral, hozzákeverjük a többi összetevőt, majd az élesztős tejet, legutoljára a fehérjeport.
  3. Összegyúrjuk – ha nem állna össze, kevés langyos vízzel vagy tejjel segíthetünk rajta.
  4. Ötfelé osztjuk (konyhai mérleg segítségével a legegyszerűbb), a darabokat kigömbölyítjük, majd 10-15 percig pihenni hagyjuk.
  5. Elkészítjük a tölteléket: az összetevőket alaposan elkeverjük, és annyi tejet adunk hozzá, hogy összeálljon. Nagyon oda kell figyelni, hogy ne tartalmazzon túl sok folyadékot a töltelék, hiszen ez az egyik felelős a beigli kirepedéséért. Akkor jó, ha olyan állagú, hogy a kezünkkel morzsolva, majd a tésztára rányomkodva tudjuk eloszlatni (tehát késsel kenni még nem). A tölteléket is ötfelé osztjuk.
  6. Az egyik tésztadarabból 3-4 mm vastag téglalapot nyújtunk (nem ragad le, talán is kell lisztezni alatta a munkafelületet – nem is érdemes, mert akkor feltekerés közben megrepedezhet a beigli), és eloszlatjuk rajta a töltelék egyötöd részét. Óvatosan, de lehetőleg minél szorosabban feltekerjük. Ezt a többi tésztadarabbal is megismételjük.
  7. Ha márványozottra szeretnénk a tetejét, először tojássárgájával, majd miután ez megszikkadt, tojásfehérjével kenjük le. Gyorsabb, és egyszerűbb, ha villával felvert egész tojással kenjük meg a rudakat, viszont így a beiglink teteje nem lesz márványos .
  8. Két helyen megszúrjuk a beigliket sütés előtt (fogpiszkálóval, vagy hurkapálcával mondjuk).
  9. 200 fokos sütőben, 20 perc alatt megsütjük.
  10. Kihűlés után szeleteljük.

 

Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról 😉

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Facebook csoporthoz, hogy mindig értesülhess aktuális írásaink megjelenéséről.

image_print

Ez is érdekelhet

Posted in Diéta, Receptek and tagged , , , , , , , .

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kérlek, írd be az alábbit * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.