Bejgli – igazi élmény (zabpehelylisztből)

“Angi, ez finom! Hmmm… ez finom lett, ugye?”

 

Egészséges bejgli recept

Mikor párom megkérdezi tőlem, hogy finom-e egy étel, amit ÉN készítettem (lol)… akkor tudom, hogy ízlik neki! Ez a jel, amire várni szoktam. Egy átlagosan finom ételnél biztosan nem jön el, az szinte természetes, hogy olyat tálalok. Ha viszont valami nagyon ízlik neki, majszolgatás közben tőlem kérdezi, hogy jó lett-e

Aztán reggelire bejglit kér? Úristen, mi történt!? Ebből is tudom, hogy ez egy nagyon finom sütemény lett. Nomeg abból is, hogy nehezen tartjuk vissza magunkat, gyorsan fogyásnak indult.

 

Úgyhogy lányok, asszonyok, konyhatündérek (és persze sütni tudó férfiak is!) ne féljetek cseppet sem: párotoknak nem lesz ellenére ez a zabpehelylisztből készült bejgli, ugyanis tökéletesen olyan ízélményt nyújt, mint hagyományos párja. A különbség “csak” annyi, hogy sokkal egészségesebbb.

 

bej

 

Készült 2 rúd rumos-diós, 1 rúd csokis-diós, 1 rúd csokis-banános

 

Diétás bejgli, ami olyan, mint az igazi?

És mitől diétás? Talán fogyni lehet tőle?

 

 

A félreértések elkerülése végett leszögezném, mit tartok szem előtt, amikor valamit diétásan készítek el: ne emelje meg nagyon a vércukor szintet (ne legyen benne finomított fehér liszt és legyen cukormentes, lassan felszívódószénhidrátok legyenek többségben), valamint ne tocsogjon transzzsírokban, adalékanyagokban, egyszóval legyen sokkal egészségesebb, mint hagyományos társa. A szénhidrát tartalma jóval alacsonyabb, mint egy hagyományos bejglié (fele, maximum kétharmada, elkészítéstől függően), kalóriatartalma ettől függetlenül a zsírok (dió, vaj, kakaópor, kókuszzsír) miatt magas, de persze alacsonyabb, mintha fehér liszttel és cukorral készült volna.

 

Zabpehelylisztet használtam és azért, hogy meg tudjon nőni, nem csak élesztőt vetettem be, de egy kis búzasikért is tettem bele. Talán enélkül is jó lenne, de pont a sikértartalomtól dagad olyan jól a fehér lisztes tészta  A sikért bio boltokban könnyen be lehet szerezni.

 

Először 2 rúd diósat készítettem, majd mikor kezdett elfogyni a töltelék, akkor kikevertem a csokoládét… és kezdődött a muri!

 

 

A tésztához (4 rúd beglihez):

  • 500 gramm teljes kiőrlésű zabpehelyliszt (én ezt használom, SPAR)
  • kb. 1 evőkanál búzasikér
  • 1 dl tej
  • mokkáskanál cukor (az élesztő felfuttatásához szükséges)
  • 20 gramm friss élesztő
  • 200 gramm olvasztott teavaj (vagy kókuszzsír, de jobb szeretek vajjal sütni)
  • 60 gramm eritrit
  • 2 M-es tojás (2×55-60 gramm)
  • csipet só
  • kenéshez: 1 tojássárgája

 

 

Az élesztőt a langyos (picit cukrozott) tejbe morzsoljuk. A tej nem lehet túl forró, de hideg sem, hanem langyos. Amíg felfut az élesztő, addig a többi hozzávalót egy nagy dagasztótálba helyezzük. Mikor felfutott az élesztő, hozzáöntjük a többihez és kézzel szépen összegyúrjuk. Legalább 10 percig dagasztjuk kézzel (nem lesz ugyanolyan nehéz dagasztani, mint a sima kelt tésztát), pár perccel még azon túl is dagasztjuk, hogy már kezd szálasodni. Mikor bedagasztottuk, akkor légmentesen lezárjuk és meleg helyre tesszük kelni, kb. 40 percre (nálam ez a gázkonvektor közelét jelentette).

 

Közben elkészítjük a töltelékeket.

 

Amikor megkelt a tészta, akkor 4 részre osztjuk – előbb félbe, majd a 2 felét is félbe. Vigyázzunk, ne szorítsuk nagyon össze, mert összenyomjuk. A sütőt előmelegítjuk, de először csak 100 fokra.

 

Fogunk 1 rész tésztát, óvatosan megnyomkodjuk a kezeink között, de nem gyúrjuk újra. A deszkára szórunk egy kevés zablisztet és sodrófával kinyújtjuk a tésztát, minél inkább a téglalapra törekedve (úgyis más formája lesz, de nem gond). Nem fog ragadni, de párszor megfordíthatjuk és ha kell, szórjunk alá kevés zablisztet. Kb. 3 mm-es legyen a tészta, ne túl vékony, de ne is túl vastag. Kenjük meg a töltelékkel, tekerjük fel, majd helyezzük át egy tepsire, amibe előzőleg sütőpapírt helyeztünk. Ha már itt kijön a töltelék, gondban leszünk a sütésnél, erre ügyeljünk.

 

Ha megvan 2 rúd, akkor kenjük meg őket felvert tojássárgájával és toljuk be a sütőbe. Mikor betoltuk, akkor kapcsoljuk rá a kb. 200 fokot. Ettől még először nőni fognak (a többi tészta pedig, amivel nem foglalkoztunk, természesen légmentesen továbbra is zárva van és meleg helyen, hogy ha tud, nőjön – és fog nőni).

 

Sütés közben ne nyitogassuk a sütőt legalább 20 percig. Sajnos nincs hőfokmérőm, ezért gyanítom, hogy túl magas hőfokon sütöttem, picit hamar megsültek és picit sötétebbre, mint szerettem volna, de az ízén ez nem érződik! 35 perc alatt készre sülnek.

 

Amikor bent van az első 2 rúd bejgli, készülhet a másik kettő, ezeknél már nem vettem előre vissza a hőfokot, kint melegben volt idejük tovább nőni.

 

 

 

Töltelékek:

A diós töltelék elkészítéséhez 300 gramm darált dió/eritrit keverékez vettem. Az eritrit benne mindig a dió mennyiségének a negyede. Vagyis például 200 gramm dióhoz 50 gramm eritrit stb, plusz ehhez jön némi rum aroma (bocsánat, szoktam használni).

 

  • kb. 1 deciliter tejet megmelegítünk
  • elkeverjük benne az eritrites, rumos diót
  • és 40 gramm mazsolát (elhagyható)
  • folyton kavargatva felfőzzük, picit be fog sűrűsödni

 

 

Ez a mennyiség 2 rúdra elegendő, de még maradt kevés, amit felhasználtam az egyik csokis bejglihez

 

 

 

Csokoládékrém:

Többet kevertem ki (40 gramm kakaóporból 20 gramm kókuszzsírral), de elég a 2/4-e is:

 

  • 30 gramm keserű kakaópor (nálam ezúttal zsírszegény, 11%-os, az íze nem különbözik)
  • 15 gramm olvasztott kókuszzsír
  • ízlés szerint eritrit vagy folyékony édesítő
  • víz

 

 

Először összekeverjük a kókuszzsírt, a kakaóport és az édeset, majd annyi vízzel keverjük tovább, hogy könnyen kenhető csokoládékrémet kapjunk.

 

Ezzel megkentem a harmadik rúd belsejét, a maradék mazsolás-rumos diókrémhez pedig kevéske vizet tettem, hogy könnyebben kenhető legyen és a csokoládé tetején szétoszlattam. Arra ügyeljünk, hogy annál az oldalánál, amelyik a tekerés vége lesz, ne legyen sok krém, mert különben ahogy tekerjük, úgy sodorja majd maga előtt a krémet és ki fog folyni. De a felesleget egy kanál segítségével le is szedhetjük (a két csücskénél is mindig vigyázzunk, hogy lehetőleg legyen tésztával zárt).

 

A negyedik rúd bejglit megkentem csokoládékrémmel és a közepét egy csíkban végig kiraktam vékony banánkarikákkal. Kevés banán ment bele. Ez lett talán a legérdekesebb bejgli mind közül.

 

A recept sajátom, először készítettem el. Ha újból elkészíteném, akkor a saját sütőmhöz képest óvatosabban bánnék a hőfokokkal és a tésztáját picit édesebbre készíteném, valamint reszelnék bele kevés citromhéjat is!

 

 

Angelocska

Angelocska – Életmód

 

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Facebook csoporthoz, hogy mindig értesülhess aktuális írásaink megjelenéséről.

 

image_print

Ez is érdekelhet

Posted in Diéta, Receptek and tagged , , , , , .

3 Comments

  1. Megcsináltam a fenti receptet, de valamiért nekem nem sikerült jól – a belseje összefolyt. Búzakorpát útifű maghéjjal helyettesítettem, a zabliszt helyett pedig zabpelyhet daráltam le lisztnek. Melyik módosítás okozhatta a gondot?

    • Szia!
      Ebben a receptben nincs búzakorpa, hanem búzasikér, ami azért felelős, hogy meg tudjon kelni. Dagasztani (legalább 10 percig gyúrni, míg szalagosra összeáll), majd meleg helyen lefedve keleszteni kell.
      Angi

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kérlek, írd be az alábbit * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.