Cseresznyés-mandulás álomsüti

Nálam a sütés régebben recept alapján ment. Mindent pontosan betartva. Aztán jöttek a módosított receptek, mert mindig volt valami, ami nem tetszett vagy nem volt belőle itthon és jómagam is kezdtem többet konyítani hozzá. Ma pedig fogom, ami itthon található és sütök belőle. Ilyen egyszerűen született ez a sütemény is, amely a legpuhább kényeztetés, amit valaha tapasztaltam.

 

 

Cseresznyés-mandulás álomsüti recept

Néhány helyen láthatjátok a pontatlanságot, de ha én recept nélkül saját fejből, az itthon található alapanyagokból összeteszek egy álomsütit, akkor ha lesz kis eltérés abban, ahogyan Te készíted, sikerülnie kell. A legnagyobb gondot a sütő szokta okozni, ugyanis nincs hőfokmérőm, így csak tippelni tudok.

 

Az alábbi egy mindenmentes (értsd: nincsenek benne a tipikus allergének, mint tej, glutén és cukor sem) édesség, amit nem fogsz megbánni. Édesítésnek az eritritet javaslom, mert egyrészt nincs mellékíze, másrészt majdnem nullkalóriás és emellett nem emeli a vércukor szintet sem.

 

Valójában ez egy zebra süti, mert úgy készül, mint a kétrétegű (hagyományosan sima túrós és csokoládés túrós) zebratorta, vagyis egyszer az egyik, egyszer a másik rétegből kanalazunk a forma közepére. A sütés közben azonban a cseresznye megbarnul, ezért nem látható ez a szín. Ételszínezékkel lehetne segíteni a dolgon, ha valakit nem bánt a jelenléte.

 

süti

 

 

Hozzávalók (22 cm-es forma):

  • 5 nagy tojás (nálam házi tojások, vagyis tényleg nagyok!)
  • 80 gr eritrit (nálam 60 gr eritrit, 20 gr nyírfacukor, lehet csak az utóbbi is)
  • 50 gr pirított mandula
  • 2 szem keserű mandula (ha nincs, pár csepp mandula aroma)
  • 450 gr cseresznye (magozás után mért!)
  • 3 nagyon enyhén (!) púpozott evőkanál gesztenyeliszt
  • 1 nagyon enyhén púpozott evőkanál + 1 kevés tápióka keményítő (esetleg gesztenyére lecserélhető vagy keményítőre/pudingporra, ha szoktad alkalmazni)
  • kevés rum aroma
  • fél zacskó sütőpor
  • 1 csipet só

 

 

 

Előkészületek:

  • A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  • A tortaforma alját és oldalát kivajazzuk. Az aljába kör, az oldalába 2 csík sütőpapírt tapasztunk, kibébeljük.
  • A tojásokat ketté választjuk.
  • Az eritritet és/vagy nyírfacukrot porrá őröljük (botmixerrel szoktam, bögrében).
  • A pirított mandulát és a 2 szem keserű mandulát ledaráljuk (én ehhez nagy hatásfokú aprítógépet használok).
  • A cseresznyéből 250 grammot pürésítünk (szintúgy aprítógéppel szoktam. Még nem volt szezon, így a cseresznyék fagyasztás után lettek kiolvasztva).

 

 

Elkészítése:

  • A tojások sárgáját habverővel habosra keverjük a porrá őrölt eritrittel, amíg ki nem világosodik (tabletta és folyadék halmazállapotú édesítőszerekkel ez nem fog működni!)
  • Tiszta habverővel, egy csipet só hozzáadásával kemény habot verünk a tojások fehérjéből.
  • Két részre szedjük a felvert sárgáját.
  • A sárgája egyik felében elkeverjük a mandulát és egy kevéske (teáskanálnyi) tápióka keményítőt (elhagyható vagy helyettesíthető) és a sütőpor felét.
  • A másik sárgájában elkeverjük a gesztenyelisztet, a tápióka keményítőt, némi rum aromát és a megmaradt sütőport, majd a cseresznyepürét.
  • A mindkét felében elkeverjük a kemény habbá vert tojásfehérjét (értelemszerűen kb. fele-fele megy egyikbe, másikba).
  • Egy evőkanál segítségével egyszer az egyik, majd a másik krémből kanalazunk a forma közepére, mindig csak a közepére, a meglévő krémre. Az magától fog szétterjedni, nem kell rajta semmit sem keverni, rázogatni. A cseresznyés részből sokkal több van nekünk, de ez a krém nem alkalmas arra, hogy vastag réteget képezve finom tésztává váljon, így két választásunk van: vagy néhol 2 kanállal is rakunk, míg a másikból csak 1-et, vagy bevállaljunk, hogy marad egy kevés (én raktam többet is és még pici maradt is, azt is felhasználtam, máshoz). De ne öntsük a tetejére vagy ne tegyünk az aljára vastagabb réteget belőle!
  • Mikor elfogyott a tészta, akkor nyomkodjuk ki a megmaradt cseresznye levét (ez a süteménybe már nem kell) és dobáljuk a szemeket sütemény tetejére.
  • Toljuk be az előmelegített sütőbe és innentől már TILOS kinyitni.
  • 5 perc elteltével vegyük vissza a hőfokot 160-ra. (ezek a hőfokok azok, amiket én csak tippelni tudok… ha egy mód van rá, inkább legyen kevésbé forró, ennél forróbb biztosan sok!)
  • Összesen kb. 40 percig kell sütni vagy amíg a teteje megbarnul. Tűpróbával ellenőrizzük!

 

 

 

Sütés után:

Ha kész, vegyétek ki a sütőből.Ha már félig kihűlt, levehetitek a tortaforma oldalát és lehúzhatjátok róla a papírt, hagyjátok teljesen kihűlni szeletelés előtt.

 

Én a képen látható szelettel kezdtem, de aztán hamar eltüntettem a felét… hiába, nem bírtam megállni, olyan jó volt 🙂 de ebből lehet sokat enni, sőt, kell! 🙂

 

Remélem, Ti is szeretni fogjátok akárcsak azok, akik még időben jöttek kóstolni 😉

 

 

 

Metálozott testet,

Angelocska

Angelocska Életmód

 

 

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Facebook csoporthoz, hogy mindig értesülhess aktuális írásaink megjelenéséről.

 

image_print

Ez is érdekelhet

Posted in Diéta, Receptek and tagged , , , .

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kérlek, írd be az alábbit * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.