Diétás zserbó

Diétás zserbó, aminek a tésztája csak zabpehelylisztből készült? Egészséges és még ráadásul finom is?

A zserbó alapvetően szénhidrátot és zsírokat is tartalmaz, így elsősorban a minősége miatt diétás ez a recept, de azért az értékei is sokkal jobbak…  Az egész süti receptje saját ötletem!

 

 

Diétás zserbó recept

A tésztához:

Giga adag tésztát kevertem ki, de ennek csak a 3/5-öd része ment a zserbóba, vagyis 3 lap, 2 lapot pedig másképpen használtam fel. De akár 5 lapból is készíthetitek

Leírom a teljes adagot és perjellel tőle elválasztva azt, hogyan lehetne, ha csak 3-at készítünk:

 

5 / 3 laphoz:

  • 500 gr / 300 gr teljes kiőrlésű (SPAR-ban) zabpehelyliszt,
  • 2 nagy tojás / 75 gr tojás,
  • 100 gr / 60 gr olvasztott libazsír (vagy vaj vagy kókuszzsír, én libazsírt használtam 🙂  ),
  • 3 dl / 1,8 dl tej (most 1,5%-os),
  • 2 dl / 1,2 dl víz,
  • késhegynyi só,
  • szódabikarbóna,
  • ízlés szerint édesítés (nálam most kivételesen folyékony édesítő).

 

 

Először összekeverünk mindent a tej és víz nélkül, majd elkezdjük vele higítani, a végén habverőre váltottam. Krémes masszát kapunk, amiből rakunk vagy öntünk egy keveset a sütőpapírral bélelt tepsi közepébe, majd fakanállal óvatosan és türelmesen elegyengetjük. Legyen nagyon vékony, majd mehet a sütőbe sülni egészen addig, amíg nem látjuk, hogy a széle enyhén sötétedik. Kb. 160 fokon, nincs hőfokmérőm, de ha túl forró, akkor felhólyagosodik. Nekem 20 perc alatt sültek meg.

 

Én az 5 lapot készítettem és 2 tepsivel dolgoztam felváltva, az egyikben sültek a zserbó, a másikban a másik süti lapjai. 3 órába tellett… a vége felé kezdett összesűrűsödni, ezért icipici vizet tettem bele a 4. előtt.

 

Terítsünk le egy asztalt konyharuhával, kivéve a sütőből a tepsit emeljük a süteménylapot sütőpapírral együtt, fordítsuk lefelé a konyharuhára, húzzuk le a papírt.

 

Ha felpuklisodott, akkor itt még meg lehet kicsit nyomkodni és kiegyengetni.

 

Ha kihűltek a lapok, helyezzük egymásra és a konyharuha oldalait felhajtva másnapig pihenhetnek.

 

 

 

Töltelék:

  • 200 gramm sárgabarack lekvár xilittel
  • 150 gramm darált dió + eritrit

 

Vettem SPAR-ban Xilittel készült sárgabarack lekvárt. Ebből 200 grammot használtam. A legjobb persze, ha te magad főzöl lekvárt, nagyon alacsony lángon kis xilittel és vízzel hamar megvan annyi, amennyi egy süteményhez kell. Most viszont nincs friss barack…

 

Fogtam egy lapot, megkentem 50 gramm xilites sárgabarack lekvárral, megszórtam dióval (az egészhez 150 gramm darált diót használtam fel, amihez hozzákevertem kb. 50 gramm eritritet, a fél lapra tehát 75 gramm diót szórtam). A következő lapot felfordítottam, azt is megkentem lekvárral és a lekváros felével lefelé rátettem a sárgabarackkal kent, dióval szórt lapra. Ugyanezt megcsináltam a következő rétegnél is.

 

 

Csokoládé réteg:

  • 40 gramm zsírszegény kakaópor
  • 20 gramm kókuszzsír
  • édesítés
  • víz

 

 

A végére jön a fincsi csokoládé. Mindig 20-22%-os kakaóport használok, most viszont arra gondoltam, kipróbálom a 11%-ost, milyen lehet az íze? (Nameg olcsóbb is volt…. 🙂 ). 40 grammot elkevertem 20 gramm olvasztott kókuszzsírral. Adjunk hozzá ízlés szerint édesítést (eritrit, nálam most folyékony édesítő). Jól keverjük el. Annyi vizet adjunk hozzá, hogy még sűrű csoki, de már picit krémesebb legyen. Vízgőz felett olvasszuk meg. Ha nem olvad, csak odaég, akkor kell még kis víz bele. Ha kész, kenjük rá a zserbó tetejére.

 

A csoki részben lehet spórolni a kókuszzsírral és a kakaóporral, de nem érdemes… egyrészt, mert a teljes süti mennyiségéhez képest ez nem nagyon számít, másrészt meg mert ki akarna spórolni a fincsi csokoládéval????

 

 

 

Türelemjáték, csomagolás:

Fogtam 2 fogpiszkálót, félbetörtem, a tetejébe szúrtam 4 helyen: ez arra kell, hogy folpack-kal lefedve ne ragadjon rá a csokoládé.

 

Becsomagoltam úgy, hogy lehetőleg sehol se tudjon levegőbe menni és utána órákon át csücsült a hűtőben. Ha reggel megkenjük, akkor estére már fogyasztható, de valójában kell neki  nap, mire igazán finom lesz, mert még lepuhul!!! A későbbiekben is figyeljünk, hogy ne nagyon tudjon levegő miatt kiszáradni. és most holnap reggelig ott csücsül a hűtőben. Nagyon finom :)))

 

 

Tápértéke:

Ha 24 szeletre vágjuk, akkor egy 50 grammos szeletben 138 kalória, 4 gramm fehérje, 10,7 gramm szénhidrát, 8,5 gramm zsír.

 

 

Metálozott testet,

Angelocska

Angelocska Életmód

 

 

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Facebook csoporthoz, hogy mindig értesülhess aktuális írásaink megjelenéséről.

 

image_print

Ez is érdekelhet

Posted in Diéta, Receptek and tagged , , , , , , .

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kérlek, írd be az alábbit * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.