Diós kosárkák – karácsonyi élmény egy átlagos hétköznap is

Ismét egy finom desszert, melynek fogyasztása az ünnepek alatt sem okoz bűntudatot 🙂 Magas fehérjetartalmának köszönhetően könnyen beilleszthető a diétába.

 

HOZZÁVALÓK:

(6 db kosárhoz, 6 szilikonos muffinformába)

 

A tészta:

  • 20 g zabpehely
  • 20 g zabpehelyliszt
  • 10 g szójagranulátum (Ez nem az, amit a vegetáriánusok “darált húsként” használnak”, hanem majdnem liszt. Azért szeretem kosárkákba, mert ropogósabbá teszi őket, de szerintem zabkorpával simán helyettesíthető.)
  • 10 g kendermagliszt (darált mákkal helyettesíthető)
  • 15 g dióvaj (saját gyártmány)*
  • 1 tojás
  • édesítő (eritrit és/vagy stevia)
  • kevés víz

 

A krém:

  • 125 g krémes túró
  • 20 g vaníliás fehérjepor
  • kevés víz

 

A dísz:

  • Walden Farms karamell szirup (minden mentes) – helyette lehet az öntet pl. karamellos, vagy csokis fehérjepor kevés vízzel keverve, vagy kakaópor édesítővel és kevés vízzel keverve
  • 6 db fél dió

 

 

*Dióvaj készítése: Turmixgépben ledaráltam pirított diót. Elképzelhető, hogy hosszú percek után összeáll – ez a diónk állapotától függ. Nekem nem állt össze vajjá, ezért beletettem a maradék dióolajamat, de ez kevés volt, így hozzátettem még egy pici olvadt kókuszzsírt is. Ezekkel tovább turmixoltam és egy teáskanálnyi mézzel ízesítettem, hátha az is javít az állagán. Kis üvegben, hűtőben tárolom.

 

 

ELKÉSZÍTÉS:

  • diós1A sütőt melegítsük elő 160-170°-ra. Közben össze tudjuk állítani a tésztát.
  • Keverjük össze a zabpelyhet, zabpehelylisztet, szójagranulátumot (vagy zabkorpát), kendermaglisztet (vagy mákot) és ízlés szerint édesítőt.
  • Adjuk hozzá a dióvajat, a tojást. Keverjük jól össze, és adjunk hozzá egy pici vizet. Annyi víz kell, hogy kenhető, de semmiképp se híg, folyós állaga legyen.
  • Kóstoljuk meg, ha nem elég édes, édesítsük még egy kicsit.
  • A masszát kenjük a muffinformáinkba. Telejsen kenjük ki vele őket, a szélüket is. Az alján lesz úgyis a legvastagabb, mert egy kevés le fog folyni. Gyorsan tegyük be a sütőbe, hogy hamar megszilárdulhassnak.
  • Kb. 15 perc sütésre lesz szükség, addig el tudjuk készíteni a krémet.
  • A túrót keverjük össze 20 g fehérjeporral. Kell majd hozzá egy kevés víz – hogy mennyi, az attól függ, hogy milyen fajta a túró és a fehérje.
  • Ha elkészültek és hűltek egy picit a kosaraink, nincs más hátra, mint megtölteni őket a túrókrémmel és díszíteni: ehhez csorgassunk rájuk egy kis karamellás, vagy csokis szószt (ez lehet készen kapható cukormentes öntet, de lehet saját készítésű is, ahogy fentebb a hozzávalóknál leírtam); végül pedig tegyünk egy-egy szép fél diót minden kosárkánkra.
  • Tegyük pár órára a hűtőszekrénybe, hogy jól összeérjenek az ízek és megszilárduljon a krém is.

 

 

 

TÁPÉRTÉK / db:

120 kcal / 10,3 g fehérje / 7,2 g szénhidrát / 5,5 g zsír

 

 

Mimi,

Mimi Fitness

 

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Facebook csoporthoz, hogy mindig értesülhess aktuális írásaink megjelenéséről.

 

image_print

Ez is érdekelhet

Posted in Diéta, Receptek and tagged , , .

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kérlek, írd be az alábbit * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.