Az egyik legfinomabb zöldségkrém: Erdei gombakrém

 

A gombák legfontosabb tápanyaga a fehérje, amely összetételét tekintve az állati fe­hérjéhez hasonló, így hús­pótlóként is számításba jöhet. A gombák a fehérjén kívül zsírokat, szénhidrátokat, ás­vá­nyi sókat (foszfor, kálium stb.), vitaminokat (A, B, D), íz- és zamatanyagokat, étvágygerjesztő hatású glutaminsavakat tartalmaznak.

Magas táéptékükön kívül gyógyhatásuk sem lebecsülendő. A gomba hasznos az elhízás el­len, mert energiaszegény és nagy telítőértékű. Teljes értékű fehérjetartalmával kiválóan kiegészíti növényi eredetű táplálékainkat, ugyanakkor egymagában nem pótolja sem az energiaadó alaptápanyagokat, sem fehérjeforrásainkat. 

 

Erdei gombakrém recept

Hozzávalók 4 főre:

– 20 dkg gomba

– 1 kis vöröshagyma (vagy salottahagyma)

– 1 gerezd fokhagyma

– kakukkfű (a mezőn szedett vad kakukkfű nagyon jó választás)

– 1 doboz vajkrém vagy sajtkrém

– 5 dkg füstölt sajt

– só, bors

 

Elkészítés:

A hagymát apróra vágom, majd olajon megpárolom, utána hozzáadom a szintén apróra vágott gombát és a fokhagymát. Egy kis pirítás után sózom, így kiengedi a vizet magából és nem kell hozzátenni még. Utána borssal ízesítem.

Ha szárított kakukkfüvet használtok, akkor azt is most kell hozzáadni, viszont a frisset csak a legvégén teszem hozzá.

Ha kész a gomba, akkor hozzáadom a lereszelt füstölt sajtot, majd a vajkrémet. Fűszerezem, ha még szükséges. Jól elkeverem és minimum 1 órára hűtőbe teszem.

 

 

Timi

Minden szószban két kanál

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Facebook csoporthoz, hogy mindig értesülhess aktuális írásaink megjelenéséről.

 

image_print

Ez is érdekelhet

Posted in Diéta, Receptek and tagged , , , , , .

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kérlek, írd be az alábbit * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.