A gombák legfontosabb tápanyaga a fehérje, amely összetételét tekintve az állati fehérjéhez hasonló, így húspótlóként is számításba jöhet. A gombák a fehérjén kívül zsírokat, szénhidrátokat, ásványi sókat (foszfor, kálium stb.), vitaminokat (A, B, D), íz- és zamatanyagokat, étvágygerjesztő hatású glutaminsavakat tartalmaznak.
Magas táéptékükön kívül gyógyhatásuk sem lebecsülendő. A gomba hasznos az elhízás ellen, mert energiaszegény és nagy telítőértékű. Teljes értékű fehérjetartalmával kiválóan kiegészíti növényi eredetű táplálékainkat, ugyanakkor egymagában nem pótolja sem az energiaadó alaptápanyagokat, sem fehérjeforrásainkat.
Erdei gombakrém recept
Hozzávalók 4 főre:
– 20 dkg gomba
– 1 kis vöröshagyma (vagy salottahagyma)
– 1 gerezd fokhagyma
– kakukkfű (a mezőn szedett vad kakukkfű nagyon jó választás)
– 1 doboz vajkrém vagy sajtkrém
– 5 dkg füstölt sajt
– só, bors
Elkészítés:
A hagymát apróra vágom, majd olajon megpárolom, utána hozzáadom a szintén apróra vágott gombát és a fokhagymát. Egy kis pirítás után sózom, így kiengedi a vizet magából és nem kell hozzátenni még. Utána borssal ízesítem.
Ha szárított kakukkfüvet használtok, akkor azt is most kell hozzáadni, viszont a frisset csak a legvégén teszem hozzá.
Ha kész a gomba, akkor hozzáadom a lereszelt füstölt sajtot, majd a vajkrémet. Fűszerezem, ha még szükséges. Jól elkeverem és minimum 1 órára hűtőbe teszem.
Timi
Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Facebook csoporthoz, hogy mindig értesülhess aktuális írásaink megjelenéséről.