Erős és mobilis csuklók

Az ízületek egészsége minden ember számára fontos, de egy sportember számára kiemelt szerepet kell, hogy kapjon. Ez alatt például a megfelelő mobilitás-, és stabilitásfejlesztést, valamint a megfelelő táplálkozást és táplálék kiegészítők használatát értem.

 

 

Sok cikket lehet olvasni a vállízülettel és a rotátor köpennyel kapcsolatban, ugyanis felsőtestünk és a karunk itt csatlakozik egymáshoz, így a nem megfelelő edzésprogram (vagy a nem megfelelően végrehajtott gyakorlat) hatására könnyű sérüléseket szerezni ezen a területen. Valamivel kevesebb figyelmet kap a csukló, pedig bármilyen tárgyat ha meg akarunk fogni, vagy csak rátámaszkodunk tenyérrel valamire, akkor a csuklón keresztül fog a terhelés először áthaladni.

 

Egy időben falmászókkal edzettem együtt, akik hihetetlen húzóerővel, de elsődlegesen kegyetlen szorító erővel rendelkeztek. Viszont az erős ujjaknak az volt az ára, hogy bemerevedett legtöbbjüknek a csuklója, és tenyérrel a földön, hátrafelé fordított kézfejjel alig tudták a csuklójukat maguk felé hajlítani. Ha saját testsúlyos edzéssel foglalkozol, crossfit-elsz, küzdősportokat tanulsz, stb., szükséged van arra, hogy a csuklód mobilitását megtartsd a sérülések elkerülése végett.

 

 

 

Gyors anatómiai áttekintés

Valójában a csuklóízület több csontnak és ízületnek az összessége. Ide tartozik az orsócsont és a singcsont alsó részei (disztális végei), a 8 kéztőcsont és az 5 kézközépcsont felső végei (proximális végei). A csuklóízület ellipszoid alakú, így háromirányú mozgást tesz lehetővé. Viszont annak érdekében, hogy a mobilitást nagy stabilitással együtt lehessen fenntartani, a csuklóízületben egy igazán összetett ínszalag rendszer található.

 

csuk1

 

 

Mobilitás fejlesztés

A következő gyakorlatokat érdemes bevenni a mindenkori bemelegítésbe, mindegyikből 10 ismétlésnyi dőlést végezve. A képeken nyíllal jelöltem, hogy melyik irányba kell dőlni.

 

csuk2

 

csuk3

 

csuk4

 

csuk5

 

 

Mint minden mobilitásfejlesztő gyakorlatnál, itt is a „kényelmetlenségbe” szabad csak belemozdulni, és nem a tényleges fizikai fájdalom határáig.

 

 

 

Szép napot és jó edzést!

Samu

Mozogj-Tanulj-Szeress

 

 

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Facebook csoporthoz, hogy mindig értesülhess aktuális írásaink megjelenéséről.

 

Posted in Cikkek, tutorialok, Saját testsúlyos edzés and tagged , , , , .