Fegyencedzés 2

Az első könyv hatalmas sikere után Paul Wade hozta nekünk a folytatást. Először féltem, hogy a második könyv csak az első sikerét kihasználó pénzhajhász cucc lesz, de nem. Tökéletes kiegészítése és folytatása annak. Aki sajáttestsúlyos edzéssel foglalkozik, mindenképpen be kell szereznie. A magyar fordítás egyébként tetszett, ötletes.
Az első részben megismerkedhetünk a szárnysegédizmok kiváló edzésmódszereivel.

Fegyencedzés 2

 

• I. a Fogás

…edzésével megismerkedhettem volna hamarabb is, amikor annyit szenvedtem a felemás húzódzkodással. Tapasztalatom szerint mindenki, aki eljut odáig, ott szokott huzamosabb időre lelassulni a fejlődéssel. Hiába volt meg a karom ereje, hogy felhúzzam magam, az ujjaim egyfolytában csúsztak lefelé, nem tudtam elég erősen szorítani a rudat. 1-2 ismétléseket tudtam csak végrehajtani. A “vasmarok és erős alkar” fejezet segít megszerezni az áhított fogáserőt, ha időben kezded el edzeni, mire az egykezes témákhoz jutsz, semmi problémád nem lesz.

fegyencedzés
 
 
2 elemből áll ez a rész: függeszkedés és ujjakon végzett fekvőtámasz.

A kettőben 8 lépéses gyakorlatokkal dolgozik Wade barátunk, tehát a 8. a mesterlépés: a függeszkedésnél jelen esetben a Törülközős egykezes függeszkedés.

A “mesterfogás” másik alappillére az ujjakon végzett fekvőtámasz, amit a Fegyencedzés fekvőtámasz progressziójával kell felépíteni, és eljutni az egykezes ujjbegyes fekvőtámaszig (aztán mehet tovább a kézenállásban fekvőtámaszra.)
 

A fogásedzés résznek a végén egy erőpróbát is kapunk:
1. Hármas törülközős függeszkedés: kezenként 1 perc
2. Húzódzkodás mutatóujjal: 10 ismétlés
3. Egykezes fekvőtámasz ujjbegyeken: kezenként 5 ismétlés
4. Fogásváltás: kezenként 10 ismétlés

 

• II. a Zászló

Az egyik olyan gyakorlat, ami mindig elérhetetlennek tűnt nekem a videók alapján. Úgy gondoltam sokáig, hogy valaki vagy meg tudja csinálni, vagy nem. Szerencsére a Fegyencedzés 2-ben egy sor gyakorlaton keresztül elérhető távolságba került mindenkinek.

Az átkulcsolós zászló (clutch flag) egy rávezető gyakorlat a későbbi, teljes verzióhoz, de már önmagában is szépen fejleszt.

fegyencedzés - zászló

Viszont az eltoló zászló… az már nem olyan, hogy bárkinek elsőre is sikerüljön. De megéri a rengeteg gyakorlást: véleményem szerint egyike a leglátványosabb és legnehezebb technikáknak a calisthenicben.fegyencedzés zászló

És amellett, hogy látványos, piszok erős oldalsó láncot építhetsz fel vele. Aki megszállottja a saját testsúlyos edzésnek (mint én) és mindenhol erős akar lenni, annak előbb-utóbb eljön az ideje, hogy szembetalálja magát a gyakorlattal.

 

 

 

 

 

• III. a Nyak

Rávezető és teljes verziójú elülső és bírkózó híd. Jó kis gyakorlatok. Több lépésen keresztül megerősíthetjük a nyakunkat, és később eljuthatunk olyan nehéz technikákhoz is, mint a fejenállásban nyakrafordulás (kezdetben ezt nem ajánlott kipróbálni).

fegyencedzés

 

• IV. a Vádli

Gyengétől a pengéig, rengeteg és nagyon ötletes nehezítési módszer súlyok nélkül. Tökéletes vádli edzés, nincs szükséged másra! A végén különösen tetszik a “Haladó tippek vádlira” rész, amiben nagyon jó vádligyilkos “szétégető” technikák vannak.
 
A második rész az ízületek edzéséről és védelméről szól

Ezek az erő gyakorlatok valójában nem csak erő gyakorlatok, hanem aktív nyújtások is.
A könyv mindössze három gyakorlatot ajánl teljeskörű nyújtásként, ez a Hármasbefutó (Trifecta):

1. a Híd
2. az L-tartás
3. a Csavart ülés

az első kettő valójában része az alapvető Mesterhatosnak, csak nem tartásként. Az L-tartás továbbfejleszthető V-tartásba:

fegyencedzés

 

A harmadik rész az életmódról szól.

• Időtöltések: Rengeteg hasznos bölcsességgel, hogy miért éri meg tisztán élni, hogyan befolyásolja ez az edzést. Érdemes fontolóra venni, mi az igazán fontos.

• Börtönétrend: Táplálkozási tanácsok. Bár ez a része szerintem főleg az amerikaiaknak szól, ennél azért illik igényesebben figyelni az étkezésre, nemcsak az edzés, de az egészséged miatt is.
• Gyógyulás: Ez a rész rendkívül hasznos, részletes segítség, ha sérülést szerzel.
• Az elme börtöne: Imádom ezt a részt. Leírja azokat a démonokat, amikkel mindenki találkozik, aki elkezd edzeni: a kissebrendűségi érzés, elbátortalanodás, fájdalom, öregedés, fásultság, időhiány. Hangsúlyozza a motiváció szerepét, ami szerintem kulcspont, akármilyen edzést is végzel.

 

Bónuszfejezet: vasgyúrás a börtönben

Mítoszokról van szó, ahogy a külső világ elképzeli a benti világot. ” Azok a fickók bent biztosan egész nap súlyzóznak és még nagyobb állatként jönnek ki”. Ír a börtönkonditermek helyzetéről, az ottani kevés testépítő próbálkozóról. Érdekesség ez a fejezet.

Hát erről szól a Fegyencedzés 2 -370 oldala- tömören.

Azt mondom, ha komolyan veszed az edzésedet, vedd meg ezt a könyvet. Tökéletes kiegészítése az első résznek. Kíváncsian várom a harmadik részt, ami a robbanékonyságról, a túlélőképességről és a dinamikáról szól majd.

 

Jay
jayworkout.blog.hu

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Facebook csoporthoz, hogy mindig értesülhess aktuális írásaink megjelenéséről.

Posted in Cikkek, tutorialok and tagged , , .