Hosszú haj, hajnövesztés – az alapok

Egy nőnek ékessége a hajkoronája, mely lehet rövidebb vagy hosszabb, első és legfontosabb az ápoltság és a személy arcához, jelleméhez, életstílusához illő fazon. Én most arról írok, mit érdemes szem előtt tartani vagy éppen elkerülni, amennyiben célunk a hosszú, egészséges haj növesztése. Nem írok most le különféle pepecselős praktikákat, hanem egyelőre csak a legegyszerűbb játékszabályokról lesz szó: 1. hagyd békén és 2. támogasd!

Viszont megosztok veletek egy sokaknak bevált hajnövesztő kúrátis abban a reményben, hogy ezúttal nemcsak a testeteket tudjátok majd metálozni!

Első és legfontosabb a hajat illetően, hogy fogadd el olyannak, amilyen. Az egyenes hajúak göndört akarnak, a göndör hajúak egyenest, a szőkék vöröset, a barnák szőkét, stb… viszont idővel magad is rájöhetsz, hogy a kezelések tönkreteszik a hajat. Ha egészséges és ezáltal szép hajkoronát akarsz, amely Téged is ékesíteni tud, akkor válassz: vagy hosszú lesz és természetes, vagy pedig kezelt és rövidebb… egy haj hiába hosszú, ha a szerkezete roncsolt, az nem szép látvány, sőt…

Persze nem állítom, hogy mindenkinek meg tud nőni hosszúra a haja. A közeljövőben remélhetőleg lesz olyan cikk a weboldalon, amely majd elsősorban azokhoz szól, akiknek a hajuk gyengesége, ritkasága stb. az akadályozó tényező.

 

 

1. Hagyd békén!!

 

a.) Kerüld a durva kezeléseket!

Kerülni kell minden olyan beavatkozást, amely roncsolja a hajszerkezetet és hajlevágással jár. Kerüld a tartós hajfestékeket, szőkítést, dauert és bármilyen egyéb roncsoló beavatkozást! A dauer úgy hat, hogy először szétszedi a hajszerkezetet, majd az új forma rögzítése során/után kapsz egy új hajszerkezetet! Ha színt szeretnél a hajadba, ajánlom a L’OrealCasting ammóniamentes hajszínezőt, melyet akár egy órán át is fent hagyhatsz anélkül, hogy a hajadat tönkretenné. A színe olyan tartós, hogy elég 3-4 havonta alkalmazni (előbb fog lenőni ugyanis, mint kifakulni). Ha göndört akarsz, fond be a hajad teljesen a hajvégekig, majd gumizás nélkül tekerd fel kontyba és tegyél rá 2 vékonyabb gumit, 1 nap után garantált a dús haj… alkalmazhatsz hajcsavarókat is, részesítsd előnyben azokat, amelyek a fogaknak köszönhetően enyhén belekapaszkodnak a hajadba és nem kell a rögzítéshez csatot használni.

Az erős kezelések képesek a hajhagymákig roncsolni a hajadat. Ezt követően gyenge, rossz minőségű hajad fog nőni és akár évekbe is telhet a felépülés! A cikk végén elmesélem erről a saját történeteme.

 

b.) Ne tépesd meg! Ne ritkíttasd! CSAK OLLÓT!!

Mikor már hosszú a hajad, elegendő, ha a fodrász lekapja a végeit, de ne tépesd meg. Ez elvékonyítja a hajszálakat, könnyebben törik, könnyebben fog gubancolódni, sprőd lesz a hajad vége, és a következő alkalommal sokkal többet kell majd levágni a hajvégekből ahhoz,hogy egészséges legyen!

Csak ollóval nyúljon a fodrász a hajadhoz, a borotvát kerüld! A borotvával vágott hajszálak végein a vágás nem egyenes, hanem srégen történik, sokkal nagyobb területen sérül, és természetesen elvékonyodik.

Azért se tetess túl nagy lépcsőket a hajadba, hogy tudd fonni, mely a legkímélőbb hajviselet a növesztés alatt.

 

c.) Kerüld a káros (környezeti és belső) hatásokat!

Uszodába, tó és folyó vízébe lehetőleg ne mártsd a hajad, vagy pedig, ha megtörtént, mihamarabb öblítsd le tiszta vízzel! A napfény is roncsolja a hajat, nyáron ajánlott a fejvédő és olyan balzsam vagy hajápoló spré használata, amely védelmet biztosít az UV-sugarak ellen. Állítólag a túl erős hajgumi is megtöri a hajat, lazán gumizd fel a hajad vagy használj nagyméretű, nagyfogú csatokat a feltűzéshez. A csit-csatok kerülendők.

Kerüld a nem megfelelően megválasztott diéta és a stressz hatásait! A stressz megviseli a hajkoronát, akárcsak a fogyókúrák és az alultápláltság (alultápláltság fakadhat abból is, hogy összességében nem eszel eleget, de abból is, hogy nem eszel jó minőségű ételeket!). Ezek eredménye: hajhullás, gyenge, töredezett haj (nincs miből felépüljön a növekedés előtt).

 

2. Támogasd!

a.) A hajmosásról, fésülésről, formázásról… általános hajápolási szabályok:

1. A hosszú hajat nem ajánlott 4-5 napnál sűrűbben mosni, ha nagyon zsírosodik, akkor se mosd 3 napnál gyakrabban. Akiknek igazán hosszú a hajuk (combközép, stb), azok többsége legfeljebb 2-3 hetente mossa! Nagyvárosban lakók egymás után 2x is moshatják (sajnos sok piszok összegyűlhet, pestiek nincsenek előnyben…), de egyébként elegendő a samponnal egyszer megmosni. Akkor kell csak kétszer, ha nagyon piszkos!

2. a víz, amiben mosod a hajad, ne legyen túl forró!

3. alkalmazz sok balzsamot, de kerüld a hajtöveket (ezáltal kevésbé fog zsírosodni),

4. hajmosás után először a két kezed segítségével nyomkodd ki hajadból a vizet, majd ugyanígy tégy a törölköződdel. Ne dörzsöld a hajad a törölközővel, mert a nedves haj könnyebben sérül! A feltekert törölközőt hagyd rajta 5-10 percig, hogy beszívja a felesleges nedvességet,

5. használj kifésülő balzsamot, a fodrász termékeket ajánlom (nekem a Schwarzkopf Bonacure vált be), ebből fújj bőven a hajadra, a töveket ismét kerülve, majd csak ezután fésüld ki óvatosan. Kérdezd meg a fodrászodat, milyen típusú hajad van és arra mit ajánl. Nekem is ajánlottak már havernők habot, jól össze is ragadt és kiszáradt tőle. Elmeséltem a fodrásznak, melyik volt az, nem csodálkozott. Mindenkinek más a haja, a magadéra valót vegyél. Ne kísérletezz, nem ér annyit, se pénzed, se időd, se hajad nincs annyi, irány megkérdezni, mi a jó! Használhatsz hajvégápolót is, amennyiben a fodrászod javasolja, egyébként a ricinust javaslom (lejjebb…)

6. használj nagyméretű hajkefét vagy ritka fogú fésűt, de semmiképpen se sűrű fogú hagyományos fésűt!

7. tilos a hajszárítózás! Télen, ha hideg van, gyorsan a hajtöveket szárítsd meg, de legjobb ha erre sincs szükség. Hagyd, hogy a hajad magától száradjon a levegőn, időnként fésüld át hajkefével, hogy így lazán formázd,

8. tilos a hajvasaló! Kommentárt, remélem, nem igényel,

9. ne fésüld állandóan, de fésüld meg minimum reggel és este is, hogy eltávolítsd az összegyűlt szennyeződéseket,

10. ha a hajadat leengedve viseled, akkor a hajmosást követő 3-4. nap környékén szükséged lehet száraz hajra felvihető kifésülő sprére,

11. ha folyton összegubancolódik, akkor elképzelhető, hogy nem eléggé hidratált, vagy túl gyenge szálú, vagy vágást igényel a hajad, mert vagy eltöredeztek, vagy elvékonyodtak a végek…

12. ha hullámos hajat szeretnél, a fentebb és lejjebb is leírt fonást vagy csavarást javaslom.

 

b. ) Extra tippek, hajnövesztő kúra:

1. a leengedett haj hajvégei állandó súrlódásnak vannak kitéve – ruhán és egymáson is. A végei megtörnek, a hajszálak is könnyebben összegubancolódnak, főleg tarkónál. A legjobb hajnövesztő hajviselet a fonás. Fond be a hajadat a legvégéig (ezért sem ajánlott a tépés és a túlságosan lépcsőzetes forma), és gumizd össze, de még jobb, ha gumizás nélkül feltekered kontyba, majd a kontyra helyezel 1-2 vékonyabb DM-es gumit, hogy tartsa. Így akár aludhatsz is és a hajad alvás közben sem roncsolódik. A konty másnap is tökéletesen tart amúgy, de hát kis igazítást igények (ha itthon maradok, akkor viszont nem… :)) ). 2 nap elteltével is kibontva az így tartott haj tökéletesen fésülhető, teljesen gubancmentes marad… és mikor kibontod, meglepődhetsz a haj göndörségén és a hajkoronád méretén. Egész romantikus hatást kelt…

2. ne feledkezz meg a vitaminokról és az ásványi anyagokról. Alapvető a B-vitamin és multivitamin (A-vitamin, C-vitamin, vas…). Néhányan kúraszerűen a következőket szedik: előbb multivitamin kúra, amit követ a vas+C-vitamin kúra, végül B-vitamin kúrával zárul a dolog.

3. a haj 99%-a fehérje! Tehát a fehérjedús táplálkozás elősegíti, hogy szép hajkoronád lehessen. Ha viszont nem megfelelően táplálkozol, szervezeted ott kezd el spórolni, ahol tud. A gyenge hajszerkezet után leállhat a hajnövekedés és akár hullásnak is indulhat a hajad.

4. használj ricinus olajat, mely egyrészt felgyorsítja a hajnövekedést (serkenti az új haj növését is), másrészt nagyon jól ápolja a hajat. 3 egymást követő héten alkalmazd a kúrát! A ricinus olaj patikában kapható. Vidd fel a tövekre és a hajvégekre is (nem a legvégekre, minimum 10-15 centire kell gondolni hosszú haj esetében).Egyszerűen felviheted a hajtövekre, ha kis szájú üvegben adják és egyszerűen a fejbőrödre nyomod, majd végighúzod az üvegcsét. Ha a teljes tőbe belemasszíroztad és a hajadra is felvitted (derékig érő haj esetén min. 30 ml kell), akkor tekerd fel a fejed tetejére, tekerj rá folpackot, egy hajszárító segítségével melegítsd fel, majd tekerj rá egy törölközőt, így dunsztold a hajad. Hagyd rajta 3 órán át és alaposan mosd le. Legalább 3-szor kell samponnal megmosni a hajat, hogy kijöjjön belőle. Figyelj, hogy jól távolítsd el a ricinus olajat, mert különben az ellentétes hatást érheted el, azaz hajhullás lesz a következménye! A ricinus olajtól egyeseknek 10 cm-t is tud nőni a hajuk egy kúra alatt, míg másoknál inkább fényes, hidratált haj és kinőtt babahajak az eredmény.

 

És végül hadd meséljem el egy személyes történetemet a festékekkel és dauerral!

 

Mindig is erős hajam volt, melyet nem kellett vágni, nem tudtam, mik azok a töredezett hajvégek. Fodrászhoz kb. 20 éves koromig alig jártam, édesanyám volt a fodrászom….. Az első festés 16 évesen történt, hamarosan erős hajhullás és végül állig levágás követte. Ez szerencsére nem okozott maradandó károsodást a hajamnak. 4 év múlva ismét hosszú hajkoronával büszkélkedhettem, majd gondoltam egyet és jött a vörösre festés, 21 évesen. A hajam egyelőre bírta a kiképzést. Majd gondoltam még egyet: hiszen a vörös sokkal szebb, ha göndör, nem igaz? (a vörös hajat amúgy tilos dauerolni, a kettő együtt az egyik legrosszabb, ami egy hajjal történhet….). A kedves fodrász 1 óra 15 percen át hagyta rajta a hajamon a dauert, a munkatársa jött oda megkérdezni, hogy lemoshatja-e (le is mosta és közben egy fésűvel tök jól megcsupálta!)… a dauer ráadásul nem hatott, ezért hamarosan megismételtük. Eredménye: totálisan tönkretett haj. Göndörség csak 1 órás hajbeszárítás után, szenvedve. 2006-ban történt ez. Voltak hajszálaim, melyek 6-7 részben törtek meg, totál gubancos, hajléktalan fejem lett. Végkifejlet 2007-re: hajlevágás és állandó utánvágás, gyenge haj. Mivel a kezelés tönkretette a hajhagymákat is, ezért csak 2012-ben, azaz 5 évvel később kezdtem végre úgy érezni, hogy ismét erős hajam tud nőni. Azóta megint ritkábban járok fodrászhoz, most már ismét, akárcsak valamikor régen 6-12 havonta fogok csak a végeket lekapatni (nem törnek, max. elvékonyodnak). Örülök, hogy sikerült idáig eljutni… és most már nem akarok mást, csak hosszú hajat!

 

Mindenki a maga hibáiból tanul. Amit megtanultam: ne akarjak jobbat, mint amilyen van, mert azt is tönkretehetem teljesen! Azóta pedig rájöttem, hogy az egyenes haj milyen jó… 🙂 és egy csomóan irigylik… minek akarnék hát akkor másmilyet?

 

Metálozott testet,
Angelocska
metalozott-angelocska.blog.hu

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Facebook csoporthoz, hogy mindig értesülhess aktuális írásaink megjelenéséről.

Posted in Egészség, Szépség and tagged , , , , .