Ínycsiklandó rakott kelbimbó

Most már nagyon ősz van, ez meglátszódik az alapanyagok kínálatán is. A kelbimbót még télen is sok helyen lehet venni, ezért sokáig aktuális, mint szezonális alapanyag. Nagyon egyszerűen elkészíthető, könnyen lehet vele bánni és változatos ételeket főzhettek belőle. A rakott kelbimbó jó kis egytálétel, amit gyorsan el is lehet készíteni, és nem kell hozzá extra alapanyag sem.

 

Rakott kelbimbó recept

Nálam a rakott ételekbe nem kerül soha rizs, mert szerintem teljesen felesleges. Főleg, hogy nem menzás kaját akarok az asztalra tenni… Mert azokban a rizs van túlnyomó többségben, nyilván azért, mert olcsó alapanyag. Ha én főzök, akkor nem ez az elsődleges szempont, sőt, inkább az utolsó helyen szerepel. Az elsődleges cél az, hogy finom és egészséges legyen az, amit főzök.

 

rakott kelbimbóHozzávalók 2 főre:

  • 50 dkg kelbimbó
  • 30 dkg csirkemell
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 dl alacsony zsírtartalmú tejföl
  • 1 tojás
  • só, bors
  • sómentes ételízesítő (lehetőleg bio vagy házi)
  • 10 dkg reszelt sajt

 

 

A hagymát megtisztítom, apró kockákra felvágom, majd egy kis olajon üvegesre párolom. Hozzáadom az apró kockákra összedarabolt csirkemellet, majd fehéredésig pirítom. Utána felöntöm egy kis vízzel, kb. 10 percig párolom. 3 dl tejfölt összekeverek egy tojással, majd ráöntöm a husira, és összekeverem vele.

A kelbimbót sós, ételízesítős vízben megfőzöm.

Egy tűzálló tálat kivajazok. A sütőt 200 fokra felmelegítem. A kelbimbó felét a tál aljára rakom. Ráöntöm a tejfölös-húsos keverék nagy részét. Erre pakolom a kelbimbó másik felét, majd ráteszem a maradék tojásos tejfölt és a sima tejfölt. Reszelt sajttal megszórom, és kb. 20 perc alatt megsütöm a sütőben.
Tálalási javaslat: használjunk friss tejfölt.

 

Timi

Minden szószban két kanál

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Facebook csoporthoz, hogy mindig értesülhess aktuális írásaink megjelenéséről.

image_print

Ez is érdekelhet

Posted in Diéta, Receptek and tagged , , , .

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kérlek, írd be az alábbit * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.