Az ünnepek mindig fejtörést okoznak. A diétázók többsége ilyenkor sem szeretné feladni étrendjét, de nem szeretne kimaradni a finomságokból. Másrészt viszont ott van a család is, közelebbi és távolabbi rokonok, jó barátok, akik nem biztos, hogy ugyanolyan tudatosan étkeznek. 3 karácsonyi süteményünk van számotokra, melyeket az egykori Fittsütik blog receptjei alapján írtunk meg, így Karácsonyra Te is készíthetsz olyan egészséges, ünnepi finomságokat, amelyek fogyasztásától nem kell félned, viszont akár a családtagjaidat is megkínálhatod anélkül, hogy bármiféle különbséget éreznének.
Karácsonyi gyümölcskenyér RECEPT – nem csak karácsonyra!
Hozzávalók (egy 20 cm-es gyümölcskenyér sütőformához):
- 4 közepes alma (fél kg kb.)
- 200 g zabliszt
- 1 tojás csipet só
- 1 tk. szódabikarbóna
- 150 gramm cukornak megfelelő édesítő (eritrit, vagy 25 tabletta porrá törve – lehet kevesebb is persze, ha nem vagy ennyire édesszájú)
- Fűszerek: fahéj, szegfűszeg, gyömbér (ízlés szerint), vaníliás xilit/vaníliaaroma
A gyümölcskenyér szénhidrát tartalma aránylag magas, ezért az ízeket meghatározó gyümölcsök és magvak mennyiségével/minőségével ezt magadnak tudod szabályozni!
További hozzávalók az eredeti Fittsüti receptben:
- citromhéj
- narancshéj
- 20 g dió, durvára vágva, teflonserpenyőben megpirítva
- 15 g mazsola
- 20 g aszalt barack
- 20 g aszalt szilva
Lehet még tenni bele:
- magas kakaótartalmú étcsokoládé darabokat, durvára vágott mogyorót, mandulát, aszalt áfonyát, datolyát, stb.
Elkészítés:
- Előkészületként, ha teszünk bele aszalt barackot és mazsolát, a barackot pici kockákra daraboljuk (kb 3-4 mm-esre), és a mazsolával együtt rumaromával ízesített vízbe áztatjuk néhány órára. Az olajos magvakat, ha teszünk bele, durvára vágjuk, szárazon megpirítjuk teflonserpenyőben. Az aszalt szilvát pici darabokra vágjuk (ezt nem kell áztatni).
- Lereszeljük az almákat.
- Hozzákeverjük a zablisztet (nem kell kinyomkodni az almareszeléket), a tojást, és a tészta többi összetevőjét.
- Hozzáforgatjuk az aszalt gyümölcsöket, olajosmagdarabokat, csokidarabokat, ízlés szerint.
- Sütőpapírral kibélelt gyümölcskenyér formában, viszonylag alacsony hőfokon, (nálam gázsütő 3-as fokozat, olyan 160-170 fok lehet talán) sütjük, körülbelül egy óra, mire teljesen átsül.
- Tűpróbával ellenőrizzük.
- Kihűlve szeleteljük.
Jó étvágyat!
Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Facebook csoporthoz, hogy mindig értesülhess aktuális írásaink megjelenéséről.