Karácsonyi gyümölcskenyér

Az ünnepek mindig fejtörést okoznak. A diétázók többsége ilyenkor sem szeretné feladni étrendjét, de nem szeretne kimaradni a finomságokból. Másrészt viszont ott van a család is, közelebbi és távolabbi rokonok, jó barátok, akik nem biztos, hogy ugyanolyan tudatosan étkeznek. 3 karácsonyi süteményünk van számotokra, melyeket az egykori Fittsütik blog receptjei alapján írtunk meg, így Karácsonyra Te is készíthetsz olyan egészséges, ünnepi finomságokat, amelyek fogyasztásától nem kell félned, viszont akár a családtagjaidat is megkínálhatod anélkül, hogy bármiféle különbséget éreznének.

 

Karácsonyi gyümölcskenyér RECEPT – nem csak karácsonyra!

Hozzávalók (egy 20 cm-es gyümölcskenyér sütőformához):

  • 4 közepes alma (fél kg kb.)
  • 200 g zabliszt
  • 1 tojás csipet só
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 150 gramm cukornak megfelelő édesítő (eritrit, vagy 25 tabletta porrá törve – lehet kevesebb is persze, ha nem vagy ennyire édesszájú)
  • Fűszerek: fahéj, szegfűszeg, gyömbér (ízlés szerint), vaníliás xilit/vaníliaaroma

A gyümölcskenyér szénhidrát tartalma aránylag magas, ezért az ízeket meghatározó gyümölcsök és magvak mennyiségével/minőségével ezt magadnak tudod szabályozni!

 

További hozzávalók az eredeti Fittsüti receptben:

  • citromhéj
  • narancshéj
  • 20 g dió, durvára vágva, teflonserpenyőben megpirítva
  • 15 g mazsola
  • 20 g aszalt barack
  • 20 g aszalt szilva

 

Lehet még tenni bele:

  1. magas kakaótartalmú étcsokoládé darabokat, durvára vágott mogyorót, mandulát, aszalt áfonyát, datolyát, stb.

 

Elkészítés:

  1. Előkészületként, ha teszünk bele aszalt barackot és mazsolát, a barackot pici kockákra daraboljuk (kb 3-4 mm-esre), és a mazsolával együtt rumaromával ízesített vízbe áztatjuk néhány órára. Az olajos magvakat, ha teszünk bele, durvára vágjuk, szárazon megpirítjuk teflonserpenyőben. Az aszalt szilvát pici darabokra vágjuk (ezt nem kell áztatni).
  2. Lereszeljük az almákat.
  3. Hozzákeverjük a zablisztet (nem kell kinyomkodni az almareszeléket), a tojást, és a tészta többi összetevőjét.
  4. Hozzáforgatjuk az aszalt gyümölcsöket, olajosmagdarabokat, csokidarabokat, ízlés szerint.
  5. Sütőpapírral kibélelt gyümölcskenyér formában, viszonylag alacsony hőfokon, (nálam gázsütő 3-as fokozat, olyan 160-170 fok lehet talán) sütjük, körülbelül egy óra, mire teljesen átsül.
  6. Tűpróbával ellenőrizzük.
  7. Kihűlve szeleteljük.

 

Jó étvágyat!

 
 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Facebook csoporthoz, hogy mindig értesülhess aktuális írásaink megjelenéséről.

image_print

Ez is érdekelhet

Posted in Diéta, Receptek and tagged , , , , , , .

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kérlek, írd be az alábbit * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.