Kiwis körtepuding kókuszos kekszbundában

A desszert, ami olyan finom, hogy nincs elegendő szép szó, amivel illetni lehetne… nyugodtan káromkodjatok  

 

Az ötletet Évi narancsos almapudingja adta. Ezeket az egyszerűen, kényelmesen, sütőben elkészíthető finomságokat úgy tűnik, úgy variáljuk, ahogy csak szeretnénk. Nem csak a felhasznált gyümölcsöket, hanem akár a felső réteget illetően is. Ezúttal kókuszosra készítettem.

 

Kiwis körtepuding kókuszos kekszbundában recept

Hozzávalók (25 centis kerek jénaihoz, a gyümölcsöket tisztítás után mértem)

  • 650 gramm kiwi
  • 650 gramm körte
  • pár csepp friss citromlé
  • fél citrom héja
  • 6+5 csapott evőkanál eritrit
  • őrölt fahéj
  • 100 gramm teljes kiőrlésű zabpehely liszt (vagy zabpehely porrá őrölve)
  • 1 tojás + 1 sárgája
  • 50 gramm teavaj
  • 50 gramm kókuszreszelék (30+20 gramm)
  • 1 dl tehéntej (1,5%)
  • szódabikarbóna
  • csipet só

 

Elkészítése

 

A kiwiket félbe vágjuk, egy kanállal kivájjuk a belsejüket. A körtét megmossuk, megpucoljuk, eltávolítjuk a magházat. A jénaiba tesszük őket. Feldaraboljuk a gyümölcsöket (nem túl kicsi darabokra, hiszen sütéskor még össze is esik), meglocsoljuk pár csepp friss citromlével, megszórjuk 6 evőkanál eritrittel, elkeverjük. A gyümölcsöket egyengessük el úgy, hogy a körte és a kiwi eloszlása jó legyen (azonos gyümölcsök szeretnek egy helyen összegyűlni) és úgy, hogy a tetején ne legyenek mély gödrök, sem kiállások. A tetejét megszórjuk fahéjjal, vékony rétegben mindenhová kerüljön.

 

A tojást és az egy sárgáját kézi habverővel felkeverjük ízlés szerinti eritrittel (kb. 5 evőkanál), majd utána hozzákeverjük a teljes kiőrlésű zabpehely lisztet, 50 gramm olvasztott teavajat, 30 gramm kókuszreszeléket, egy csipet sót, fél citrom reszelt héját és egy mokkáskanál szódabikarbónát. 1 dl tejjel higítjuk.

 

Kanalazzuk rá a tésztát a gyümölcsökre, majd a egyengessük el.

 

Ekkora már előmelegítettük a sütőt (nincs hőfokmérőm, de 180-ra tippelem, amit a vége felé visszaveszek kicsit). Kb. 45-50 percig sütjük (vagy kicsit tovább, ha még felbugyod a leve a felső réteg fölé), de 15 perc után szórjuk meg a maradék 20 gramm kókuszreszelékkel, a kanállal nyomkodjuk bele. (ha ekkorra már a külseje megkeményedett, akkor később még tudunk csenni a belső léből, amit rácsepegtetünk, hogy ne égjen oda a kókusz).

 

Az utolsó 10-15 percben egy konyharuhával támasszuk ki a sütő ajtaját, hogy a minimális résen a pára távozni tudjon.

 

kivi1

 

Vegyük ki a sütőből és hűtsük ki teljesen fogyasztás előtt (min. 3 óra várakozás, de jobb egy éjszaka).

 

100 gramm tápértéke: kcal: 102.85 fehérje: 2.47 szénhidrát: 11.38 zsír: 5.43

1 szelet (összesen 8 szelet) tápértéke: kcal: 226.26 fehérje: 5.42 szénhidrát: 25.04 zsír: 11.95

 

 

Készítsétek el, nem fogjátok megbánni… talán csak azt, hogy nem készítettetek eleve dupla mennyiséget 🙂

 

 

Metálozott testet,

Angelocska

Angelocska Életmód

 

 

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Facebook csoporthoz, hogy mindig értesülhess aktuális írásaink megjelenéséről.

 

image_print

Ez is érdekelhet

Posted in Diéta, Receptek and tagged , , , , , , , , .

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kérlek, írd be az alábbit * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.