Mákos guba – liszt-, cukor-, gluténmentes, tejtermék nélkül

Akárcsak a nagysikerű piskóta, a mostani is egy sokak által kedvelt desszert egészséges verziója. Nincs benne se liszt, vagy bármi más, ami glutént tartalmazna, se cukor, se tejtermék.

 

Mákos guba recept

A mákos gubához a vékony kifliket gesztenyeliszttel készítettem, amit BIO boltokban (pl. ebben az olcsó üzletben) lehet beszerezni. Került bele kis eritrit, de mindenki maga döntse el, hogy mit használ. Én nem szeretem a cukrot egy az egyben Xilittel vagy mézzel felcserélni. Vagy teljes egészében eritritet használok vagy a Xilit és méz csak kiegészítés mellé. Az eritrit egy nullkalóriás cukoralkohol, mely mérgező hatása eddig nem ismeretes és nem emeli meg egyáltalán a vércukor szintet, így cukorbetegek számára is tökéletes. Az említett üzletben kevesebb, mint 2000 forint kilója, így a Xilitnél olcsóbb, de nemcsak emiatt jobb választás.

A Cocomas kókusz sűrítmény, ebben a boltban 290 Ft.

 

Hozzávalók 3 adaghoz:

a gubához:
tojás (nálam 65 gr)
gesztenyeliszt (nálam 100 gr)
némi só (2 késhegynyi)
kókuszzsír (1 enyhén púpozott teáskanál)
szódabikarbóna (2 késhegynyi)

továbbá:
fél dl Cocomas + 1 dl víz
50 gr darált mák
1,5 tk. méz (opcionális édesítő)
kevés gyümölcs (nálam 5 szem mazsola és fél főtt körte)

 

Elkészítése:

I. A gubák:

egy nagy tojásból, 100 gr gesztenyelisztből, 1 enyhén púpozott teáskanál kókuszzsírral, 2 késhegynyi sóval és némi szódabikarbónával tésztát készítetünk (tudni kell: a tojás majdnem 70 grammos volt és 2 sárgája volt, tehát érdemes ezzel számolni!),

a sütőt előmelegítjük 180 fokra, egy tepsi aljába sütőpapírt teszünk,
vizes kézzel hosszú, max. 1 cm átmérőjű vagy vékonyabb hurkákat (kifliket) formázunk – inkább nem a levegőben, bár meg lehet ott kezdeni a sodrást, a tepsin folytatjuk ujjbegyekkel a formázást,
17 percig sütötjük, majd jól kihűtjük, összetördeljük 2 centis darabokra és néhány órán át hagyjuk.

 

II. Az összeállítás

50 gr Cocomast 1 dl vízzel felhigítva, kb. 3 evőkanál eritrittel felforralunk (mehet nagyobb mennyiség is a kókusztejből, ha valaki nagyon puhán szereti a mákos gubát!),
az egyetlen apró bűn a receptben: tehetünk bele kis vanília és rum aromát (akinek van vaníliája, főzze fel vele, áztassa, majd ismét forralja fel, mert a forró kókusztejet tudja a guba magába szívni),
ráöntötjük a kiflidarabokra a forró tejet és elkeverjük vele,
megszórjük és elkeverjük az egészet a darált mákkal,
adhatunk hozzá némi gyümölcsöt: én szórtam rá 5 szem mazsolát, amit mini darabkákra vágtam, valamint kevertem bele kockákra vágott főtt körtét (úgy készült, hogy körtét sima vízben szegfűszeggel főztünk, ha nincs körte, a párolt alma is jó) – ez nagyon feldobta!
adtam hozzá még 1,5 teáskanál mézet, mert úgy gondoltam, méz nélkül mégsem guba a guba,
3 órára a hűtőbe tettem.

 

A körte nagyon feldobta a desszertet, de ha nincs, alma is jó. A mazsolával érdemes óvatosan bánni azoknak, akik számolják a szénhidrátot, akárcsak a mézzel. Érdemes ügyelni arra, hogy a gesztenyeliszt is szénhidrát forrás. Ezért én ezt 3 adagnak számoltam, bár moderált adagok. Férfiaknak inkább csak 2.

 

Metálozott testet,
Angelocska
Angelocska – Workout Girl

image_print

Ez is érdekelhet

Posted in Diéta, Receptek and tagged , , , .

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kérlek, írd be az alábbit * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.