Málnás-pisztáciás piskóta – liszt-, cukor-, gluténmentes, tejtermék nélkül

Rendkívül egyszerű, mégis hihetetlenül finom és puha ez a piskóta. Össze sem hasonlítható az eredeti piskótával, és nemcsak azért, mert nincs benne se liszt, se cukor, se bármi más, ami rejtett glutént tartalmazna, hanem mert az állaga is sokkal puhább. A sokak számára fojtógató hatású piskótával szemben ez egy pihe-puha sütemény, olyannyira, hogy vágás közben hallani a hangját, mint egy szivacsnak.

 

Ellenállhatatlan, nehéz abbahagyni az evését, de egy félre tett teszt szelet megmutatta, hogy a sütés után 4 nappal is tartotta az állagát.

A süteményhez gesztenyelisztet (paleo) használtam, amit BIO boltokban (pl. ebben az olcsó üzletben) lehet beszerezni. Mindössze 3 enyhén púpozott evőkanál kell belőle, így nem kerül ettől jelentősen többe a sütemény… az eritrit vagy eritritolt is itt lehet beszerezni. Ez egy nullkalóriás cukoralkohol, mely mérgező hatása eddig nem ismeretes és nem emeli meg egyáltalán a vércukor szintet, így cukorbetegek számára is tökéletes. Felesben használtam a Xilittel, melynél az eirtritol valamivel olcsóbb (attól függően, hol tudjátok beszerezni).

Ha valaki mégsem szeretne gesztenyelisztet használni, akkor Betti ajánlásával leírok egy alternatívát is.

A gesztenyelisztet elvileg ugyanolyan arányokban lehet használni, mint a finomított fehér lisztet és hasonlóan viselkedik. Nagyon jó alap palacsintákhoz is, az íze pedig nem feltűnően gesztenyés. Mivel azonban féltem, hogy másképpen viselkedik majd, ezúttal nem a villámpiskóta módszerrel dolgoztam, hanem most tényleg utólag kevertem hozzá a tojásfehérjét. Ettől sem lett bonyolultabb az elkészítése.

Muszáj megjegyeznem, hogy a sütőmön sajnos nincs hőfokmérő, így csak tippelni tudom a hőmérsékletet. Érdemes 180 fok körül kezdeni, amit 5 perc elteltével visszaveszünk 160-ra. Természetesen a sütő ajtaját nyitogatni tilos, különben a sütemény félő, hogy összeesik! 20-23 perc után tűpróbával ellenőrizzük.

 

Hozzávalók:

• 5 tojás (nagy méretűek)
• 4 evőkanál porrá őrölt Xilit és eritrit keveréke
• 3 evőkanál gesztenyeliszt
• 1 evőkanál keserű kakaópor
• csipet só
• fél zacskó sütőpor
• pár csepp rumaroma
• ízlés szerint 200-300 gr málna
• 50 gr sótlan vagy megmosott pisztácia, darabokra tördelve (ALDI-ban van sótlan)
• tetejére eritrit

Az “evőkanál” csak enyhén púpozottat jelent.

Alternatívaként, a következőt ajánlja Betti: a recept 2 ek. zabkorpa, 2 ek. zabliszt, 1 ek. kakaópor és 10 g darált mandula vagy mogyoró keverékével is elkészíthető. Az evőkanál szintúgy púpozottat jelent.

 

Elkészítése

1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
2. Egy közepes méretű tepsit (kb. 20×30) alját kibéleljük sütőpapírral (kis zsiradéktól odaragad).
3. A tojásokat ketté választjuk.
4. A tojásfehérjét + egy csipet sót kemény habbá verjük.
5. A tojássárgáját is felverjük a hozzáadáott cukorral.
6. Hozzákeverjük a gesztenyelisztet (+sütőport), a kakaóport, a rumaromát (habverővel, legyen habos)
7. Beleforgatjuk a tojásfehérjét.
8. A tepsibe öntjük, elegyengetjük.
9. Megszórjuk a málnával és a pisztáciával.
10. A forró sütőbe toljuk, 5 perccel később visszább vesszük a hőfokot, kb. 160 fokra.
11. Kb. 20-23 perc alatt készre sül.
12. A tetejére lehet helyezni extra málna darabokat és meg lehet szórni ízlés szerint eirtrittel, Xilittel vagy más édesítőszerrel.

Várjunk kicsit, amíg kihűl, majd még melegen várjuk körbe. Könnyen le fog válni. Várjunk most, míg teljesen kihűl! Könnyű volt kiemelnem is fordítás nélkül, egyáltalán nem tört meg.

Vigyázzatok, mert olyan puha, hogy könnyű összenyomni 🙂

Ha kihűlt, folpack alatt napokig puha marad, szeletelve is.

 

Jó étvágyat hozzá!

 

Metálozott testet,
Angelocska
metalozott-angelocska.blog.hu

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Facebook csoporthoz, hogy mindig értesülhess aktuális írásaink megjelenéséről.

image_print

Ez is érdekelhet

Posted in Diéta, Receptek and tagged , , , , , .

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kérlek, írd be az alábbit * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.