Mennyi az ideális hízás terhesség alatt?

Évi cikkének elkészülése után arra gondoltunk, hogy a feltöltése előtt kikérjük az anyukák véleményét is, szerintük mennyi az ideális hízás a terhesség során (ha egyáltalán létezik ez a fogalom). Kiderült, hogy az anyukák mind ugyanúgy vélekedik, mint a Metálozott testek 2 kisgyermekes írója.

 

Mennyi az ideális hízás terhesség alatt?

Muszáj „tollat ragadnom” ebben a témában, hiszen azt vettem észre különböző internetes oldalakon, hogy kismamáknak az az új céljuk, hogy minél kevesebbet hízzanak a 9 hónap alatt.

Ebben a témában nem lehet általánosítani, pontosan megmondani, hogy mennyit szabad hízni. Ami biztos, hogy a végleteket, különösen áldott állapotban, kerülni kell! Az sem jó, ha valaki elhanyagolja magát, nem figyel az egészségére és emiatt hízik 30 kilót, de ugyanilyen rossz, ha valaki pont ennek ellenkezőjét csinálja: koplal, kiszipolyozza a testét, nem adja meg neki ami jár, éjt nappallá téve edz, és csak 4 kilót hízik.

Miből tevődnek össze a terhesség során feljött “plusz kilók”?

magzat: kb. 3,5 kg
vérplazma mennyiségének növekedése: 1,5 kg
méh: 0,9 kg
magzatvíz: 0,9 kg
mellek megnagyobbodása: 0,9 kg
méhlepény: 1 kg

Ez így majdnem 9 kg, ehhez még hozzájöhet esetleges vizesedés miatti többlet, és némi zsírtartalék (igen, szoptatás miatt szükség van némi zsírra).

Én mindkét terhességemnél 9 kilót híztam. Szülések után megmértem magam (persze nem azonnal, hanem pár óra múlva, amikor már fel tudtam kelni). Mindkétszer kb. 7 kilóval voltam kevesebb, mint szülés előtt. A babáim 3,3 és 3 kg-mal jöttek a világra. Tehát a magzatvíz, placenta, stb… kb. 4 kg volt.

 

A hízás mértéke nagyban függ a kiindulási súlytól.

Ha valakin volt 20 kg túlsúly teherbeeséskor, és terhesen egészséges, aktívabb életmódra tér át, annak lehet, hogy csak pár kilót fog gyarapodni a súlya. De, ha valaki teljesen jó alkatú, nincs miből fogynia, akkor akár 10-12 kilót is felszedhet.

Véleményem szerint, aki felesleges kilók nélkül indul neki a várandósságnak annak is minimum 6-7 kg hízás indokolt. A hízás felső határa pedig kb. 15 kg, szintén olyan esetben, ha nem volt túlsúly a terhesség elején.

Ezekkel a számokkal csak nagyságrendileg szerettem volna behatárolni a hízás mértékét. Nem lehet általánosítani, minden kismama más és más.


preg1

Ami viszont fontos:

Élj egészségesen a várandósság alatt!

Legyél aktív, tornázz, hogy jó legyen a közérzeted és ne legyenek panaszaid!

Az édességeket próbáld meg elkerülni, minden ételből válaszd az egészséges verziót (pl. ne fehérkenyér, hanem teljes kiörlésű), normál adagokat egyél, soha ne tömd tele a gyomrod.

Ebben az időszakban nem szabad csak magadra gondolnod, hiszen ott fejlődik a pocakodban a világ legeslegnagyobb kincse, a gyermeked! Ne kockáztasd az egészségét sem zabálással, sem koplalással, sem lustasággal, sem vég nélküli, indokolatlan edzésekkel!

Csodás várandósságot kívánok!

 

Évi
Baba-mama torna

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Facebook csoporthoz, hogy mindig értesülhess aktuális írásaink megjelenéséről.

Posted in Általános cikkek and tagged , .