Metálozott testek sütiparty 1.

  1. augusztus 30.-án tartottuk az első Metálozott testek sütiparty-t a Margitszigeten.

 

Alább megosztjuk veletek is finom receptjeinket. Reméljük, hogy a hamarosan esedékes következő találkozónkra Ti is felbátorodtok és elhozzátok finomságaitokat, megkóstoljátok a többiekét 🙂

 

Első Metálozott testek sütiparty

Receptek

 

 

Gabriella: Mákos ischler

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Hozzávalók 22 db-hoz:

  • 250 gr (eritrites) darált mák
  • 140 gr tápiókakeményítő
  •  80 gr kókuszliszt

——————————-
Össz: 450 gr liszt

  • 200 gr kókuszzsír
  • 35 gr eritrit
  • 12 szem sztívia édesítő
  • 2 egész tojás
  • vaníliaaroma
  • szilvalekvár tölteléknek
  • 140 gr 80%-os étcsokoládé

 

A tészta összeállítása a hagyományos linzertészta arányaiból indult ki, ami 3 rész liszt, 2 rész zsíradék, 1 rész cukor.
A mák amúgy is olajos, ezért kevesebb zsíradékot számoltam. Édesítést pedig abból oldottam meg, ami otthon volt 🙂
A mákot pár nappal korábban egy éjszakán át vízben áztattam, majd leszűrtem és hagytam kiszáradni (kb. 3 nap). Ez azért kellett, hogy a fitátsavtartalmát csökkentsem, ami az olajos magvak sajátossága és gátolja sok tápanyag felszívódását. Az így kapott mákot pici eritrittel kávédarálóban daráltam le. Az eredmény sokkal finomabb állagú darált mák, mint a sima ‘száraz’ darált mák és ‘Pocak’ is sokkal jobban örül neki.
A liszteket az eritrittel összevegyítjük, egyenletesre keverjük.
Hozzáadjuk a 2 tojást, vaníliaaromát.
A sztíviát fél dl forró vízben feloldjuk ezt is hozzáadjuk.
A kókuszzsírt ha nem folyékony, akkor felolvasztjuk, majd hozzáadjuk ezt is a tésztához.
Jól összegyúrjuk egynemű masszává, majd 1 órára hűtőbe rakjuk dermedni.
Ha megdermedt, sütőpapírlapok közt kb fél centisre nyújtjuk és kb. 5 cm átmérőjű pohárral korongokat szúrunk ki, amiket sütőpapírral lefedett tepsibe rakunk.
160 fokra előmelegített sütőben 10-15 percet sütjük, majd hagyjuk kihűlni.
Ha kihűlt, szilvalekvárral párosával összeragasztjuk őket és fedett edényben a hűtőbe rakjuk.
Idővel kicsit megszívja magát a linzertészta lekvárral és megpuhul.
Ha ez megtörtént, akkor gőz fölött olvasztott étcsokoládéba forgatjuk az oldalát és a sütéshez használt sütőpapíros tepsibe rakosgatjuk, hogy ott rádermedjen a csoki, de ha meg tudjuk oladani, akkor a hűtőbe is be lehet rakni, ott hamarabb meg is dermed.
Kész.
Extra szilvalekvárral, de magában is lehet fogyasztani – ízlés szerint.

 

 

 

Samu: Citromos-köleses szeletek

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Tészta:

  • 5 evőkanál kókuszolaj
  • 100g mandulaliszt (én zabpehelylisztet használtam)
  • 200g kókuszreszelék
  • 2 tojásfehérje (sárgája majd a tetején lévő rétegre kell)
  • 3 evőkanál juharszirup (én mézet használtam)
  • csipet só

 

 

Kókuszolajat megmelegíted alacsony fokozaton, kókuszreszeléket-lisztet-mézet ráöntöd, kevered amíg össze nem áll, majd jöhet rá a tojásfehérje, és még 1-2 percig kevered.

20×30-as tepsibe rakj alufóliát, tömd ki az alját rendesen ezzel a tésztával, és 10-12 percig közepesen fokon süsd meg a sütőben.

 

 

Citromos mázréteg:

  • 3 tojás + 2 sárgája
  • 6 evőkanál juharszirup (méz 🙂 )
  • 2 citrom facsart leve + a reszelt héjuk
  • 35g mandulaliszt (zabpehely)

 

Robotgéppel keverd addig a tojásokat, amíg habzani nem kezdenek, majd önts hozzá minden mást és keverd még 2 percig.

Öntsd rá a tésztára és ~15-19 percig süssed, amíg pirulni nem kezd a széle kb, és hagyd kihűlni mielőtt felszeleteled 🙂

 

 

 

Réka: Hamis zserbó

süti2

Hozzávalók: 

  • 1 cs.(fél kg) zabpehely
  • 2 tojás
  • késhegynyi szódabikarbóna vagy sütőpor
  • csipet só
  • édesítés ízlés szerint (én 6 ek. eritritet használtam) , plusz annyi tej amennyivel az egészet krémes állagúra tudod
  • mixerezni

 

 

Sütőpapírral bélelt tepsibe öntve 30-40 perc alatt készre sül. A kihűlt tésztát lapjára ketté vágtam, de lehet,hogy egyszerűbb és érdemesebb inkább a tésztát kettéosztani és két lapot kisütni. Eredetileg a tetejét kentem meg lekvárral és szórtam rá durvára aprított diót, mogyorót vagy mandulát, csak  a könnyebb szállíthatóság kedvéért kerültek ezek inkább a közepébe.

A tetejére a “csokimáz” karobporból, kevés kókuszzsírból és tejből készült, édesítésnek én itt is eritritet használtam.

 

Réka: Piskótatekercs

 

Hozzávalók:

  • 6 db. tojás
  • 6 ek. zabliszt vagy darált zabpehely
  • 3 ek. darált mogyoró (én egy kicsit meg is pirítottam serpenyőben)
  • 6 ek. eritrit
  • 1 cs. sütőpor
  • pár csepp citromlé
  • csipet só
  • lekvár

 

 

A tojásokat szétválsztjuk, a fehérjéket kemény habbá verjük a sóval és a ciromlével, ezután lassan, kanalanként  belekeverjük a zablisztet, amihez előzőleg hozzá keverjük a sütőport.  A sárgájákat kikeverjük az eritrittel és ezt is és a mogyorót is  beleforgatjuk a tésztába. Sütőpapírral kibélelt tepsiben, előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sül. Még melegen megkenjük cukormentes lekvárral és feltekerjük.

 

 

 

Edit féle mézeskalács 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Hozzávalók:

  • 30 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
  • 20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 2 mk szódabikarbóna
  • 1 tojás
  • 250 ml méz
  • 125 g xilit
  • 50 g vaj
  • 1 evőkanál fűszerkeverék ízlés szerint ;
  • én az alábbiakat kevertem össze és raktam bele: fahéj,szegfűszeg,szegfűbors,gyömbér,csillagánizs,szerecsendió (az első két fűszer volt a meghatározó mennyiségben,ezekből raktam a legtöbbet)

 

Összeállítás:

Összekeverjük a száraz  elemeket,majd egy üstben gőz fölött a vajat és a mézet felhevítjük, amíg nem lesz teljesen folyékony állagú.

A liszt közepén képzett mélyedésbe rakjuk bele a vajas-mézes keveréket és a felvert tojást,majd gyúrjuk össze. (Nem kell megijedni, ha először nagyon ragad, idővel jól megszilárdul.)

Az összeállított tésztát érdemes 12 órán keresztül hűtőben pihentetni. Felhasználás előtt 1 órával vegyük ki a hűtőből. Majd kb. 0,5 cm vastagságúra nyújtsuk ki a tésztát és tetszőleges formával szaggasuk ki.

Előmelegített sütőben 180 fokon 5-7 perc alatt süssük ki a sütiket! 🙂 (Arra kell vigyázni, hogy ne legyenek túl szorosan egymás mellett a figurák, mert sütés közben könnyen összenőnek. :))

 

 

Angelocska: Kókuszos és diós kockák gyümölcslekvárral

süti4

Piskóta:

Az alábbi recept egy kb. 22×28-as tepsire szól: A sütőt előmelegítettem 180 fokra. A tepsi alját kibéleltem sütőpapírral. 8 nagyméretű tojást ketté választottam. A fehérjét egy csipet sóval majdnem kemény habbá vertem, majd óvatosan hozzáöntöttem keverés mellett 100 gr porrá őrölt eritritet (75-100 között javaslom), tovább vertem habverővel. Mikor szép habos volt, egyesével hozzáadtam tojássárgájákat és addig vertem mozgatva a habverőt, míg buborékos lett (hatalmasra nő a mennyisége… ). Ezt követően fakanállal beleforgatunk 250 gr darált diót, melyben előzőleg elkevertünk 30 gr étkezési keményítőt és fél csomag sütőport. A tepsibe öntjük, a sütőbe toljuk. A teljes sütési idő 30 perc, de 10 perc elteltével vegyük vissza a hőfokot.

A sütő ajtaját szigorúan tilos nyitogatni! Némi hűlés után óvatosan fordítsuk ki egy tálcára és távolítsuk el a sütőpapírt.

 

Lekvár:

150-200 gr cseresznyéhez vagy meggyhez adjunk 20-25 gr xilitet, botmixerrel enyhén pürésítsük, hogy még  darabos maradjon és nagyon lassú tűzön, épphogy néha engedjen fel buborékot, másfél-2 óra alatt főzzünk lekvárt (én némi fahéjat és szegfűszeget is tettem bele a xilittel együtt).

 

 

Csokoládé és kókusz vagy dió:

Sajnos én vagyok az, aki 2 hónap távlatából próbál emlékezni erre, így nem emlékszem a pontos mennyiségekre, de ha az állagra mész, nem tudod elrontani. Egy fém edényben 150 gr holland keserű kakaóport (20%) keverjünk el kb. 100-150 gr eritrittel (annyival, amennyivel a számodra kívánt édességet majd eléred) és annyi kókuszzsírral vagy kókuszolajjal, amennyit felvesz. A massza legyen egész sűrű, de azért forgatható, viszont még nem folyjon. Ehhez keverjünk lassanként vizet, annyit, hogy már folyós állagú kezdjen lenni. Egy lábasban forralj fel vizet, felette legyen a fém edényed a csokoládéval és folyamatosan kevergesd. Vízgőz felett így folyós állagúra megolvasztjuk a csokoládét (de még mindig 2-3 mm vastagon a kanálon marad, ha belemártjuk).

Vegyünk a beforgatáshoz 200 gr kókuszreszeléket vagy pedig diót is darálhatunk. Sokan azt mondták, azzal finomabb volt!

 

Összeállítás:

A piskóta széleit levághatjuk, ha esetleg megkeményedett (vagy nem, ha szeretjük a széleket). Nagyon éles késsel felkockázzuk. Óvatosan minden szeletet vízszintesen ketté vágunk, megkenjük a gyümölcslekvárral és állni hagyjuk pár percig. Ekkor a meleg csokoládéba beforgatjuk bal kézzel, a jobb kézzel inkább csak a kókuszreszeléket kezeljük (különben a csokoládéra ragad a kókusz a kezünkön!). Jó sokat fel fog venni. Egy tálcára helyezzük a kész darabokat.

 

Minél tovább pihen, annál jobb! J Nem egy villámsüti, de nagyon finom, megéri a bele fektetett időt, anyagot és energiát.

 

 

Eduárd: Köleses túrós süti

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

A recept innen van, de pár dologban különbözik. Natúr joghurtot nem tettem bele és több ideig sütöttem.

 

Hozzávalók:

  • köles 125 g
  • rizstej 3 dl
  • édesítő (Nyírfacukor)
  • tojás 3 db (3 fehérje, 2 sárgája)
  • túró 250 g
  • vanília rúd (fél rudat tettem bele, szerintem kevés volt)
  • lenmagliszt
  • kókuszliszt
  • kókuszzsír

 

Elkészítés:

  • Kölest cukrozott (5 kávéskanál) rizstejben megfőzni
  • Túróhoz 2 tojás sárgája, 5 kávéskanál cukor, vanília rúd kikapart belseje
  • 3 tojásfehérjét sózni (fél kávéskanál), kemény habbá verni
  • a fenti hármat összekeverni, lenmaglisztet (2 evőkanál) és kókuszlisztet (1 evőkanál) hozzákeverni
  • jénai tálat kókuszzsírral kikenni, masszát beleönteni
  • 175-180 fokon 1 óra, 1 óra 10 percig sütni

 

 

 

Mimi: Vörösáfonyás zabpelyhes süti

süti6

Hozzávalók:

– 60 g zabpehely (nekem a fele apró-, a fele nagyszemű volt)

– 30 g zabpehelyliszt

– 30 g darált dió

– 5 ek. eritrit

– 1 tk. szódabikarbóna

– 250 g sovány túró

– 2 alma (össz. kb. 300 g)

– 2 tojás

– 50 g aszalt vörösáfonya

– 15 g 99%-os étcsoki

– fahéj, mézeskalács fűszer

 

 

A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra, a vörösáfonyát beáztatjuk meleg vízbe.

 

Összekeverjük a zabot, diót, édesítőt, szódabikarbónát, fűszereket, majd hozzáadjuk a 2 tojást és a túrót. Alaposan összekeverjük, majd meghámozzuk és hozzáreszeljük az almákat. Megint jól megkeverjük a masszát, végül hozzáadjuk a lecsepegtetett vörösáfonyát és késsel beleforgácsoljuk a csokit.

 

Szilikon sütőlapra, vagy sütőpapírra nagyobb teáskanállal kis halmokat rakunk, majd készre sütjük őket. Nem tudom, mennyi ideig sültek, amikor barnulni kezdenek, készen vannak.

 

Nekem 27 db sütim lett. Az egész adag tápanyagtartalma (kerekítve): 1240 kcal, 60 g fehérje, 150 g szénhidrát, 40 g zsír

 

 

 

 

 

Jay: Csokis zabkeksz

süti7

 

Hozzávalók:

  • 10 dkg méz – vegyes virág
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg 80%-os kakaótartalmú étcsokoládé
  • 10 dkg zabpehelyliszt
  • 15 dkg zabpehely
  • 1 teáskanálfahéj (őrölt)
  • 0.5 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 csipetsó – tengeri

 

Elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt 175 C-ra.
  2. A zablisztet keverjük el a zabpehellyel, a fahéjjal, a szódabikarbónával és a sóval.
  3. A vajat a mézet és a csokoládét megolvasztjuk majd összekeverjük a száraz alapanyagokkal. Tegyük fél órára a hűtőbe pihenni. (könnyebben lehet a kezünkkel formálni, nem ragad majd annyira)
  4. A tésztából diónyi nagyságú golyókat formálunk, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és a tenyerünkkel lelapogatjuk. Előmelegített sütőben 175 C-on, 10-15 perc alatt megsütjük.

 

 

 

Timi:  Túrós sütemény

süti8

Hozzávalók:

 

A tésztához:

– 32 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt (de van, hogy 4-5 dkg-t zabpehelyre cserélek) – 0.5 csomag sütőpor – 14-5 dkg kókuszvirágcukor (de kóstolni kell közben, akár kicsit kevesebb is elég lehet) – 20 dkg teavaj – 3 ek cukrozatlan kakaópor (nálam ez szerencsi “cicás”) – 1 db tojás A töltelékhez:

– 50 dkg tehéntúró – 13-4 dkg kókuszvirágcukor – 3 db tojás – ha veszel _bio_ citromot, annak a héját is bele lehet reszelni, de én ezt nem szoktam (a sima boltit _tilos_ beletenni!!! Mérgező!)

 

 

Elkészítés:

A tésztához a száraz anyagokat összekeverjük, majd mindezt elmorzsoljuk a teavajjal. Hozzáadjuk a tojást, és gyorsan tésztát gyúrunk. Ha sokat vesződünk vele, elolvad a vaj, és lágy lesz a tészta. A tésztát két egyenlő részre osztjuk. Egyik darabot mélyhűtőbe rakjuk, a másikat kinyújtjuk, és egy kivajazott, kilisztezett tepsibe tesszük. (ill. én sütőpapírra szoktam) A töltelékhez a túrót villával összetörjük, hozzákeverjük a többi hozzávalót a tojásfehérjéken kívül. A tojásfehérjéket habbá verjük, és lazán a túróhoz forgatjuk. (bár én ennél is egyben beleteszem a tojást, nem szórakozok a habveréssel) Ezt a tölteléket a tészta tetejére kenjük. A másik tésztát egyenletesen, hogy mindenhova jusson, nagylyukú reszelővel a túrós töltelékre reszeljük. Előmelegített sütőben megsütjük. Időt nem tudok rá mondani, hány perc legyen, figyelgetni kell. Ha a túró színén látszik, hogy elkezd “pirulni” és a reszelt tészta is itt-ott keményedik, akkor ki lehet venni. Langyosan már szeletelhetjük is.

 

 

Attila: Mákos pogácsa

süti9

Hozzávalók:

  • 34 dkg liszt,
  • 2 zacskó vaníliás cukor (pl. norbi pékségben kapható cukormentes, vagy vanília aroma az édesítőhöz),
  • 1 sütőpor,
  • 4 tojássárgája,
  • 28dkg vaj,
  • 35dkg édesített mák (xilit vagy poritrit!:) )
  • Lapos kis pogácsákat formázunk és sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk
  • 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük!
  • Sütés végén a pogik alját érdemes ellenőrizni, ha sötétbarna, akkor megsült!

 

 

Peti: Meggyes-mákos süti

süti10

 

Tészta:

-1 nagy pohár kefir (375ml[mostantól ez a mérce])

-fél pohár méz -fél pohár kókuszzsír

-1 pohár darált mák

-1 pohár liszt ( Én durumból készítettem )

-1 csipet só

-1 csomag sütőpor

-nagyon kevés vanília aroma( nem kötelező )

-4 tojás Meggyzselé:

-1 üveg meggybefőtt (ha lehet cukormentes, a meggy tartalmaz elég fruktózt )

-fél csomag vaníliapuding v. 1 csomag zselatin(ez lassabban dermed)

-cukormentes habtejszín

 

 

Tészta elkészítése: Egy tálba öntjük a kefirt, kókuszzsírt, mézet, tojást. Jól el kell keverni, utána belerakni a többi hozzávalót. Lágy masszát kell kapni. Kb 30×40-es tepsit ki kell bélelni sütőpapírral, 180-190°-os ELŐMELEGÍTETT sütőben elkészíteni.

 

 

Zselé:

a meggylében elkeverni a pudingot csomómentesre, bele a meggy és állandó kavarás mellett sűrűre kell főzni.

 

Puding:

a szokásos módon Ha kisült a tészta, rákenjünk a pudingot, megvárjuk míg megdermed, rá megy a meggyzselé. Ha ez is kihűlt, a tetejére felvert tejszínhabot teszünk. Betesszük hűtőbe és ha kibírjuk este nem megenni várunk vele másnapig hogy össze érjen

 

 

 

 

Meli: Zabpelyhes-túrós keksz

süti11

 

Hozzávalók:

  • 25 dkg tehéntúró
  • 1 db tojás
  • 175 g joghurt (natúr)
  • 5 dkg olvasztott vaj –> ehelyett kb fél dl hidegen sajtolt lenmag olajat használtam
  • 5 ek zabpehely
  • 2 ek cukor –> 2-3 kanál mézzel helyettesítettem
  • 1 csipet só
  • 1 kk citromhéj (reszelt)
  • fahéj ízlés szerint
  • 5 dkg csokoládé (reszelt) –> keserű csoki

 

Elkészítés:

  1. A hozzávalókat egy keverőtálban összedolgozzuk.
    2. Sütőpapírral bélelt tepsibe halmozzuk egy kanál segítségével, és keksz formákat alkotunk.
    3. Előmelegített sütőben 25 perc alatt elkészül.
    4. Nem száraz, hanem finom puha lesz.

 

A másik süti pedig 8 tojásfehérje összeturmixolva pici mézzel és 2-3 főtt édesburgonyával: ezt muffinformában sütöttem ki 25 perc alatt, úgy, hogy kb csak másfél centi anyagot öntöttem a formácskák aljára. 🙂

 

 

Judit: almás rétes

süti12

Almás rétes réteslapohttp://www.metalozott-testek.hu/index2.php?page=fooldal&cont=receptek&cim=&editok=1&kepfel=0kból de csak alma a töltelék… semmi édesítő 🙂

 

 

További képek megtekinthetők ITT

 

 

Metálozott testet!

Angelocska, Mimi, Samu és a többiek 🙂

 

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Facebook csoporthoz, hogy mindig értesülhess aktuális írásaink megjelenéséről.

 

image_print

Ez is érdekelhet

Posted in Diéta, Receptek and tagged , , , , , .

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kérlek, írd be az alábbit * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.