Motiváció – Téged mi hajt a célod felé?

Amikor a motivációról szóló cikk gondolata megfogalmazódott a fejemben, nem nagyon tudtam összerakni, hogy honnan is közelítsek a témához. Aztán a világhálón jártamban-keltemben ez a reklám megszólított:

 

 

Istenien szórakoztam, kétszer is megnéztem, majd eltűnődtem a dolgon. A reklám nagyon jól megfogta a lényeget, pontosan azt, amit én is kerestem, mint fő vezérszálat ehhez a cikkhez. Az emberek imádnak jól szórakozni és bármiféle testmozgásra rávehetőek egy jó buli reményében, míg a bizonytalan „karcsú leszel”-ígéretek fele olyan vonzóan sem hatnak. Érdekes, hogy egyes férfiak tudnak hajtani az erős motivacio6fizikumért egyéb motiváció nélkül is, nincsenek allűrjeik, csak a lényegre szorítkoznak. Nem tudnám megmagyarázni a dolgot, mindenesetre a népesség egészen kicsike százaléka tartozik közéjük. Ha te nem vagy ilyen, akkor tanácsos olyan testmozgást keresni magadnak, amit szórakoztatónak találsz, vagy kihívást lelsz benne, foglalkoztatja a fantáziádat. Nem véletlen, hogy a színes, táncos Zumbaláz mekkora sikert aratott. Nagy kár, hogy sokszor jóval látványosabb, mint amennyire hatásos. Ezzel együtt némi kardiónak, vagy a szív- és érrendszeredet karban tartani tökéletes a táncaerobic, vagy az ugrálós óra, ha közel áll hozzád.

 

 

 

Hogy mire akarok kilyukadni?

Arra, hogy keress szórakozást a sportágadban, tűzz ki célokat, időpontokat, díjakat, versenyezz az idővel, magaddal, másokkal, teljesen mindegy, a lényeg, hogy folyamatosan ébren tartsd a saját érdeklődésedet. Máskülönben csak lemész az edzőterembe és hétről hérte fásultan lenyomod ugyanazt a műsort ugyanazokkal a súlyokkal, amitől persze a terhelést megszokva semmit nem fogsz változni, ettől még jól neki is keseredsz és a végén hagyod az egészet a csudába, mondván: Miért kínlódj, mikor úgysem látszik semmi??? Ha nem szélesedik az a váll, nem lesz leheletnyi a derék, akkor mire jó az egész mazochista játszadozás?

Ugyanez történik akkor is, ha minden másnap futsz fásult 5 kilométert és várod a csodát. Vagy ha otthon ugrálsz dvd-re ugyanígy, mindig ugyanarra.

 

 

Motivációs forrásként szolgálhat:

  • Az egészséged: Érdemes időről időre kivizsgáltatni magadat. A sport hatására kialakuló pozitív változások önmagukért beszélnek!
  • Szórakozás: Ha színes és szórakoztató amit csinálsz, nem unod meg.
  • Változatosság: Cserélgesd az edzéstechnikákat, módszereket, akár még a sportágakat is, csinálj többféle dolgot.
  • Keresd a kihívást: Válassz pokoli nehéz feladatot, végezd el és zsebeld az érte járó önbizalmat!
  • A külsőd: Fényképezd le magad rendszeres időközönként, méretkezz centivel, vagy mérleggel, de akár tolómérővel, teljesen mindegy. A lényeg, hogy valahogy számon tartsd a változást.
  • Tesztek: Valamilyen módon a teljesítményedet is mérd időről időre.
  • Egy verseny: Felkészülhetsz egy versenyre szépen, odafigyelve. Ez nagyon jó motivációs forrás.
  • Az edzőtársak: Nincs olyan, hogy ne menj ki futni a hidegbe, ha a Zsuzsa is megy! A végén még penyének néz! És ha Zoli képes guggolni ezzel a súllyal, akkor te sem lóghatod el a lábedzést!
  • A blogod: Egyrészt, mert leírtad, így hülyén hatna, ha nem tartanád be. Másrészt, mert mások is olvassák, így még hülyébben hatna, ha…
  • Motivációs képek, videók, jelszavak

 

 

motivacio5

 

A felsorolt technikák mind-mind nagyon jól működhetnek, segíthetnek a szándékodban, a céljaid elérésében, ha erősen, igazán hiszel bennük, ha megingathatatlanul hiszel magadban és abban, hogy képes vagy elérni a célodat. Enélkül a hit nélkül a legjobb technika sem segít. Ha hited van, eléred amit akarsz, ha valódi, reális célokat tűzöl ki magad elé. Mert az is nagyon fontos. De ez már legyen egy másik történet.

 

 

Veroca

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Facebook csoporthoz, hogy mindig értesülhess aktuális írásaink megjelenéséről.

Posted in Általános cikkek, Fitnesz and tagged , , , .