Narancsos mandulatorta – adventi naptár 12.

 

Persze megint vendégeink jöttek, akik hozzám hasonlóan laktózérzékenyek. Így egy olyan tortát készítettem, ami ennek megfelel. Olyan finom lett a torta, hogy ebéd után egyből elfogyott. A fiúk három szelettel ettek belőle. Az a különlegessége, hogy egyszerre édes és egyszerre fanyar a gyümölcsöktől.

 

Szuper vendégváró torta.

 

 

Paleo narancsos mandulatorta

 

Hozzávalók egy 26 cm-es tortaformához:

A tésztához:

  • 300 g őrölt mandula (én egész mandulát aprítottam géppel, tehát durvára őröltem)
  • 250 g nyírfacukor v. eritrit
  • 2 tk sütőpor
  • 200 ml kókuszolaj (ha nincs és nem paleo tortát készítesz, étolajjal is elkészíthető)
  • 1 citrom héja
  • 1 narancs héja

 

A sziruphoz:

  • 1 narancs leve
  • 6 ek méz (agavé sziruppal is készíthető)
  • fél citrom leve
  • 3 fahéjrúd
  • 3 szegfűszeg

 

Plusz hozzávalók: tortaforma, sütőpapír, alufólia.

mandulatorta1

 
 
 
A mandulatorta tésztája

 

Elkészítés:

 

Tészta:

  1. A sütőt előmelegítem 180 fokra.
  2. A tészta hozzávalóit az alábbi sorrendben összekeverem: nyírfacukor, sütőpor, őrölt mandula, citrom héja, narancs héja, kókuszolaj.
  3. A tortaformába sütőpapírt teszek, mivel ez a tészta nagyon híg, az olaj kifolyna belőle és lecsöpögve beleég a sütő aljába (arról nem is beszélve, hogy az étolaj füstöl).
  4. Beleöntöm a tortaformába és 180 fokon sütöm kb. 1 óra 10 percet.
  5. Arra nagyon figyeljünk, hogy kb. a 30. perctől úgy süssük, hogy alufóliát teszünk a tetejére, mert különben megég a torta. Kb. 1 óra múlva már nézegethetjük, hogy jó-e. Meg fog barnulni az oldala, de ettől lesz isteni (ha kicsit pirult, az a jó, ez nem egy halvány színű torta).

 

Szirup:

A torta elkészülte előtt negyed órával nekiállok a szirupnak. A szirup összetevőit felforralom és kicsit sűrűbbre főzöm kis lángon, a narancs levét és a citrom levét el kell forralni valamennyire, hogy sűrű legyen a szirup. A méz fogja összerántani az egészet. Ha nem elég sűrű 10 perc főzés után, nyugodtan tegyünk hozzá még mézet, attól besűrűsödik. Túl ne főzzük, mert akkor nagyon sűrű lesz és nem tudjuk ráönteni a tortára.

 

Összeállítás:

Ha megsült a torta, akkor kicsit hagyjuk hűlni (langyosra), vegyük le a sütőpapírról, tegyük ki egy tálaló tálra. Öntsük rá a szirupot még langyosan, hogy azt a torta beszívhassa. Akár aznap, akár másnap tálaljuk, tökéletes lesz. A tetején a fahéjrudakat és a szegfűszegeket bátran hagyjuk rajta tálalásig.

 

 

Elkészítési idő: 20 perc + 70 perc sütés

 

 

Timi

Minden szószban két kanál

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Facebook csoporthoz, hogy mindig értesülhess aktuális írásaink megjelenéséről.

image_print

Ez is érdekelhet

Posted in Receptek and tagged , , , , , , , .

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kérlek, írd be az alábbit * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.