Old Warrior – Az életmódról

Mielőtt az edzés rejtelmeibe elmerülnénk, feltétlenül meg kell beszélnünk pár dolgot az életmódról, pontosabban az életmódnak arról a részéről, amely nem kapcsolódik konkrétan a sporthoz, vagy a fizikai edzéshez. Sőt, e helyütt, annak érdekében, hogy ne távolodjunk el túlzottan tárgyunktól, szűkítsük most le ezt a területet életmódunk fizikai aspektusaira, bár nyilván bőven lenne témánk szellemi és lelki mibenlétünkkel kapcsolatban is.

 

Mértékletesség a kulcs!

Ahhoz, hogy magadból egészségi, szellemi és fizikai szempontból is hosszú távon a lehető legtöbbet hozd ki, egészséges életmódoddal valamiféle nehezen meghatározható, de azért világosan érezhető egyensúlyra kellene törekedned. A kulcsszó itt – és szinte mindenhol máshol is – a mérték. Meg kell találnod a helyes mértékeket, a hosszú távon fenntartható arányosságot az életmódodban, ami majd stabil és robusztus alapját fogja képezni minden további erőfeszítésednek. A helyes életmód fontosságának felismerése korántsem új gondolat, mondjuk, ha Patandzsali jóga szútráiban utánanézel, akkor látni fogod, hogy a jóga is ott kezdődik, hogy milyen életmódot kellene követned mielőtt bármilyen fizikai vagy szellemi gyakorlásba belekezdesz.

Az életmód kérdése az utóbbi évtizedekben roppant divatos területté vált, elképesztően sok weboldal, magazin, rovat, könyv, tévéműsor, foglakozik az „életmóddal”. Ezeken a csatornákon keresztül megszámlálhatatlanul sok önjelölt „guru” hirdeti a saját üdvözítő életmód-programját. A legkülönbözőbb, gyakran szélsőséges diéták, csodálatos hatásúnak kikiáltott és agyonreklámozott étrend-kiegészítők, divatos fitnesz-programok és felszerelések, szenzációs relaxációs technikák és eszközök ömlenek ránk az összes kommunikációs csatornán keresztül. Ha bemész bármelyik nagyobb könyvesboltba, hegyekben állnak a színes fedelű életmód könyvek, ezek óriási többsége silány, összetákolt fércmunka, bármilyen komolyan vehető tartalom nélkül. Léteznek persze jól megírt, hasznos és követendő munkák is, de ezek megtalálása nem könnyű a sok foslék között.

 

Külön érdekes, hogy ez óriási hordalékban szépen megférnek egymás mellet szögesen ellentétes ideológiák is

A legnevetségesebb talán az étrend kérdése ahol a spektrum a húsevésre esküdözőktől a vegetáriánusok különböző szektáin keresztül szép nagy ívben terjed a fényevőkig, mind ügyes és praktikus „filozófiával” megtámasztva persze. Hasonlóan színes a kép az étrend kiegészítők piacán is, van aki az ipari mennyiségű vitamin bevitelétől várja az üdvözülést és van, aki semmilyen „mesterséges” készítményt nem hajlandó magához venni, beleértve mondjuk tüdőgyulladás esetében az antibiotikumot is. A Mengyelejev (tudjátok, a híres bőröndkészítő mester) táblázat gyakorlatilag összes eleme színes tabletta formájában kapható, meg mindenféle kivonatok, gyökerek, teák, füvek, bogyók és egyéb sarlatán produktumok. Kiemelkedően veszélyesek azok a szemetek, amelyeket súlyos betegségben szenvedő és nyilván minden reménysugarat megragadni kész emberek számára kínálnak, mint ‘alternatív orvosságokat”, nem egyszer eltérítve a betegeket a tudományosan alátámasztott és dokumentált gyógymódoktól. Ezek mögött a termékek mögött sokszor valóban akadémikus képzést kapott „orvosok” és „kutatók” állnak, szerencsétlen, perifériára szorult emberek, akik valamilyen ok miatt, de leginkább saját jelentéktelenségük nyomán saját szakmájukban semmilyen említésre méltó eredményre nem voltak képesek, de becsvágyuk vagy zsebük ennél többet akar és emiatt nevüket adják ehhez a védhetetlen mocsokhoz, nehezen felbecsülhető károkat okozva ezzel.

 

Az életmód témájának ilyen mértékű prostitualizálódása, abból a szempontból a legsajnálatosabb, hogy amúgy az életmóddal nálunk borzasztó gondok vannak.

 

Köztudott, hogy a magyarországi várható élettartam a nők (79,2 év) és a férfiak (71,5 év) esetében is jelentősen elmarad az EU (82,9 év és 77 év) de még az európai átlagtól (80 év és 72,5 év) is (Forrás: Eurostat). Sőt, a a magyar lakosság egészségi állapota nem éri el azt a szintet sem, ami az ország gazdasági-társadalmi helyzete alapján elvárható lenne. Hazánk népességének születéskor várható élettartama kb. 3 évvel marad el az egy főre jutó vásárlóerő-paritással (PPP) korrigált GDP, illetve az egészségügyre költött összeg alapján prognosztizálható élettartamtól (Forrás: OECD, 2009).

Ha egy pillantást vetünk a vezető halálokokra Magyarországon akkor eléggé sokatmondó kép rajzolódik ki szemeink előtt. Ma minden második ember szív- és érrendszeri betegségben, minden negyedik ember pedig daganatos betegségben hal meg Magyarországon. A harmadik leggyakoribb halálok (8%) emésztőszervi, a negyedik (4%) pedig légzőszervi problémákra vezethető vissza. A szív- és érrendszeri betegségek (infarktus, stroke, érszűkület, stb.) legfontosabb rizikófaktorai a dohányzás és az elhízás, amit számtalan különböző tanulmány támaszt megbízhatóan alá. A daganatos betegségeké a dohányzás, az alkohol és az elhízás. Az emésztőszervi megbetegedések között drámaian magas a májzsugorodás aránya, aminek döntő oka a túlzott alkoholfogyasztás. A légzőszervi problémák kockázatai között pedig – felteszem – nem kell nagyon magyarázni a dohányzás kiemelt szerepét.

És nagyjából ennyiről is van szó szerintem. A négy legfontosabb halálozási ok felel a halálozások több mint 90%-ért és e négy halálozási ok legfontosabb rizikófaktorai pedig az elhízás, a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás.

Ahhoz, hogy az életed megváltozzon először ettől a háromtól kell elköszönnöd. Nincs szükség bonyolult, komoly napirendet igénylő egészség-programra, drága és haszontalan étrend kiegészítőkre, divatos felszerelésekre és még divatosabb, de annál gyakrabban változó ideológiákra. A hosszú, egészséges és energikus életért a legtöbbet azzal teszed, ha ezt a három rizikófaktort megszünteted. Pont.

 

Ezt a három területet fogjuk egy kicsit részletesebben áttekinteni legközelebb.

 

Mátyás

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Facebook csoporthoz, hogy mindig értesülhess aktuális írásaink megjelenéséről.

Posted in Egészség, Egészséges életmód and tagged , , , , .