Rákóczi-túrós parfétortácskák, expressz házi sárgabarackszósszal – cukormentes

Hagyományos sütemény, jégkrémtorta formában újragondolva. Baracklekvár helyett egy diéta-barátabb (sokszor a diabetikus lekvárok is hozzáadott fruktózt tartalmaznak) és egészségesebb alternatívaként egy néhány perc alatt összedobható sárgabarackszószt készítettem hozzá.

RECEPT:

Hozzávalók egy adaghoz (két 5-6 cm átmérőjű tortácska – én szilikonos muffinsütőformában készítettem, de mini kuglófforma vagy fánksütőforma is jó hozzá például. Illetve ha növeljük a mennyiségeket, nagyobb formában is el lehet készíteni):

1 tojásfehérje
1 tk. citromlé
csipet só
35-45 g cukornak megfelelő édesítő ízlés szerint (nálam 10 édesítőtabletta porrá törve)
csipetnyi őrölt vanília vagy 1 kk. vaníliás xilit
kevés citromhéj
100 g sovány / zsírszegény túró
1 ek. natúr joghurt (csak ha rögös állagú, szárazabb túróval készítjük)

A sárgabarackszószhoz:
2 kisebb sárgabarack
1 púpozott tk. xilit

 

Elkészítés:

Egy kisebb lábosban 3-4 dl vizet forralunk (fontos, hogy a tojásfehérjehab felveréséhez használt fémtál ne érjen bele a vízbe, amikor a lábosra tesszük).

A tojásfehérjét, sót, citromlevet egy mély fémtálba tesszük. Amikor a víz felforrt, takarékra vesszük alatta a lángot, a lábosra tesszük a tojásfehérjés tálat, és a fehérjét robotgéppel kemény habbá verjük. A habverés vége felé adjuk hozzá az édesítőt is. (Ellenőrizzük, hogy hőkezelődött-e a tojásfehérje: kb 55°C-ot kell elérnie ehhez, akkor jó, ha belenyúlva már forrónak érezzük)

cukormentes, egészséges édességA túrót botmixerrel pépesítjük, vagy villával áttörjük. Hozzáadjuk a joghurtot, vaníliát, citromhéjat. Alaposan összekeverjük, majd a tojásfehérjehab felét is óvatosan hozzáforgatjuk.

 

Kisebb formákba rétegezzük a masszákat (ha nem kifordítható a forma, folpackkal béleljük ki): először a habot tesszük bele, két részre osztva, majd erre óvatosan a túrós krémet. Mélyhűtőbe tesszük kb 2-3 órára. Ha sokáig fagyasztjuk, túlságosan megkeményedik, ilyenkor tegyük át egy ideig a sima hűtőbe. Sárgabarackszósszal, és ízlés szerint sárgabarackdarabokkal tálaljuk.

 

A sárgabarackszósz elkészítése:

A barackot darabokra vágjuk, és turmixgépben vagy darálóban pépesítjük (ez el is maradhat, de akkor a szósz főzése közben kell villával szétnyomkodni a darabkákat). A xilitet egy kisebb lábosban (minél vastagabb aljú, annál jobb) megolvasztjuk, rátesszük a barackot, majd gyakran kevergetve néhány perc alatt sűrűre főzzük.

Elkészítési idő: 15-20 perc + fagyasztás

Tápérték adatok:

Egy adagban (2 db tortácska sárgabarackszósszal): 171,6 kcal 15,16 g CH 18,17 g fehérje 2,96 g zsír
Fél adagban (1 db tortácska a szósz felével): 85,8 kcal 7,58 g CH 9,09 g fehérje 1,48 g zsír

 

Jó étvágyat! 🙂

Betti

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Facebook csoporthoz, hogy mindig értesülhess aktuális írásaink megjelenéséről.

image_print

Ez is érdekelhet

Posted in Diéta, Receptek and tagged , , , , .

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kérlek, írd be az alábbit * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.