Ricotta torta

Imádjuk a krémes pihe-puha süteményeket! Ezek itthon a kedvenceink. Egy hirtelen jött ötlettől vezérelve, úgy döntöttem, ricotta tortát sütök. Sosem sütöttem még ilyesmit, így fogalmam sem volt, hogyan fog viselkedni… mivel magamhoz illő receptet pedig nem találtam, megint magam ötlöttem ki egyet 🙂 Biztos lehet még rajta szigorítani (írok is a cikk második végén egy példát), de nekem az elsődleges szempont az volt, hogy alacsony szénhidráttartalma legyen. Súlymegtartáson vagyok, így nem ódzkodom némi zsírtól.

 

 

Az alsó képen látszik, hogy belül krémes maradt, de még

ott is puha habos, ahol megpirult.

ricotta

 

Ricotta torta recept

Hozzávalók (25 centis forma):

  • 500 gr Szarvasi Ricotta (krémes állag)
  • 150 gr tejföl (nálam 20%)
  • 4 nagyobb tojás
  • 1 csipet só
  • 140 gr teljes kiőrlésű zabliszt (nálam Ecofood, de lehet botmixerrel is porítani zabpelyhet)
  • 100 gr teavaj
  • 20 gr Xilit (vagy eritrit)
  • 180 gr eritrit
  • fél csomag sütőpor
  • vanília valamilyen formában
  • 1 citrom héja
  • fél citrom leve

 

 

Elkészítése:

  1. a tortaforma alját bevajazzuk, kibéleljük sütőpapírral.
  2. a sütöt előmelegítjük 180 fokra
  3. 100 gr zabpehelylisztet összekeverünk 50 gr olvasztott vajjal és 20 gr Xilittel (vagy eritrittel) és a forma aljába nyomkodjuk
  4. a tojásokat ketté választjuk
  5. a sárgáját felverjük a 180 gr eritrittel
  6. beletesszük a ricottát
  7. elkeverjük 40 gr zabpehelyliszttel, fél csomag sütőporral
  8. belereszeljük a citrom héját, hozzáöntjük a fele citrom kifacsart levét, vaníliát
  9. belekeverjük a tejfölt is és a másik 50 gr olvasztott teavajat
  10. a tojásfehérjékből egy csipet sóval kemény habot verünk és beleforgatjuk a többi részbe.
  11. az előmelegített sütőbe toljuk, 5 perc elteltével visszavesszük a hőfokot (sajna nincs hőfokmérőm, 150-160 fok körül) és további kb. 50 percet sütjük, vagy addig, amíg a tetején nem csak a legszéle, hanem már beljebb is kicsit elkezd barnulni.
  12. 2 óra hűlés után körbevágjuk a karimán belül, majd folpackkal fedve egy éjszakán át hűtjük fogyasztás előtt.

 

 

 

Az enyém belül is puha krémes maradt 🙂

 

 

100 grammban: 201,89 kCal, 8,1 gr fehérje, 10,3 gr szénhidrát, 14,7 gr zsír

1 szelet 168 grammos, ha 8 szelettel számolunk, de természetesen több szeletre is vághatjuk.

 

 

 

Lehet szépíteni az értékeken, ha Xilit helyett is eritritet, a vajat mindkét helyen 40-re vesszük vissza (így talán még összeáll a tészta), valamint 12%-os tejfölt használunk. Ez esetben:

 

100 grammban: 182,34 kCal, 8,1 gr fehérje, 8,97 gr szénhidrát, 12,9 gr zsír

1 szelet 168 grammos, ha 8 szelettel számolunk.

 

 

 

 

Metálozott testet,

Angelocska

Angelocska Életmód

 

 

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Facebook csoporthoz, hogy mindig értesülhess aktuális írásaink megjelenéséről.

 

image_print

Ez is érdekelhet

Posted in Diéta, Receptek and tagged , , , , .

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kérlek, írd be az alábbit * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.