Sportsérülések és rehabilitáció 1. – Bevezető

Kisebb sportsérüléseket, pl. húzódásokat, rándulásokat előbb-utóbb mindenki elszenved. Nekem is volt “szerencsém” már néhányhoz és persze utáltam a tényt, hogy nem tudok miattuk rendesen edzeni, sőt volt, mikor egy-egy versenyemet sodorta veszélybe a bokafájás. Őszintén megvallva elég depressziós hangulatba sodortak az ilyen esetek, de igyekeztem nem az önsajnálatba menekülni, hanem mindent megtenni annak érdekében, hogy a lehető leghamarabb meggyógyuljak, hogy ismét rendesen tudjak edzeni és hogy el tudjak indulni a crossfit versenyen.

 

Sportsérülések és rehabilitáció

Nagyon sokat tanultam ezekből a sérülésekből, számos rehabilitációs gyakorlattal és a gyógyulást segítő módszerrel, eszközzel megismerkedtem. Személy szerint nekem a legtöbb problémám a bokámmal volt, ezen kívül a vállamat kellett már többször rehabilitálnom, de mikor ezekkel a problémákkal szembesültem, az összes többi testrész gyógyításának utánanéztem, olvastam róluk, majd teszteltem is magamon. Az így összeszedett tapasztalataimat, tudásomat szeretném most megosztani egy cikksorozat keretein belül.

Az első részben általánosságban írok a sérülések kezelésének módjáról, majd – mivel ezekről van a legtöbb tapasztalatom – jön a bokarehablilitáció, a váll- és rotátorköpeny gyakorlatok, és utána sorban a többi ízület.

 

FONTOS már itt az elején leszögeznem, hogy KISEBB sérülésekről van szó, tehát ha kificamodott az adott ízület, vagy komolyabb baleset, pl. szalag-, vagy izomszakadás történt, NE próbálkozz önmagad gyógyításával, hanem fordulj orvoshoz és kövesd az ő utasításait. Később, a gyógyulási folyamat előrehaladtával azonban már hasznosak lehetnek az itt leírtak is.Sportserulesek

 

A hagyomásnyos módszer – (P)RICE

A sérülések kezelésére az ún. “RICE Therapy” a nagy általánosságban elfogadott és alkalmazott módszer. A betűszó természetesen nem a rizsre utal, hanem a pihentetésre (rest), a jegelésre (ice), kompresszióra (compression) és az emelésre (evelation). Van, mikor kiegészítik PRICE-ra, a P betű a protection-re, tehát a megelőzésre utal.

 

PROTECTION – Védelem, megelőzés
Ehhez sokmindent nem kell hozzáfűzni: minden edzés előtt fontos az alapos belemelegítés, nem árt nagy hangsúlyt fektetni a mobilitást fejelsztő gyakorlatokra, érdemes védő felszereléseket használni (pl. térdvédő), a terhelést optimálisan kell megválasztani – értem ez alatt a használt súlyokat, az intenzitást, de az edzés és pihenő megfelelő arányát is.

 

REST – Pihentetés:
A hagyományos “iskola” azt mondja, ha megsérültünk, az adott testrészt teljes nyugalomba kell helyezni, tilos mozgatni. – Nos ez az, amivel én abszolút nem értek egyet. Hogy miért? Arról szól majd ez az egész cikkcorozat.
Na jó, részben egyetértek a pihentetéssel – de a teljessel nagyon nem. Annyi, hogy ilyenkor nem úgy edzünk, ahogy normális esetben, tehát pl. egy vállsérülés esetében nem fogunk mellrőlnyomásokat végezni max. közeli súlyokkal, de attól még nagyon is mozgatni fogjuk a vállunkat, csak másképp!

 

ICE – Jegelés:
A jegelés lényege, hogy csökkenti a gyulladást, lejjebb viszi a duzzanatot, csillapítja a fájdalmat.
A jegelés történhet erre kifejlesztett jégzselével, hűstő krémmel, sprével, de egyszerűen bármi fagyos tárggyal is megoldható pl. jégakkuval, egy csomag fagyasztott zöldséggel, jégkockákkal. Ami ezek esetében fontos, hogy tekerjük be őket textilbe, nehogy fagyási sérüléseket okozzanak.
Időtartama 10-15 perc és a sérülés utáni pár napban többször érdemes bevetni: amikor csak időnk és lehetőségeink engedik. Különösen ajánlott a rehabilitációs gyakorlatok végzése után.

 

COMPRESSION – Kompresszió:
Magyarul fásli. A rugalmas pólya használatának célja, hogy a nyomásviszonyok egyenletessé tételével csökkentse a duzzanatot. A rehabilitáció elején szorosabb, majd egyre lazább kötésre lesz szükség. Hagyjuk fenn, amikor csak tudjuk.

 

ELEVATION – Emelés:
Itt tulajdonkáppen a sérült végtag felpolcolásáról van szó. A rehabilitáció első napjaiban igyekezzünk megtenni amikor csak lehetőség van rá. Ennek lényege, hogy a vérkeringést támogatja így segít csökkenteni a duzzanatot, a gyulladást, a fájdalmat.


sportserulesek

A lényeg – ami miatt szembemegyünk a megszokottal!

A fent vázolt módszernek, illetve betűszónak több változata van, és ami az én nézeteimmel egyezik, az a POLICE. Itt annyi a változás, hogy a restet, tehát a teljes pihenőt OL-re, optimal loadra, magyarul optimális terhelésre változtatták.

 

De miért is kell terhelni a sérült ízületet?

A válasz nagyon egyszerű: mindent, ami a gyógyulást segíti a vérkeringés fog odaszállítani a sérüléshez, és ez a folyamat nem akkor lesz gyors és hatékony ha mozdulatlanul fekszel. Éppen ezért a legjobb, amit tehetsz, hogy mozgatod a sérült bokád, térded, vállad! Nyilván, ha nem tudod mozgatni, akkor nagyobb gond lesz – akkor, ahogy már a bevezetőben is említettem irány az orvos! Ha tudod mozgatni, akkor a legjobb, amit tehetsz pl. ha megrándult a bokád, hogy azonnal mozgatni kezded.

 

Tapasztalat: Az első sérülésemkor, amikor még nem tudtam, mi a teendő, nem mozgattam rögtön, annyira “befagyott”, éjszaka, mikor mozdulatlan voltam órákig, hogy arra ébredtem, hogy úgy fáj, hogy sírni tudnék. Sok mozgatásra, a rehabilitációs gyakorlatokra mindig javult. Máskor már azonnal cselekedtem és el se jutottam az ekkora fájdalomig. No, de erről bővebben a következő részekben írok.

 

Mimi
mimiszucs.blogspot.hu

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Facebook csoportunkhoz, hogy mindig értesülhess aktuális írásaink megjelenéséről.

Posted in Általános cikkek and tagged , , , .