Túrókrémes-epres habcsóktorta (Pavlova)

Könnyű finomság, ami akár születésnapi tortaként is megállja a helyét.

A habcsóktészta elkészítéséhez olyan édesítőre van szükség, ami a cukorral hasonló édesítőerejű (tehát azonos tömegű kell belőle, mint cukorból), ilyen a xilit vagy az eritrit (a cukorhoz képest 80%-os). A stevia viszont például, erre a célra sajnos nem használható.

 

Túrókrémes-epres habcsóktorta receptje

 

Hozzávalók egy közepes, kb. 18-20 centi átmérőjű tortához (ez attól függ, mekkorára készítjük a habcsóklapokat):

4 tojásfehérje
40 g xilit vagy eritrit
csipet só
1 tk. ecet
1 tk. vaníliás / tejszínes pudingpor, vagy étkezési keményítő

A krémhez:

2 dl sovány tej
2 púpozott ek. tejszínes pudingpor
200 g sovány / zsírszegény túró
1 kk. őrölt vanília / 1 púpozott tk. vaníliás xilit
csipet só
60-80 g cukornak megfelelő édesítő, ízlés szerint (nálam 15 édesítőtabletta)

Ezenkívül:

kb. 200-250 g eper (de lehet több is akár)

 

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 150 fokra.

A tojásfehérjét a csipet sóval habosítani kezdjük, fokozatosan hozzáadjuk a xilitet/eritritet, majd amikor már majdnem kész a kemény tojáshab, az ecetet és a keményítőt/pudingport. Sűrű, jó tartású habot kell kapnunk. A habból egy evőkanál segítségével szilikonos sütőpapírra két azonos méretű, 3-4 cm magas kör alakú lapot készítünk (de lehet szív, négyzet stb. alakú is akár)

Vegyük le a sütő hőmérsékletét 130 fokra, tegyük be a habcsóklapokat, és kb. egy óra alatt süssük meg őket (akkor jó, ha a külseje ropogós, és belül is átsült – ízlés szerint lehet teljesen kiszárítani, vagy szaftosabbra hagyni a belsejét, utóbbi a kisebb sütési idővel érhető el) Ha megsült, tíz percig még hagyjuk a sütőben pihenni, kihűlni.

A töltéshez habzsákra lesz szükség
Elkészítjük a krémet: a tejben csomómentesen elkeverjük a pudingport, beletesszük az édesítőt, a sót, és folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük (amikor sűrűsödni kezd, akkor vegyük le a lángot takarékra). A túrót villával alaposan áttörjük, vagy botmixerrel krémesítjük, és a langyosra hűlt krémhez robotgéppel hozzákeverjük.

Az epret felszeleteljük. A töltéshez habzsákra lesz szükség, mivel a habzsákból nyomva a krémet, nem törjük össze a habtészta lapokat.

Az egyik lapra körkörösen, nagyjából hézagmentesen rányomjuk a krém kb. felét, a tetejét eperszeletekkel kirakjuk. Rátesszük a másik habcsóklapot, ennek a tetejét is beborítjuk a krémmel, amiből valamennyit hagyjunk a díszítéshez. Eperrel, és a maradék krémmel díszítjük. Néhány órára hűtőbe tesszük szeletelés előtt.

 

Tápérték adatok xilittel készítve:

Egy egész tortában (10 szelet):
Kcal:601,18 Szénhidrát:61,54 g Fehérje:49,68 g Zsír:9,64 g

Egy szelet tortában:
Kcal:60,12 Szénhidrát:6,15 g Fehérje:4,97 g Zsír:0,96 g

Tápérték adatok eritrittel készítve:

Egy egész tortában (10 szelet):
Kcal:505,18 Szénhidrát:51,54 g Fehérje:49,68 g Zsír:9,64 g

Egy szelet tortában:
Kcal:50,52 Szénhidrát:5,15 g Fehérje:4,97 g Zsír:0,96 g

 

Betti

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Facebook csoporthoz, hogy mindig értesülhess aktuális írásaink megjelenéséről.

image_print

Ez is érdekelhet

Posted in Diéta, Receptek and tagged , , , , , .

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kérlek, írd be az alábbit * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.