Vissza az alapokhoz – a guggolás I.

Itt az ideje, hogy kicsit beszélgessünk a nagy mumusról, a guggolásról. Amennyiben egészséges ember vagy, van két lábad, nincsenek térdízületi és egyéb bajaid, nem vagy túlsúlyos akkor bizony guggolnod KELL. Nincs mese, nincs nyavalygás, nincs kifogás.

 

A probléma viszont ott kezdődik, hogy ez a teljesen természetes alapmozgás mára sok ember számára nem természetes, így nézzük át gyorsan, hogy miért is kell guggolni.

 

A guggolás néhány pozitív hatásai

A comb egy hatalmas izomcsoport, aminek becsülettel való edzésével sok kalóriát tudunk elégetni, így kiváló zsírégetéshez. Továbbá méretéből adódóan arányosan több növekedési hormon fog felszabadulni, amiből a test összes többi izomcsoportja is fog csipegetni egy keveset. Megtanulsz végre súllyal felállni, és nem görnyedt háttal emelgetni-felállni, mert a mobilitás hiányában nem tudsz guggolni sem (ergo megelőzheted a derékfájdalmakat is egy oldalról, de továbbra is erősíteni kell a mélyháti izmok alsó szakaszát).

 

 

 

Tipikus hibák a guggolásban

Félreértések elkerülése végett most maradjunk a saját testsúlyos guggolásnál, ahol bizony le kell guggolni teljesen, ezt hívják ATG guggolásnak, azaz Ass To Grass, fenékkel földig. Ez viszont sokaknak gondot fog jelenti, ugyanis a nem megfelelő csípő és boka mobilitás hiányában valami torz, támadó velociraptorhoz hasonló testtartást fogunk tudni csak felvenni, mintsem rendesen leguggolni.

 

Tipikus hibák:

  • előregörnyedés a térdekre, a vállak gyorsabban süllyednek, mint a csípő
  • eldől az ember
  • „buttwink”, ami annyit takar, hogy a feneked magad alá fordul (posterior pelvic tilt, ami sok más gyakorlatnál hasznosan stabilizálja a testet egyenes vonalba, de itt nincs rá szükség)
  • X láb, azaz a térdek befelé esnek

 

Okok, ami miatt ezek közül bármi előfordulhat:

  • merev csípőhajlító-, és közelítő, vádli, boka
  • gyenge csípő távolító
  • kiegyensúlyozatlanság a törzsizmokban

 

 

Mobilizálás és korrekciós gyakorlatok

Az edzőcsoportjaimban két gyakorlat van, ami a bemelegítések kötelező részét képzi, ugyanis ezek eszméletlenül jó korrekciós gyakorlatok a guggolás megtanulásához, a megfelelő mélység elérését is segítik. Ez a két gyakorlat a törpejárás, és a békaügetés. A törpejárást gondolom nem kell elmagyaráznom, de a békaügetéshez mindenképp hozzátenném, hogy ez nem guggolásból felugrás, hanem a guggolás alsó pozíciójában történő apró szökdécselés.

 

gugg1

 

A helyes guggolás során (mint erősítő gyakorlat) a hátad egyenes (szükség van a hátgerinc mobilitásárais, lapockák összehúzva, mellkas kihúzva (de ez még nem jelenti azt, hogy a felsőtest feltétlen függőlegesen áll, csak azt, hogy egyenes). Kényelmesen széles terpesz, ami közé a testünk beguggol, és nem összecsuklik rá, valamint a térd minimum a lábfej felett van, kicsivel jobban kifelé megy az nem baj, de semmiképp se essen befelé.

 

Folytatás ITT.

 

Szép napot és jó edzést!

Samu

Mozogj-Tanulj-Szeress

 

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Facebook csoporthoz, hogy mindig értesülhess aktuális írásaink megjelenéséről.

 

Posted in Általános cikkek, Cikkek, tutorialok, Fitnesz and tagged , , , , , , , , , .

One Comment

  1. Pingback: Vissza az alapokhoz – a guggolás II. | Metálozott testek

Comments are closed.