Az egészséges táplálkozásról

 

Véleményem szerint az egészség az egyensúlyt jelenti. Mind a sportban, mind az étkezésben. Mivel sokat szoktam főzni, így most az egészséges táplálkozásról fogok írni nektek. Nem arról, amit az orvosok ajánlanak, hanem azt fogom nektek bemutatni, hogy szerintem mi az egészséges.

 

Enni kell, ebben egyetértünk. Azt már régóta tudjuk, hogy a mindenfajta sztárdiéták és az egyfajta alapanyagra nemhogy nem diétásak, de még beteg is leszel tőlük.

 

A lényeg az egyensúly illetve a minőségi alapanyag. Igen, időt igényel mindent beszerezni, de megéri, hiszen azzá leszel, amit eszel. Ha a táplálékod megfelelő minőségű, akkor nem csak a hétköznapok fognak könnyebben menni, hanem akár a sportolás, akár a gyerekvállalás is, arról nem is beszélve, hogy számos betegségre nagyon jó hatással van a megfelelő táplálkozás.

 

Elsősorban a minőségi alapanyagokban hiszek. És nem pénz kérdése, mert a háztáji ételek kerülhetnek ugyanannyiba vagy akár kevesebbe is. Piacra sem nehezebb eljutni, mint egy boltba vagy egy nagy áruházba. Csak keresni kell és rászánni magad! Én is meg tudom csinálni, pedig Budapest belvárosában élek, de Bács-Kiskunból van marha a hűtőmben, Agárdról virsli és csirke, mák Szabolcsból, az Őrségből tökmagolaj, Fejérből zöldségek és tojás, de még sorolhatnám tovább. Az embernek rengeteg ismerőse van, ahonnan beszerezhet dolgokat, csak kérdezni kell, de amúgy a piacok is tökéletesek, csak ott a kistermelőket keressétek, mert bizony ott is sokan a nagybani piacról szerzik be a portékájukat és ugyanazt árulják, mint a boltban. Arra biztatlak titeket, hogy beszélgessetek az eladókkal, kérdezzétek meg őket, hogy mi honnan származik és ki termelte. Illetve, ha nagyon öreg árusoktól vásároltok, az biztosan kistermelői, látszik a kezükön, hogy ők maguk szedték ki azt a répát a földből saját kézzel vagy épp ásták ki a krumplit.

 
 

egeszseges_dieta1

 
 

Hogy miből egészséges még főzni, ami nem része a zöldség-gyümölcs-hús triumvirátusnak, nagyon speciális dolog. Vegyük például a lisztet. A liszttel semmi probléma nem lenne, hiszen régen is ezt ették és nem volt problémájuk tőle. Most már azért nem célszerű fogyasztani, mert a nagyipari termelés során a földet és a búzát agyonvegyszerezik és utána még a lisztet is kezelik. Egyszerűen nem éri meg nekik minőséget előállítani. Hiszen a normális alapanyagot nem lehetne ilyen tartóssággal ekkora mennyiségben gyártani. Arról nem is beszélve, hogy hizlal. Ha tényleg csak húst ennénk, néhány szelet kenyérrel, mint régen, nem is lenne probléma. Azonban mivel nagyon sok előre elkészített táplálékunk van, ami tele van pl. cukorral, így ha mellé sok finomított terméket fogyasztunk, biztosan elhízunk és egészségtelenek leszünk.

 

A hétvégén, strandon voltam és nagyon sok elhízott és ránézésre egészségtelen embert láttam, a gyerekekről nem is beszélve. És mindenki csak panaszkodik, hogy magas a vérnyomása, magas a koleszterin szintje, beteg a pajzsmirigye, stb. Biztos vagyok benne, hogy a rossz táplálkozás az oka és a mozgásszegény életmód.

 

A cikkeimet mindezek fényében fogom nektek írni, kaptok tőlem leírásokat alapanyagokról, recepteket, ötleteket!

További jó olvasgatást!

 
 

Timi

Minden szószban két kanál

 
 
Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Facebook csoporthoz, hogy mindig értesülhess aktuális írásaink megjelenéséről.
 

Posted in Alapismeretek, Egészséges életmód and tagged , , , , .