Dobd ki a mérleget! Avagy: mit mérjünk?

Mi a nehezebb? 1 tonna vas vagy 1 tonna tollpihe?

Naná, hogy a vas!

(Kedvenc ovis vicc…)

 

Valahogy így van ez az izommal és a zsírral is…

 

Nők, férfiak, elsősorban előbbiek és közülük is a fogyókúrázók körében elkövetett gyakori hiba, hogy minden reggel a mérlegre állnak. Nem ritka az sem, hogy fél kilós testtömeg növekedésüket (még a vékonyabb lányoknál is 1 kg-ig előfordulhatnak ingadozások!) az előző nap elfogyasztott vizes kiflinek tulajdonítják, ami valljuk be, meglehetősen nagy képtelenség. Főleg, ha felmérjük, hogy valójában a mérleg pusztán valamelyest a háttérbe szoruló viszonyítási pont lehet számunkra. Nem megyek azonban ennyire előre.

 

Kell-e tehát mérni magunkat egyáltalán? Mennyire támaszkodhatunk a számokra? Milyen számokra tudunk hagyatkozni, azokra, amelyeket a mérlegről olvasunk le, netán más mutatók többet mondanak? Ma arról írok, milyen adatokra érdemes figyelni, ha tudni szeretnénk, hogy kell-e fogynunk vagy épp híznunk…

 

Dobd ki a mérleget

Belénk rögzült, hogy az legyen számunkra mérvadó, hol áll meg a mérleg nyelve. Sok nő minden nap a mérlegre pattan, holott ez teljesen felesleges. Elég hetente 1–szer ráállni ellenőrzésképpen, hogy célunktól függően tudjuk-e tartani/csökkenteni/növelni súlyunkat..
Nézzük, mi mindenre kell figyelni ahhoz, hogy megtudjuk, “jó súlyban” vagyunk–e.

 

 

1. BMI

A legáltalánosabb mérce, azonban egyáltalán nem mérvadó. Éppen azért nem mérvadó, mert a magasság és a testtömeg alapján ad meg egy értéket. Egy megbízható BMI kalkulátor szerint (vannak nem megbízhatók is…) a normál kategóriába tartozom, ideális testsúlyom 171 centihez 55,6 kg és 70,2 kg között van. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy ez az ideális testsúly egészségügyi szempontból meghatározott. Tehát az 55,6 kg alatti és a 70,2 kg feletti testtömegem esetén kellene amiatt aggódnom, hogy a soványság vagy elhízás egészségügyi problémákhoz vezet. 70,2 kg-osan viszont koránt sem néznék ki se jól, se egészségesnek, úgy vélem…

 

Másik buktatója a BMI-nek, hogy teljesen másképp fest egy izmos, szálkás személy, mint egy olyan, akin kevés izom van, de nagy zsírtömeggel rendelkezik. Számos alkalommal körbejárták az internetet a képek, amelyek azt demonstrálják, hogy adott tömegű izom fele olyan kiterjedésű, mint ugyanannyi zsír. Tehát az izom fele annyi helyet foglal el a testen, mint a zsír és természetesen az állaguk is más…

 

merleg3

 

2. Testzsírszázalék

Ez már sokkal jobb képet ad, hiszen megtudhatjuk segítségével, hogy testtömegünknek hány %–át adja ki a zsír, tehát azt, hogy hány kg zsír van rajtunk. Látható izomtömeggel is rendelkező lányoknál a 22%–os testzsír már egész jó. Ekkor még lehet, hogy van picike zsírfelesleg, de már nem mondható el egyáltalán, hogy túlsúlyos a személy!! 20%–nál már szép alakról, látható izmokról, sportos testalkatról beszélhetünk. Ez alatt pedig már igazán formás, egyre szálkásodó idomokról. Feltéve persze, hogy izom is társul hozzá, nem csak egy sovány, diétával lecsupaszított test!

 

merleg4A testzsírszázalékot általában mérlegre állva mérik, de a mérlegek sajnos nem túl megbízhatók… legjobb, ha a helyi konditeremben egy profi gépre állunk rá (nem attól profi, hogy a helyi teremben található… ). Hozzáértőknél bevett szokás a bőrredők mérése is. A bodybuilder.hu oldalon találunk hozzá segédletet. A legegyszerűbb a 3 pontos mérés. Mivel csak 3 ponton mérjük magunkat, ezért egyértelműen nem lehet olyan pontos, mint a 7 pontos mérés. Azonban már a 3 pontoshoz is segítséget kell hívnunk a tricepsznél.

 

A testzsírszázalékod megmérésének további részleteiről olvasd el korábban írt “Így mérd meg a testzsírszázalékod!” c. cikkemet.

 

Az alábbi táblázatról egy picit el tudnánk cseverészni, azt hiszem. A felső része azt mutatja meg, hogy nőknél (felül) és férfiaknál (alul) kortól függően milyen testzsírszázalék számít soványnak, átlagosnak, túlsúlyosnak.

 

 

merleg5

 

Tehát, ha van két nő, akiknek 21% a testzsírjuk, vajon kimondhatjuk–e, hogy mindkettő az átlagosnál vékonyabb kategóriába tartozik? A válaszom egyértelműen: nem! Az “Így mérd meg a testzsírszázalékod!” c. cikkben egymás mellett látható két nő, akiknek ránézésre kb. 16% a testzsírszázalékuk. Egyikük szép izmos, a másik pedig csontsovány. Nem mindegy tehát, mitől alacsony valakinek a testzsírszázaléka!

 

Éppen ezért, önmagában ez a módszer sem elegendő.

 

 

 3. Csontozat

 

 

Annyi minden van, ami befolyásolja a súlyunkat. A 171 centimhez és X kilómhoz hozzá tartozik az is, hogy a csuklóm 150 mm és a csontozatom nem éri el teljesen a 9 kilót… nagyon képlékeny ez az egész, sajnos! Ha testtípusokról van szó, szinte mindenkinek az alma, a körte és a homokóra testalkat jut eszébe, pedig más szempontok alapján is osztályozhatjuk őket.

 

A frame szó jelentése keret. A “small framed” szó szerint kis keretűt jelent, ami talán a magyar “törékeny” jelzőhöz hasonlítható. A törékeny testalkatúakkal szemben az erősebb testalkatúakat erősebb (vastagabb) csontozat jellemzi. Mindez nem mindegy, amikor azt próbáljuk megtudni, vajon az értékek, amit a mérlegről leolvasunk, összehasonlíthatók-e mások értékeivel, akik hozzánk képest netán erősebb csontozattal bírnak, és ezért ha egymagasak vagyunk is, és azonos a testzsírszázalékunk, nem biztos, hogy azonos centiket mérünk (inkább azt mondanám, hogy egy törékeny, gyengébb csontozatú nő ugyanolyan derékmérettel valószínűleg több zsírt tartalékol a hasán, mint egy erősebb csontozatú, ugyanolyan testzsírszázalék mellett… de mindig mindent csak “valószínűleg” jelenthetünk ki).
Hogyan lehet megtudni, hogy törékeny, átlagos vagy erős kategóriába tartozunk-e?

 

 1. a bal csuklódat fogd körbe a jobb kezed ujjaival. Ha a hüvelykujjad és a leghosszabb (általában ez a középső) ujjad összeérnek, gyenge csontozatú vagy.
 2. Mérd le a csuklód körméretét. Vesd össze az értéket a testmagasságoddal:

 

Nők csuklómérete

Magasság
155 cm alatt
Magasság
155 cm – 163 cm
Magasság
163 cm felett
Törékeny 140 mm alatt 152mm alatt 159 mm alatt
Közepes 140 – 146 mm 152 – 159mm 159 – 165 mm
Erős 146 mm felett 159 mm felett 165 mm felett

 

Férfiak csuklómérete

Magasság 163 cm felett
Gyenge 140 – 165 mm
Átlagos 165 – 191 mm
Erős 191 mm felett

 

Ezek szerint férfiakról csak akkor tudnak biztosat mondani, ha legalább 163 cm magasak. Nagy általánosságban elmondható, hogy egy “small framed” nőnek igazán nincs félnivalója a súlyok alatt, vajmi kevés esélye van arra, hogy túlságosan kigyúrja magát. Aki pedig erős csontozatú, az használja ki, hogy gyorsan, kis erőfeszítéssel izmosodhat meg, hajtsa malmára a vizet, alakuljon át könnyűszerrel. Valószínűleg heti 3 edzéssel is ragyogó formában tudja tartani magát.

 

És Te milyen értéket kaptál? Melyik kategóriába tartozol?
Ne felejtsd, hogy:

 1. ez a módszer nem képes súlyfelesleget megállapítani, csak a csontozatodról ad valamilyen képet, de attól még súlyfelesleged lehet,
 2. nagyon nagy súlyfelesleg esetén valószínűleg nem alkalmazható (abban az esetben, ha a nagy súlyfelesleg miatt már a csukló is vastagodik).

 

 

4. A centik

Az egyik legmegbízhatóbb mérce, ami létezik, a centiméter. Mérjük meg magunkat havonta, két havonta, de nem gyakrabban, mint hetente, hogy tudjuk, a célunk felé haladunk–e.

 

Nőknek a következőket érdemes SZÁMon tartani:

 • mell (rajta)
 • mell alatt közvetlenül
 • a derék a legvékonyabb részén
 • köldök alatt 2 centivel
 • csípő – legszélesebb részen
 • combok – felül, ahol a belső comb a legíveltebb
 • combok – középen, ahol a combfeszítő (hátulsó combizom) a legíveltebb
 • vádli
 • bicepsz (lehetőleg nem feszítve)

 

Mi szól a centik ellen? Az a tévhit, hogy egy nőnek 90–60–90–es méretekkel kell rendelkeznie.

 

merleg6<— A nem követendő példa!!!

 

A centikhez hasonló az, ha tartunk egy ellenőrző ruhadarabot. Sok nő tart egy nadrágot csak azért, mert tudja, hogy ha abba belefér, akkor nincs elhízva. Az is jó trükk lehet, hogy megveszel egy 1 számmal kisebb ruhát, és azt tűzöd is célnak, hogy végre hordhasd!

 

 

 

5. A tükörmerleg7

Figyeljük továbbá azt, hogy mit mutat a tükör! Tudom, ezt a legtöbb nő igen gyakran figyeli… túl gyakran. A tükör tulajdonságai közé tartozik, hogy sajnos “képes elferdülni”, ezért szintúgy nem lehet nagyon jó mérce! Próbáld ki azonban, hogy nem nézed meg magad a tükörben min. 2–3 napon át. Ezek után nézz a tükörbe és meglátod, hogyan is nézel ki valójában!

 

Pszichológusok megállapították, hogy a nők hajlamosak a tükörben akár 5–10 centivel alacsonyabbnak és ugyanennyivel szélesebbnek látni magukat. Éppen ezért, a legjobb, ha fényképen vagy videófelvételen tudjuk visszanézni magunkat. Néha az ember csak akkor döbben rá, hogy hogyan is néz ki valójában, ha mozgóképen látja önmagát.

 

 

6. A környezeted visszajelzése (?)

Fontosnak tartom ezt is megemlíteni, noha mind közül ez eddig a legkevésbé megbízható mérce. A környezetünkre lehet néha hallgatni, de nem mindig, koránt sem mindig. Kérdezhetünk mi és nem mondják meg az őszinte véleményüket, vagy nem kérdezünk és közbeszólnak. Kinek ne volna ismerős?

 

A környezet nem mindig jelez, vagy nem mindig jelez őszintén. Kinek ne lenne ismerős, hogy jó alakú nőket figyelmeztetnek folyamatosan az irigységtől vezérelve arra, hogy túl soványak, a kövéreknek pedig félelemből azt mondják, hogy nincs fogyni valójuk. Ezt tudnám még részletezni, de ez felér egy külön cikkel, így majd inkább egy másik alkalommal.

 

 Mi történne, ha megmondanánk a másiknak az igazat?

merleg1
Kinek higgyünk?

 

 

 7. Magunknak higgyünk!

Annak, ahogy érezzük magunkat a bőrünkben. Mert ez a fontos igazán… hogy nekünk jó legyen! Nem számítanak a kilók, mert hazugok, hiszen két egymagas és azonosan nehéz férfi vagy nő nem biztos, hogy azonosan izmos vagy zsíros, tehát hogy ugyanolyan formásak! Önmagában nem mond el mindent a testzsírszázalék sem, mert lehet, hogy valakinek nem attól alacsony, hogy az izmait kevés zsír fedi, hanem hogy teljesen csontsoványra fogyott. Nem számít, amit a tükörben látunk, mert nem látjuk jól magunkat benne. Nem biztos, hogy számítanak a centik, mert a formát adó izmok nagyobb körméreteket is eredményezhetnek. Nem számít a környezetünk, mert tele van képmutatással és az őszinte reakciónktól félő emberekkel. Nem számítanak a felállított ideálok, mert mindannyian mások vagyunk, az ideálok pedig folyamatosan változnak!

 

Egy valami számít igazán. Hogy Neked jó legyen!

merleg8

 

 

Metálozott testet,

Angelocska

Angelocska – Workout-Girl

 

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Facebook csoporthoz, hogy mindig értesülhess aktuális írásaink megjelenéséről.

Posted in Általános cikkek, Egészséges életmód and tagged , , , , , , .