Érd el céljaid!

“Minden év kezdetén az emberek mintegy 82 %-a határozza el, hogy az év folyamán megszabadul a súlyfeleslegétől és egészségesebb életmódra tér át. Az elhatározást mindennek ellenére csupán 14 %-uk váltja tettekre, azon eltökéltek aránya pedig, akik ezt 3 hónapon túl folytatják is, már alig 8 %. Hogy mindez még elkeserítőbb legyen: a „sikeresen” fogyókúrázók 93 %-a másfél éven belül visszaszerzi leadott kilóit.”

 

A céljaink eléréséhez vezető testi-lelki változásokat legkönnyeben és a legkevesebb stressz mellett az életmódunk átformálásával érhetjük el. Egy olyan életmód kialakítása segít minket a legjobban, amellyel teljes valónkkal összhangban tudunk élni. Elhatároztad hát magad, hogy változtatni fogsz? Esetleg már eddig is az egészséges életmód lebegett a szemedbe, de a módszereid felülvizsgálatot igényelnek, mert nem hozzák meg a kívánt eredményt? Soha ne add fel, hogy eléred a céljaidat!

Muszáj tudatosulnia benned, hogy az első lépéssel, amit most megtenni szándékozol, egy hosszú útra lépsz. Nem gyorsdiétákkal, S.O.S. kúrákkal lehet elérni az igazi eredményeket, hanem kitartó munkával szépen lassan araszolgatva a cél felé, mindig egyre közelebb kerülve hozzá. Néha válaszutak elé érkezel majd az utazásod során és bizony, ha rosszul döntesz, könnyen zsákutcába érsz. Egy hosszú és végeláthatatlan, kalandos ösvényként gondolj alakformálásod leendő történetére, amire rálépsz azzal, hogy ezt a bejegyzést elolvasod – és utána remélem, hogy ez gondolatokat ébreszt benned, tettre késztet, segít abban, hogy elhatározásra juss.

utak2A cikkem által pedig abban próbálok segíteni, hogy a válaszutak közül mindig a helyeset válaszd.

Említettem már, hogy ne gyorsdiétákkal sanyargasd magad. Amiben én hiszek, az az életmódváltás.

 

 

Hogy miért az életmódváltás az elsődleges? Megmagyarázom:

Csakis az lehet a megoldás, ha olyan étrendre térünk át, amely ellátja szervezetünket mindazzal, amire az egészséges működéshez, a maximális teljesítőképességhez szüksége van. Ha ezt megfelelően végezzük, akkor az étrendünk nem csak fiziológiailag, hanem pszichésen is kielégít minket. Egy táplálkozási rendszer csakis akkor válhat életmóddá, ha nem önsanyargatáson alapul, tehát lelkünk is jóllakik, szinte észre sem vesszük, hogy diétán vagyunk!

Az egészséges táplálkozáshoz pedig a legjobb esetben rendszeres testmozgás is társul.

 

Az emberek nagy részének természetesen nem az okozza a problémát, hogy nem értik meg a józan eszükkel is, hogy mit kéne csinálniuk, hanem az, hogy gyors eredményeket szeretnének és többségük igenis újból és újból beleesik a csapdába. Mondjuk egy kellemetlen jojó-diétába.

Sokak gondolják, hogy gyengék az életmódváltáshoz. Nem érzik magukban az erőt ahhoz, hogy egy életen át tartsák az alapszabályokat.

 

 

Először is, kezdjük azzal, hogy minden csakis Rajtad múlik!

Ha eldöntötted, hogy egy racionális, tartható diétával és edzéstervvel szebb alakot fogsz magadnak varázsolni, akkor a legfontosabb, amit muszáj mindvégig a fejedben tartanod.

  • meg tudod csinálni! Miért ne tudnád?! Miért lennél rosszabb, kevésbé sikeres, kevésbé kitartó, mint megannyi ember, aki már átment egy jelentős változáson?
  • meg fogod csinálni!! Mindez csak a felfogásodon múlik! Tűzd ki a célod és lebegjen minden pillanatban a szemed előtt.
  • tanuld meg a kulcsszót: nem! Ha a célod a fogyás, akkor minden alkalommal, amikor csokihoz nyúlnál, amikor a haverok alkohollal kínálnak, vagy kinevetnek, esetleg cikizel, ha nem iszol (és viszel be felesleges kalóriákat), amikor a vendégségben a finom, de zsíros, cukros stb. falatokkal kínálnak, mondj nemet! Ha a célod egy nagyszerű sportteljesítmény felmutatása, akkor minden egyes alkalommal, amikor reggel nehezen kelnél ki az ágyból és a pihe-puha takaró hívogat, azt súgva, hogy ma pihenhetsz, mondd neki: nem!
  • tanuld meg a kulcsszót: igen! Minden alkalommal, amikor azt gondolod, hogy nincs időd, energiád, lehetőséged sportolni, keresd meg azt a pár négyzetmétert, azt a pár percet, amiben tornázni tudsz és ha eljött a napban a “most vagy soha”, mondj igent és ugorj a sportba egy szebb alakért, a növekvő erődért vagy pedig a maratoni céljaidért! Bármi legyen is az!
  • mert álmodni! Minden alkalommal csak gondolj a célodra! Képzelj el magad előtt egy képet, a jó testű/egészséges önmagadat és gondold el, hogy ha nincs sport és diéta, akkor az a kép szertefoszlik. Egyszerűen eltűnik, szétmálik, csak egy káprázat volt! Ha megeszed a somlóit, ha megiszod az alkoholt, ha megeszed a zsírosabb húst és a pizzát, akkor a céltól önmagad lököd el pár percnyi vagy pillanatnyi öröm miatt!! Vagy képzeld magad elé a nőt, aki lefutja a távot, amiről Te eddig csak álmodtál és mondd magadnak: csak az tud odáig eljutni, aki rendszeresen és kitartóan edzi magát!

 

De ha megdolgozol érte, akkor kitartó munkád gyümölcseként olyan leszel, mint az az álomkép, olyan teljesítményeket tudsz felmutatni, mint akikre felnézel és ez már egyáltalán nem képzelgés! És az elfogyasztott falatokkal és az ágyban maradt reggelekkel szemben nem csak pillanatnyi öröm, hanem egy életre szól!

 

Rajtad múlik!

rajtadmulik

 

Metálozott szíveket,

 

Posted in Általános cikkek, Fitnesz and tagged , , , , .