Formás, erős has jógával

Hatalmas tévhit, hogy a hasizmok fejlesztéséhez 30-40 perceken át kell hasprésekkel kínozni magunkat. Ezek a gyakorlatok:

  • kevésbé hatásosak, mint a jól megválasztott alternatíváik,
  • túl hosszadalmasak,
  • fájdalmat okoznak könyékben, nyakban, derékban, egy szóval: kínszenvedés.

 

A megfelelő gyakorlatokból helyes kivitelezés mellett néhány ismétlés is bőven elegendő.

Most 3 olyan gyakorlatról írok, ahol szó sincs hasprésekről, ellenben nemcsak a hasizmot erősítik, hanem a gerinc körüli izmokat is, és még a lábak, a karok és a vállak is bekapcsolódnak a munkába. Ezeket a pózokat minél tovább ki kell tartani. Az első cél, hogy eljussunk 10 mp-ig. A végcél pedig, hogy legalább 10 lassú be- és kilélegzés idején át a pózokban maradjunk. Aki érezte már a fájdalmat az egyébként valamiért nagy sikert arató 20-30-40 perces hasizomvideók során és után, annak ezek a gyakorlatok kész felüdülést fognak jelenteni.

 

 

1. Navasana – Csónakpóz:

Kezdő póz.jogahas1

Ülj nyújtott lábbal, a nyújtott kezek melletted (ha megy, akkor a tenyerek a csípőd két oldalán a földön), hátad egyenes. Nézz előre. Húzd fel a térdeidet, hajlított lábbal ülsz most. Kilégzéskor nyújtott törzzsel dőlj enyhén hátra. Fogd meg a combokat két oldalt. Figyelj, hogy egyenes legyen a hátad, egyenesen előre nézz. Most emeld el a talpaidat a földről, először az egyiket, utána a másikat, emeld őket addig, hogy a lábszárad a földdel legyen párhuzamos. Engedd el a combokat. Most a felsőtested és a combod egy V-t alkot, a vádlik a földdel párhuzamosan vannak, a karok előre nyújtva, kezek a vádlik mellett két oldalon. A kézfejek befelé vagy felfelé néznek. Így is maradhatsz, de ha tudod, nyújts ki a lábaidat.

 

Haladóknak olyan erős a hasizmuk, hogy hanyatt fekvésből azonnal a megfelelő pózt veszik fel.

 

 

 

2. Eka Hasta Bhujasana

Bonyolultnak tűnik, de valójában ez is egy kezdő póz.

Ülj nyújtott lábbal, figjogahas2yelj, hogy húzd ki a hátad. A nyújtott kezek melletted vannak (ha megy, akkor a tenyerek a csípőd két oldalán a földön). Nézz előre. Hajlítsd a jobb lábad, húzd fel addig, hogy a jobb lábfejed a bal térdednél tudd letenni a földre. A jobb karod helyezd a bal térdedre (csak hogy ez a kar is belül legyen), majd fogd meg két kézzel a jobb bokádat. Emeld a jobb lábadat a földről, helyezd a térdhajlatot a jobb karodra olyan magasra, ahogyan csak lehetséges. Ha a lábad a válladon, akkor helyezd a tenyereket két oldalt magad mellé a földre (tehát a bal comb két oldalán teszed le a földre, kb. vállszélességben). Terítsd szét az ujjakat, adjanak stabil alapot. Emeld fel a csípőd, majd a bal lábfejet is a földről.

 

 

 

3. Tolasana

jogahas3

Nagyon sokáig nem bírtam megcsinálni, pedig csak egy apró trükkön múlik az egész! Lótusz ülésben tegyük le a kezeinket két oldalt magunk mellett a földre. Jót tehet, hogyha körzünk a vállunkkal hátrafelé, majd lefelé nyomjuk őket. Gömbölyítsük a hátunkat, nyomjunk erősen karból és emeljük fel a csípőt a földről.

 

 

 

 

Metálozott testet,

Angelocska

Angelocska – Workout Girl

Posted in Cikkek, tutorialok, Saját testsúlyos edzés and tagged , , , , , .