Hogyan kezdj bele? Az Iyengar jógairányzat kezdő tartásai

Ez a cikk Confidence & Power blog „blogvendég” rovatának egyik eleme. Jógi barátunk tollának gyümölcse. Remélem, megkönnyíti a kezdeteket és eloszlat néhány félreértést e kiváló mozgástípussal kapcsolatban.

 

Egy hónapok óta halasztgatott felkérésnek tettem eleget, amikor Zsoltnak és Flórának megmutattam néhány jóga-ászanát (ászana – testtartás, póz). Zsolt elsősorban a napüdvözletre volt kíváncsi, ami egy hagyományos jóga-gyakorlatsor; több variációja létezik, lehet dinamikusan és lassabban, kitartásokkal és mélyebb légzéssel végezni.

 

Ezt követően B.K.S. Iyengar: Jóga új megvilágításban című könyvéből a kezdő, első-második heti ászana-sort mutattam meg nekik. (Egy-két pózt szándékosan kihagytam).

Saját tapasztalatom azt mutatta, hogy Iyengar ászana-tervezete nagyon tudatosan, magas szinten felépített rendszer. Az első néhány hét, egy hónap főleg az álló-ászanákra helyezi a hangsúlyt, hogy a test megfelelően megerősödhessen és kilazulhasson a nehezebb ászanák megvalósítása előtt.

 

A jógában a statikus, kitartott helyzeteknek köszönhetően a tartóizmok erősödnek meg a leginkább, aminek köszönhetően a vázrendszer rossz tartásból eredő torzulásai megszűnnek. Ezen túl az ászanák helyes gyakorlása a belső szervek működésére is jótékony hatással van.

 

Természetesen nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy a jóga gyakorlásához szükségeltetik egy vezető, aki a megfelelő tudás birtokában van, így elkerülhetők a sérülések, mind fizikai, mind mentális síkon.

 

Mivel Zsoltot és Flórát a jógának inkább a fizikai területe érdekli, kerülöm a jóga szellemi oldalát, még akkor is, ha így kissé elhomályosul e csodálatos tudomány. Így megjegyzéseimben csak a fizikai jótékony hatásokra térek ki.

 

 

A gyakorlatsor a következő ászanákból áll:

 

  1. Utthita trikónászana (kinyújtott/kiterjesztett háromszög-tartás)
  2. Utthita pársvakónászana (kinyújtott/kiterjesztett oldalsó-szög-tartás)
  3. Vírabhadrászana I. változat (Vírabhadra egy hős neve, akit Siva isten teremtett)
  4. Vírabhadrászana II. változat
  5. Pársvóttánászana falnál (oldalsó-nyújtó-tartás)
  6. Szarvángászana (gyertya; szarva – minden, anga – testrész)
  7. Halászana széken (eke-tartás)
  8. Savászana (halott-tartás)

 

 

Az álló-ászanák, ahogy fent írtam, megnyújtják a lábakat, így a gyakorló néhány hónapos intenzív gyakorlás utánképessé válik a nehezebb tartásokat is megvalósítani, emellett a fizikai erőnlétet is fejlesztik. Ezen túl az álló-ászanák jótékony hatással vannak a bélműködésre is. Fejlesztik az egyensúlyt is és a koncentrációkészséget.

 

 

yjoga1

Az utthita trikónászana hatásai: erősíti a lábizmokat és a bokát, javítja a lábak kisebb torzulásait, jótékony hatással van a hát- és nyakfájdalmakra, oldja a lábak és a csípő merevségét és erősíti a mellkast.

 

 

 

 

Az utthita pársvakónászana hatásai: hasonlóan fejleszti és erősíti a lábakat, mint a trikónászana, de erőteljesebben. A derék és csípőtájékról eltávolítja a zsírlerakódást, csillapítja az ülőideg- és ízületi fájdalmakat, valamint fokozza a bélmozgás, elősegíti az emésztést.

 

 

 

yjoga3

A vírabhadrászana I. változat hatásai: oldja a hát és a vállak merevségét, erősíti a bokát és a térdet, jó hatással van a nyaki merevségre, csökkenti a csípőtájéki zsírlerakódást, lazítja a csípőt. Nehéz tartás!

 

 

 

 

yjoga4

A vírabhadrászana II. változat hatásai: arányossá formálja a lábizmokat, oldja a lábszár- és a combizmok görcseit. Rugalmasságot kölcsönöz a lábaknak és a hátizmoknak, jó hatással van a hasi szervekre.

 

 

 

 

yjoga5

pársvóttánászana hatásai (a teljes póz!): Oldja a lábak és a csípő körüli izmok merevségét, rugalmassá teszi a csípőt és a gerincet, javítja a görbe hátat és ferde vállat, lazítja a csuklók mozgását, a hasi szervek összenyomásával energetizálja azokat.

 

 

 

 

yjoga6

A szarvángászana hatásai: erről az ászanáról oldalakat lehetne írni. A fordított testhelyzetek nagyon jótékony hatással vannak az egész testre, mert hétköznapi életünk során gyakorlatilag soha nem vagyunk ilyen pózban. Mivel megváltozik a vér áramlása a szervezetben, minden szervet és mirigyet átmos. Nyújtja a nyaki szakaszt. Menstruáció idején nem szabad végezni!

 

 

 

 

yjoga7_1

A halászanának ugyanazok a hatásai, mint a szarvángászanának. Ezt sem szabad menstruáció alatt végezni, ahogy egyetlen fordított testhelyzetet sem.

 

 

 

 

 

A savászana egy lazító, lezáró, levezető gyakorlat. Teljesen el kell nyugodnunk benne. Alkalmas légzésfigyelésre, meditációra is.

 

 

yjoga8

 

 

Az ászanák hatását csak akkor kezdjük el érezni, ha rendszeresen és kitartóan gyakoroljuk őket. Nem lehet csak úgy „jógázgatni.” Figyelembe kell vennünk azonban egy-két tanácsot, mint például a terhesség, szülés előtti és utáni állapot esetén, ilyenkor óvatosabban kell végeznünk a gyakorlatokat. A szülés utáni első hónapban egyáltalán ne végezzünk semmilyen ászanát, ezt követően is csak óvatosan. Érdemes felvenni a kapcsolatot olyan jógaoktatóval, aki kifejezetten állapotos és szülés után lévő kismamákkal foglalkozik!

 

Akik gennyes fülfolyásban és/vagy retinaleválásban szenvednek nem szabad fordított testhelyzeteket végezniük.A magas vérnyomásban szenvedőknek is fokozottabb odafigyeléssel kell végezniük a gyakorlatokat, és ajánlott megkeresni egy jógaoktatót. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos egy felkészült tanár.

 

 

Forrás: Confidence & Power

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Facebook csoporthoz, hogy mindig értesülhess aktuális írásaink megjelenéséről.

Posted in Cikkek, tutorialok and tagged , , , .