Így válassz futócipőt

 

Már nemcsak a naptár mutatja, hogy itt a tavasz, hanem a hőmérő is, már senkinek sem lehetnek olyan kifogásai, hogy hideg van, meg sötét, meg csúszós az aszfalt. Most már azok is bátran futócipőt húzhatnak, akik a téli alapozást a négy fal között végezték.

 

Az egyik legnagyobb dilemmája a futóknak, függetlenül attól, hogy először vagy sokadszor állnak a cipővásárlás problémája előtt, hogy cipőt, cipőt, de milyet? Az edzőcipők kiválasztásáról már született egy remek cikk, ezt szeretném kicsit a futócipőkre kihegyezni.

 

Különböző emberek, különböző lábakkal, testsúllyal, igényekkel, különböző terepen, különböző célokkal, nem is olyan egyszerű, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb futócipőt. Fektessünk időt, energiát a kiválasztására, megtérül ígérem, elkerülhetünk rengeteg sérülést, fájdalmat (térd, csípő, hát), nem utolsó sorban fejfájást, hogy olyan cipőt vásároltunk, amit később futásra még véletlenül sem fogunk használni.

 

Nem a levegőbe beszélek, saját tapasztalat. Ha kíváncsi vagy rá, hogy nézett ki nálam a gyakorlatban, akkor olvasd el ezt a bejegyzésemet.

 

 

Cipőt a cipőboltból

 

futoci2

Minél több információ birtokában vagyunk, annál könnyebb a választás. Elvileg. Ne ringassuk illúzióban magunkat, így is nehéz lesz a végső döntés.

Olyan szaküzletben vásároljunk, ahol az eladó addig nem tágít mellőlünk, míg azt nem mondjuk egy cipőre, hogy IGEN, olyan, mintha nem lenne a lábamon semmi. Vigyük magunkkal a vásárláshoz régi futócipőnket (ha van), egy tapasztalt eladó ránéz, megvizsgálja kívül-belül, esetleg kéri, hogy lépkedjünk, fussunk pár lépést. Megkérdezi, milyen terepen futunk, heti hány km-t futunk, van-e valamilyen ortopéd jellegű problémánk, nem utolsó sorban, hogy mennyit tudunk áldozni új cipőnkre. Az információkat összeillesztve mutatja a potenciális párokat.

 

Persze ha van rá lehetőségünk, méressük be a lábunkat egy speciális talpellenőrző rendszerrel, ami nagy bizonyossággal megmutatja a számunkra megfelelő formájú, felépítettségű cipőt. Az aktuális időpontokat a internetről lehet megtudni, írjuk a keresőbe “FOOTSCAN”.

 

Egyre több helyen nyílik mód arra, hogy egy bizonyos márka cipőit vásárlás előtt a gyakorlatban is kipróbálhassuk, nem csak pár méternyi futásra, hanem a napi edzésünket is akár letudhatjuk a kiszemelt cipőben. Akinek alkalma nyílik rá, érdemes tesztelni pár modellt.

 

 

 

 

 

A méret igenis lényeg!

 

A szoros cipő vízhólyaghoz, összenyomódott, vörösen kidörzsölődött bőrhöz vezethet. A nők talán hajlamosabbak kisebb cipőt venni, nehogy nagynak tűnjön a lábuk benne. Ha a lábujjainkat tudjuk mozgatni (van elég hely zongorázni velük) , akkor biztosan a helyes méretet vásároljuk. Nem csak szélességben kell a hely, hanem magasságban is.

 

Sokan vásárolnak a délelőtti órákban cipőt, helytelenül. A láb a reggeli óráktól kezdve folyamatosan duzzad, dagad, a késő délutáni órákban éri el a maximális nagyságát. Ez a legalkalmasabb idő új cipő vásárlására. Hangsúlyozom, nem elég a “pont jó” méret, kicsivel NAGYOBB kell! Ugye azt mondanom sem kell, hogy mindkét cipőt fel kell próbálni?

 

 

 

Praktikum vagy esztétikum?

 

Optimális esetben kiszemelt cipőnkben találkozik mindkettő. Néhányan túl nagy feneket kerítenek a cipő trendiségére. Szerencsés esetben olyan helyen vásárolunk, ahol az eladó készségesen jelzi felénk, ha ilyen irányban mozdulna a figyelmünk. Nem a legújabb design-tól lesz olyan a cipőnk, amilyennek lennie kell. Ha kényelmetlen a cipőd, nem fogod felhúzni, bármilyen csilli-villi is az, fájni fog benne a lábad. Ezek után nem új pár cipőt fogsz vásárolni magadnak (érthető okokból), hanem hagyod az egész kocogósdit a csudába

 

A legszerencsésebb, ha a praktikum győz az esztétikummal szemben, vagy legalább is holtverseny lesz a kettő között.

 

Huszadrangú kérdés a design

Huszadrangú kérdés a design

 

Ha már hazavittük az újat, próbáljuk meg megállni, hogy ne versenyre időzítsük a felavatását, az új párnak (cipő-láb párosnak) össze kell szoknia, egymáshoz kell idomulniuk. Ehhez nekem szükséges akár 100 kilométert is.

 

Aki heti 60-70 km-t fut, annak minimum félévente új cipővel illik számolnia. A futócipő sokkal drágább, mint egy mindennapos használatú cipő. Ha megtaláltuk a számunkra bevált típust, akkor azt online is levadászhatjuk. De csak azt. Figyeljünk, hogy különböző márkák azonos méretei eltérnek egymástól. Lehetőség szerint olyan webshop-ban vásároljunk, ahol 8 napos indoklás nélküli visszavásárlási garancia működik.

 

Egyre több üzletben lehet futóklub tagsággal kedvezőbben vásárolni, vagy versenyek részvételekor a célcsomagba is gyakran tesznek kuponokat, érdemes ezeket kihasználni.

 

Sokat olvastam a témában, már próbálom elkerülni azokat a szarvashibákat, amiket korábban elkövettem, remélem ez az írás Neked is segít, ha épp futócipő vásárlás előtt állsz.

 

 

MT Ági

http://muvjorbadi.blogspot.hu/

 

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Facebook csoporthoz, hogy mindig értesülhess aktuális írásaink megjelenéséről.

 

Posted in Általános cikkek and tagged , , .