Karácsony öko módra – gondolkodjunk előre

Minden Karácsonykor valami újat, egyedit, saját készítésűt kap a fánk. Pont a legjobbkor bukkantam erre a receptre. A recept nagyon egyszerűen elkészíthető, a sógyurmához kicsit hasonló, két fontos különbséggel: az összetevőket össze kell főzni, viszont nem kell kisütni.

 

 

Recept

2 egység szódabikarbóna, 1 egység keményítő, 1 és ¼ egység víz, ezeket összekeverve közepes lángon addig kell keverni, míg krumplipüré állagú nem lesz.

 

A végén a kavaráshoz kell a metálozott test 🙂 A készítése és az állaga is a képviselőfánk tésztára emlékeztetett. Én 400 ml szódabikarbónát, 200 ml keményítőt és 250 ml vizet használtam. Kb. 10 perc alatt „fő” meg, majd ezután egy lefedhető műanyag tálba tettem, hogy ki ne száradjon, biztos, ami biztos még folpackkal is lefedtem, majd mikor már langyos volt, betettem a hűtőbe egy éjszakára, hogy teljesen kihűljön. Az eredeti recept írja ezt, mert ha melegen nyújtjuk, törik.

 

 

Nyújtás, díszítés

Sok fotót megnézve, megtetszett az anyag textúrájú forma, ezért nyújtáskor az itthon talált legmintásabb anyagot (keresztszemes hímzéshez való) rátettem és ezzel együtt nyújtottam ki, de enélkül, simán is nagyon szép. Majd nyomdáztam különböző természetes anyagokkal -fenyő, tuja, rozmaring- és nyomdával, szaggattam, lyukat fúrtam szívószállal.

 

öko1

 

 

A nyújtáskor sütőpapírt tettem alá, erről könnyen lejött. Átraktam a földön kiterített papírokra (itt nem volt útban). Egy napig száradtak, viszont olyan kemény lett, hogy a fotózáskor egy egész csokrot leejtettem és nem tört el (szerencsére).

 

 

 

Felhasználás

Tehetjük fára girlandnak vagy egyesével, csomagra dísznek, üdvözlőlapra ragasztva, színezve, bármiről lelógatva: csillár, polc, tükör stb., amit dekorálni szeretnél.

 

 

 

Tényleg szépen csillog, de csak közelről.

Kicsit féltem, hogy nehéz lesz felszedni szaggatás után, de nem így lett.

Kicsit lassan száradt, de kivártuk.

 

öko2

öko3

öko4

 

Betti

BettiDIY amatőr művészkedés

 

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Facebook csoporthoz, hogy mindig értesülhess aktuális írásaink megjelenéséről.

 

Posted in Egészség, Szabadidő and tagged , , , , .