Mi a személyes miérted? Mi motivál?

Téged mi motivál leginkább?

Kezdtél már hozzá valamihez, vitt a lendület, aztán… aztán elfogyott és feladtad? Biztosan, mert ilyen már mindenkivel történt.

Pedig lehet, hogy fontos, számodra hasznos dolog volt. Elhatároztad, hogy de most tényleg formába jössz, lefogysz vagy keményebben fogsz edzeni. Kitaláltad, mit fogsz edzeni, gyűjtöttél információkat, recepteket, hogy mit egyél… És mégsem…

 

Nem benned van a hiba, egyszerűen csak kimaradt a legfontosabb lépés.

Úgy is mondhatnám, hogy a nulladik lépés – mielőtt még bármibe belekezdesz – de mégis ez garantálja a sikeredet.

Azt gondoljuk, hogy először a hogyanok?-ra kell válaszokat találni. Hogyan találjak rá időt? Hogyan edzek? Hogyan diétázzak? Hogyan jussak el az edzőterembe? Hogyan válasszak órát? Ezekre a kérdésekre is megtalálod a válaszokat, igaz hogy időt és tanulást igényelnek.

De ahhoz, hogy a felmerülő nehézségeknél – mert azok mindig vannak, ezt garantálom – megmaradjon az energiád és az úton maradj, kell egy hajtóerő, ami fűt.

Tehát a nulladik lépés az, hogy tedd fel magadnak a kérdést, hogy “Valójában mi a legfontosabb?”, “Miért akarok sportolni?”, “Miért kellene nekem sportolni?”

Kérlek, ne adj sablon választ… Igen valóban elvezeti a stresszt, jobban alszunk, jobban teljesítünk az élet más területein, jobban működik az anyagcserénk, erősödik a szívünk, harmonizálja a hormonrendszerünk és még sorolhatnám, de ez most nem az a cikk…

 

Keresd meg a te személyes miértedet!

Miért fontos ez? Sokan elkezdik a fogyókúrát, vagy elhatározzák, hogy életük részévé teszik a sportot, de mégis valahol útközben eltévednek, feladják, nem folytatják…

Mindenki életében vannak nehézségek, és sokszor nincs ott senki, aki ránk kiáltson, hogy Héééé, állj fel, képes vagy ráááá, jó vagy, meg tudod csinálni. Meg tudod csiálni!!! Ilyenkor kell a belső hajtóerő, ami olyan erős, hogy amikor fáradt vagy és azon morfondírozol, most talán kihagyod az edzést, vagy bevásárolsz, állsz a csokik előtt és hirtelen nem is jut eszedbe, hogy miért is nem szabad nekem most ilyet enni?

Vagy csak simán a füledbe cseng, amit mindig is hallottál, hogy te milyen erős csontú vagy, meg huhh! nekem amúgy is, mindig is az X volt a méretem és még rengeteg indokot sorolhatnék, amit az agyad feldob, mint racionális magyarázatot, hogy miért maradj pont ott, ahol most vagy…

Ekkor lesz majd erre szükséged. Hogy ne add fel, amikor izomlázad van, amikor a kitöréseket nyomod és fáj a combod, amikor reggel korán felkelsz, hogy beszúrj egy reggeli edzést.

 

Kim Kiyosaki így ír erről:

mot1

 

Megvan a válasz?

Ezért hajlandó leszel, hetente többször is edzeni, megnézni, hogy mit eszel, mennyit, mennyi energiát viszel be a szervezetedbe. Elkezdeni másképp táplálkozni, recepteket gyűjteni, utánanézni mit lenne célszerű edzeni, hogyan, hol.. stb.

Ha erre elbizonytalanodtál, vagy közben azt mondod, hogy ez túl sok macera, kényelmetlenség, kiszakít a szokásaidból, és nem tudod kezelni, akkor még nem találtad meg a megfelelő választ.

Mi lehet ez? Mindenkinek más. Mesélek két személyes példát. Az egyik a testvéremé, neki az orvos egyszer csak azt mondta, hogy ha nem fogy le, akkor cukorbeteg lesz és jó pár egyéb betegséget is beígért… Nos, ez eléggé fejbe vágta. Komoly indoka volt, miért tartsa a diétás étrendet és járjon el futni. A másik én vagyok… Én büszke akartam lenni magamra.

Érted, érzed a különbséget egy olyan miért között, hogy “jó lenne lefogyni” vagy “iszonyatosan szeretnék gyereket, és helyre akarom hozni a hormonháztartásom, és ezért hajlandó vagyok minden szükségeset megtenni”?

 

Szánj időt arra, hogy megtaláld a te fantasztikus miértedet!

mot2

 

Erre ajánlok egy gyakorlatot.

Hogyan találd meg a személyes miértedet, hogy akkor is haladj tovább az “úton”, ha nehéz?

Találj egy nyugodt helyet, időpontot, amikor senki sem zavar, ahol csak magadra figyelhetsz. Ne kapkodj, ne rohanj. Lehet, hogy azonnal felbukkan a személyes miérted, de lehet, hogy “nyomoznod” kell magadban.

  1. Kérdezd meg magadtól: “Mi a valódi okom arra, hogy le akarok fogyni/, hogy edzeni akarok?” – helyettesítsd be a rád passzolóval. Gondolkodj el rajta: – Milyen érzés lenne, ha már elérted volna ezt a célodat? – Mi lenne más az életedben? – Milyen előnyei lennének? – Mihez segítene hozzá?

Írj le mindent, ami eszedbe jutott!

  1. Ismét kérdezd meg magadtól, hogy “Mi az én legmélyebben fekvő, legfőbb okom arra, hogy fogyni akarok/ hogy sportolok?” Nézz magadba még mélyebben. Írj le mindent ami eszedbe jut.

Ezt egészen addig ismételd, egyre mélyebbre nézve, míg a személyes miérted kristálytisztává nem válik.

Érdemes le is írnod, s olyan helyen tartanod, ahol gyakran el tudod olvasni, hogy bevésődjön a tudatodba, hogy bármikor “elő tudd húzni”, amikor szükséged van rá.

 

És most, hogy megvan most már gondolkozhatsz a „Hogyan?-on”. 🙂

 

 

Zita,
Weboldal ITT

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Facebook csoporthoz, hogy mindig értesülhess aktuális írásaink megjelenéséről.

Posted in Általános cikkek, Fitnesz and tagged , , , .