Miért éppen TeljesítményTúra?

Ha foglalkozol a sportolás gondolatával, vagy ha nem, de szeretsz néhány órát eltölteni a természetben a családdal, barátokkal, vagy akár egyedül, ha gyerekkorodban szerettél kirándulni, ha gyors vagy és edzett, vagy ha lassú és a tévé a legfőbb támaszod, egyszóval mindenkinek, de mindenkinek a világon, aki nem utálja a természetet és a friss levegőt, nagyon melegen tudom ajánlani a teljesítménytúrázást.

 

tura1

Mi kell hozzá?

Először is lelkesedés, elszántság, egy hátizsák, némi víz, kaja, évszaktól függő ruházat és már indulhatsz is. Ha egyedül vagy, térkép és iránytű is melegen ajánlott. Aztán persze ha függővé válsz, akár kisebb vagyonokat is költhetsz a spéci felszerelésekre, de kezdetnek ennyi is bőven megteszi.

 

Hogyan kezdj hozzá?

Nézz szét a TeljesíményTúrázók Társasága honlapján aktuális rendezvények után, válassz ki egy edzettségi állapotodnak megfelelő távot és vágj bele. Kezdőknek 10-15 km elsőre bőven elég, haladóbb játékosok akár 50-100 kilométeres kihívásokra is vállalkozhatnak.

 

Kivel kezdj hozzá?

Ha magaddal viszed a családodat, barátaidat, nagyon jó kis csapatépítő program kerekedhet ki a dologból, akár egy közös hobbi. Ha egyedül mégy, akkor sincs gond, ezeken a túrákon rengeteg új emberrel ismerkedhetsz meg, hasonló tempójú emberek együtt bandáznak, kifejezetten nyitottá tesz ez a fajta sport.

 

Miért pont ehhez kezdj hozzá?

  • Szép környezetben, friss levegőn töltheted a szabadidődet;
  • Felfedezheted a természetet, állatokat, ritka növényeket láthatsz;
  • Észrevétlenül támogathatod az egészségedet;
  • Egy egész halom kalóriát égethetsz, a hosszú távok után napokig azt eszel, amit akarsz;
  • Nő az állóképességed;
  • Új barátokat szerezhetsz, vagy régi barátságokat megerősíthetsz egy közös kalanddal;
  • Viheted a nagypapát is, a túrázás nem korfüggő, legfeljebb a tempó.

 

Hogy zajlik egy teljesítménytúra?

tura2A weblapon megtalálod a szükséges információkat az adott kalandról. Ha esetleg előre kell jelentkezni, azt is jelzik. A megadott időben odamész, jelentkezel, fizetsz (általában csak jelképes összeget, pár száz forintot), adnak egy leírást és indulhatsz is. Többnyire különböző színű turistautakat kell követned, a nem egyértelmű szakaszokon szalagoznak. A szintidőt rövidebb távokon könnyű tartani, nyugodt sétatempó, a hosszú távokat az edzettebbeknek tartogatják, arányában lényegesen kevesebb időt adva rá. Időnként ellenőrző pontokhoz érsz, ahol lepecsételik a túralapodat és különböző frissítőket kínálnak a szőlőcukortól a zsíros kenyérig, nyáron vízet, télen forró teát fogyaszthatsz és némi pihenő után indulhatsz is tovább.

Ez nem egy verseny, nincsen díjazás, ezzel szemben a távot sikeresen teljesítők oklevelet, néha kitűzőt vihetnek haza a kaland emlékére és persze az élményt.

Remélem, sikerült felébresztenem az érdeklődésedet és ennek hatására valamikor, ha nem is feltétlenül télvíz idején, de talán tavasszal adsz egy esélyt a természetvarázsnak, hátha téged is elragad. Ha így történne, találkozunk, én biztosan ott leszek.

 

 

Veroca

Posted in Egészséges életmód, Szabadidő and tagged , , .