Ami nélkül nem megy… miért van szükséged a vitaminokra?

Akármi is legyen a célod (fogyás, tömegnövelés), az első legfontosabb táplálékkiegészítő minden szakember egybehangzó véleménye szerint egy magas vitamin és ásványianyagtartalmú multivitamin. De vajon miért? Hogyan segíthetnének a vitaminok abban, hogy elérjük céljainkat?

 

Ismerkedjünk meg velük!

su1A vitaminok szerves vegyületek, melyek kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlenek számunkra. Előállításukra szervezetünk nem mindig képes (kivétel a D-vitamin,és a K-vitamin), ezért  csak megfelelő táplálkozással tudjuk a szükségletünket fedezni. Elengedhetetlenek a szervezetünkben zajló anyagcsere-folyamatokhoz és közreműködnek azoknak a biokémiai folyamatoknak a szabályozásában, amelyek során a táplálék hasznosul a szervezetben, valamint belőle energia keletkezik. Két nagy csoportjuk van: vízben és zsírban oldódó vitaminok. Utóbbi megmagyarázza, miért van igenis szükségünk a zsírra még diétában is 🙂 Természesen csak bizonyos mennyiségig, és bizonyos fajtájára 🙂

Ha azonban ásványi anyagok nincsenek jelen, a vitaminok nem képesek működni, a szervezet nem tudja beépíteni őket. Az ásványi anyagok az anyagcsere szinte minden fázisában fontos szerepet töltenek be. Egy-egy ásványi anyag több funkciót is ellát a szervezet zavartalan működése érdekében. Testünk kb 4%-a belőlük áll, legfőképp a csontok alkotóeleme. A testben jelenlévő ásványi anyagokat, mennyiségük alapján makro- és mikroelemeknek nevezzük. A test tömegének mintegy 0,005 százalékánál nagyobb mennyiségben előforduló ásványi anyagokat makroelemeknek, az ennél kisebb mennyiségben előforduló anyagokat mikroelemeknek, vagy nyomelemeknek nevezzük. A vitaminok, ásványianyagokkal és fehérjékkel összekapcsolódva enzimeket alkotnak, melyek a szervezetben zajló kémiai folyamatok gyorsításában részt vevő molekulák, a koenzimek segítői.

 

A vitaminok,  ásványi anyagok, illetve a nyomelemek számos összetett kémiai reakcióban együttesen vesznek részt és erősítik egymás hatását.

 

su2Abban az esetben ha akár csak egy fontos vitamin,ásványianyag vagy nyomelem hiányzik a szervezetünkből, esetleg a szükségesnél kevesebb van belőle, akkor károsodnak a szervezet egészséges élettani folyamatai. Először különböző panaszok jelentkeznek, majd később akár hiánybetegségek is kialakulhatnak.

A sport, a negatív külső hatások (pl.stressz), a fogyókúrák, a hidegebbre forduló időjárás nagymértékben megemelheti vitaminszükségletünktet. Az első és legfontosabb feladatunk, hogy a pótlásra, a problémára megtaláljuk a számunkra legideálisabb megoldást. Nagy segítséget jelentenek a sportolóknak összeállított multivitamin és ásványianyag komplex készítmények, melyek már emelt adagban tartalmazzák a táplálkozással már nehezen fedezhető mennyiségeket.

Amíg tehát nem elégítjük ki szervezetünk vitamin és ásványianyag igényét, a lebontó és építő anyagcsere-folyamatok elégtelenek lesznek, nem tudjuk elérni a célunkat. Ez a legapróbb, legalapabb, és mégis legfontosabb, az ember hajlamos elsiklani felette a mai bőséges táplálékkiegészítő kínálat dzsungelében, mégis mindennek ez az alapja, az építő köve. Ha hibázik, minden borulhat, és fejvakarva próbálunk választ találni arra, miért nem fejlődünk, formálódunk, erősödünk.

 
 

Nézzük át most csoportosítva a vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket!

     – Zsírban oldódó vitaminok: A,D,E,F,K

     – Vízben oldódók: az összes többi 🙂

     – Ásványi anyagok: Foszfor,Kálcium,KáliumKén, Magnézium, Nátrium

     – Nyomelemek: Cink, Fluor,Jód,Króm, Mangán,Molibdén,Réz,Szelén,Vas

 

Egyelőre ennyi elég is lesz. A továbbiakban részletesen fogok írni róluk 🙂

 

Suzy

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Facebook csoporthoz, hogy mindig értesülhess aktuális írásaink megjelenéséről.

Posted in Alapismeretek, Diéta, Egészség, Egészséges életmód and tagged , , , , .